Srbija prokockala prvu meč loptu, sada sledi teži put

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.06.18. | 16:29

Evropske šampionke moraju da pobede strašne Amerikanke u Nanđingu ako žele da izbore polufinale Lige nacija

Prva meč lopta je olako propuštena. Imala je Srbija protiv Turske 12:9 u petom setu, priliku da trijumfom osigura polufinale Lige nacija, ali nije uspela. Sada pred izabranicama Zorana Terzića sledi teži put - preko Amerikanki do borbe za medalju.

Oba meča u Grupi B u Nanđingu su završena posle drame i pet setova, pa je i digitron uključen pred poslednji duel. Naime, ukoliko naše odbojkašice slave 3:2, sve reprezentacije imaće po tri boda i set količnik 5:5. U tom slučaju odlučiće poen količnik, a pred poslednje kolo, SAD ima +6, Turska -4, Srbija -2. Matematika je takva da nam ni pobeda od 3:2 ne garantuje prolazak u polufinale. S druge strane, trijumf od 3:0 ili 3:1, evropskim šampionkama donosi sigurno prvo mesto u grupi pred polufinale.

Izabrane vesti

Amerikanke su najviše pokazale u ligaškom delu takmičenja. Doživele su samo dva poraza, ali je naša reprezentacija poslednjeg vikenda Lige nacija u Argentini uspela da iznenadi SAD iako u podmlađenom sastavu bez najboljih igračica.

Tradicija poslednjih godina je na strani Srbije. Poslednja tri duela, naše odbojkašice su rešile u svoju korist. U Santa Feu ovog meseca bilo je 3:1. Prošle godine na Gran priju bilo je 3:2, a pamtimo i dramatičan meč u četvrtfinalu Olimpijskih igara z Riju, kada su izabranice Zorana Terzića slavile posle pet setova.

Poslednjih pet mečeva, Srpkinje su dobile četiri, što daje nadu da nije sve izgubljeno i pored šokantnog i neočekivanog poraza od Turske u prvom meču završnog turnira u Nanđingu. Amerikanke su skup sjajnih odbojkašica, koje igraju u najboljim klubovima sveta. Koliko je jaka četa Kiča Kiraljija govori podatak da jedna Kimberli Hil, godinama jedna od najboljih odbojkašica sveta, nema mesta u startnoj postavi. Ove sezone briljira Mišel Barč Hekli, koja je uz kapitena Džordan Larson i Keli Marfi okosnica selekcija, koja je aktuelni šampion sveta.

Blagi favorit je SAD, ali Srbija nije bez šansi. Očekuje se nova drama, jer mečevi ovih dveju selekcija često odu u pet setova. Primetno je u igri naše reprezentacije na meču sa Turskom da nedostaje Brankica Mihajlović, koja je operisana prošlog meseca. Sve se vrti oko bombarderke Tijane Bošković, koja je posustala u finišu meča u Nanđingu, a nije bilo igračice koja je mogla da je malo rastereti, pa su Turkinje uspevale blokom da je zaustave i na kraju slave posle drame.

U poslednjem meču grupne faze, Kina i Brazil igraju za prvo mesto u Grupi A. Na susretu sa Holanđankama nezustavljiva je bila najbolja odbojkašica sveta Ting Žu, koja je imala neverovatnih 36 poena. Ona će i protiv Karioka da bude perjanica olimpijskih šampionki iz Rija, koje su u ligaškom delu sezone taktizirale, čuvale snagu za završni turnir gde su domaćini. Ukoliko Žu opet bude na visini zadatka, crno se piše Južnoamerikankama.

ZAVRŠNI TURNIR LIGE NACIJA

Petak

09.00: (1,40) SAD - Srbija (2,70)
14.30: (1,95) Kina - Brazil (1,75)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images


tagovi

Liga nacijasportsko klađenježenska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara