Srbija sanja rušenje olimpijskog šampiona

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.12.18. | 10:29

Izabranice Ljubomira Obradovića igraju odlično na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Ako žele podvig i plasman u polufinale moraju da pobede moćnu Rusiju

Garantujem da ćemo dati sve od sebe. Raduje me što ceo turnir igramo srcem, što ginemo jedna za drugu. Zbog toga sam ovde i zato sam srećna. Odavno tako nije bilo u reprezentaciji”, reči pivota naše reprezentacije Dragane Cvijić pred duel sa Rusijom govore da neki novi vetrovi duvaju u reprezentaciji Srbije.

“Žuti prsluci” i haos u Francuskoj odložili su za 24 sata meč prvog kola u Grupi 1 u Nantu. Izabranice Ljubomira Obradovića udariće na olimpijske šampionke iz Rija Ruskinje, koje su u “grupi smrti” u prvoj rundi pobedile domaćina šampionata i Crnu Goru. Zna se da je Zbornja komanda favorit, ali igre u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva daju nadu da naše rukometašice mogu do iznenađenja.

Izabrane vesti

Ako se sanja polufinale i borba za medalju, pobeda je neophodna. Ruskinje su poražene od Slovenije u poslednjem meču Grupe B, ali taj susret ništa nije značio četi Jevgenija Trefilova. Sve se u igri reprezentacije Rusije vrti oko srednjeg beka Darije Dimitrijeve. U prvoj rundi najefikasnija igračica bila je Darija Samokina sa 16 golova. Srbija ima prvog strelca šampionata Katarinu Krpež-Šlezak. Ona je postigla 26 pogodaka, a sa linije sedam metara je nepogrešiva – 15/15.

Osim kapitena Srbije najviše se očekuje od najiskusnije Andree Lekić. Naš srednji bek igra odlično, pravi je vođa na terenu. Zvezda rumunskog ĆSM Bukurešta skenirala je današnjeg rivala.
Ruskinje su apsolutni favoriti, nećemo da pretimo, ali to može biti i naša šansa. Srednji bek Dmitrijeva je ključna figura, Vjakireva je bila skoncentrisana na asistencije, manje opasna po gol u dosadašnjem toku takmičenja. U Ligi šampiona je bila raspoloženija šuterski, promenio se malo sistem igre, to joj prija. Sedojkina brani sjajno već duži period, to smo osetile u Rumuniji na turniru. Uvek je na lopti, mirna, skoncentrisana, dobar golman. To su tri udarne igle. Managarova je igrač koji je bukvalno na svakom delu terena. Retko ćete to naći u svetu rukometa. Neuhvatljiva je u kontri, svuda je ima. Vraćanje nazad moraće da bude najvažniji segment. Ne znam koliko ljudi prate Rusiju, ali to više nije ekipa koja igra staromodno, naprotiv. Izuzetno su brze. U ovom meču tražićemo mnogo trčanja i žestokih duela”, rekla je Andrea za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Ove dve selekcija sastale su pred početak šampionata na Kupu Karpata u Rumuniji. Tada su Ruskinje slavile 33:32, ali Srbija je igrala bez Dragane Cvijić, koja je imala problema sa kolenom. Nije mnogo igrala u fazi napada u prvoj rundi, ali očekuje se da popularna Cvija zablista u drugoj rundi.
Igrale smo s njima na pripremama. Trče strašno, polukontru, kontru, tu je Managarova prva. Moramo to da sprečimo, da trčimo do iznemoglosti. Verujem da možemo da izdržimo u takvom tempu 60 minuta i pobedimo olimpijskog šampiona. Nema drugog izlaza, bez pobede smo dole, sa pobedom se nadamo poufinalu”, rekla je Cvijić.

Desni bek Rusije Ana Vjakireva veruje u trijumf svoje reprezentacije.
Definitivno će biti teško. Naš glavni problem je kako organizovati napad, dok u odbrani mislim da ćemo imati rešenja za njih. Cilj je da pobedimo u sve tri utakmice i osvojimo šest bodova", rekla je rukometašica najboljeg ruskog tima, Rostov Dona.

Posle poraza od Rusije na startu šampionata, Francuskinje igraju sjajno. Počišćene su Crnogorke i Dankinje. Šveđanke su u padu. Posle tesnog trijumfa protiv Srbije i Poljske lako su Skandinavke poklekle od Crne Gore na startu druge runde. Francuskinje ne bi trebalo da imaju problema pred svojim navijačima. Trijumf domaćinu bi otvorio širom vrata polufinala i borbe za medalju u pariskom Bersiju.

U Grupi 2 gledaćemo duel dve jedine neporažene selekcije na šampionatu, Rumunije i Holandije. Rumunke su najviše pokazale u dosadašnjem toku prvenstva. Razbile su Norvežanke, šampionke Evrope od pre dve godine. Blista na ovom šampionatu jedna od najboljih rukometašica današnjice Kristina Neagu, koja je tri puta dobijala laskavu nagradu IHF-a za najbolju igračicu sveta. Ona je postigla 24 gola (osam po meču), a prati je Julija Eliza Buceši, koji je isto toliko zatresla mrežu rivalki. Julija Dumanska sa procentom uspešnost od čak 40 odsto je trenutno najbolji golman prvenstva. Lale igraju odlično iako su na šampionat stigle oslabljene bez nekoliko važnih igračica. Holanđanke nemaju rukometašice koje se ističu individualnim učinkom u Francuskoj. Prva zvezda tima je Nike Grot, koja brani boje Đera, šampiona Evrope. Rumunke imaju ulogu blagog favorita.

Nemice su prijatno iznenađenje šampionata. Uspele su da dobiju Norvešku i Španiju pa je podmlađena selekcija kojoj niko nije davao velike šanse da se nađe u završnici u igri za polufinale. Mađarska je bez bodova, a posle poraza od čak 13 golova razlike od Norvežanki čini se da su Mađaricama sve lađe potonule.

EP ZA RUKOMETAŠICE (FRANCUSKA) – DRUGA FAZA

GRUPA 1 (NANT)

Nedelja

15.00: (6,75) Švedska  (12,00)  Francuska (1,15) 
18.00  (3,40) Srbija (8,50)  Rusija (1,45)

GRUPA 2 (NANSI)

Nedelja

15.00:  (2,70) Mađarska  (8,00)  Nemačka (1,65) 
18.00  (2,55) Holandija  (8,00)  Rumunija (1,70)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


tagovi

EP za rukometašice 2018ženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara