Srpkinje spustile ručnu - vreme je za petu brzinu i revanš Japankama!

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.10.18. | 09:59

Izabranice Zorana Terzića, šampionke Evrope i srebrne sa Olimpijskih igara u Riju protiv domaćina Svetskog prvenstva žele da stignu na korak do polufunala. U derbiju opet udaraju odbojkaške sile Kina i SAD u reprizi finala iz 2014. u Italiji

Kreće usijanje na Svetskom prvenstvu za odbojkašice u Japanu! Dve runde su završene, šest najboljih selekcija je ostalo. Više nema taktiziranja, čuvanja snage, svaki poen može da odluči putnika u borbi za medalje.
"Treba da zaboravimo i onih sedam pobeda bez izgubljenog seta i ova dva poslednja poraza. Sada moramo da se borimo za svaki poen", reči su selektora Srbije Zorana Terzića posle debakla protiv Holandije u poslednjem meču druge runde šampionata.

Srpske odbojkašice prve su izborile plasman na F6. Protiv Japanki, a posebno Holanđanki, povučena je ručna posle "cunamija" od sedam pobeda u nizu. Lakšu povredu imala je naša bombarderka Tijana Bošković, koja je propustila poslednja dva duela, ali se očekuje da fantastična Bilećanka bude opet udarna igla vladarki Evrope i srebrnih sa Olimpijskih igara u Riju.

Izabrane vesti

Tijana je sa procentom uspešnosti napada od 56,7 odsto najbolja odbojkašica šampionata ispred Italijanke Mirjam Fatime Silje, koja ima 54,6. Srbija je oslabljena neigranjem Bojane Milenković, primača servisa, koja je protiv Portorika doživela tešku povredu kolena i za nju je SP završeno. Iskusna Tijana Malešević i Bianka Buša pokušaće da nadoknade taj hendikep na prijemu.

Posle devet kola na SP najefikasnija srpska odbojkašica je Brankica Mihajlović sa 101 poenom, dok Milena Rašić ima 89. Kod Japanki, prvog rivala u trećoj fazi, najbolja je Sarina Koga sa 122. U trećem kolu druge runde, Srbija je u Nagoji poražena od domaćina šampionata - 3:1. Sada naše odbojkašice žele revanš. Taj meč ništa nije značio izabranicama Zorana Terzića, koje su pregazile rivalke u prvom setu 25:15, a onda su usledila tri tesno izgubljena seta sa po 25:23.

Sada je drugačija situacija. Japan će imati podršku sigurno pune dvorane u Jokohami, ali je kvalitet na strani Srbije. Japanke, kao i sve azijske selekcije, odlično se brane, u polju sve stižu, fanatično su borbene, ali ako ako krene Tijanu Bošković, Brankicu Mihajlović i ostale naše odbojkašice, crno se piše domaćinu šampionata.
"Japanke dobro poznajemo, igrali smo sa njima pre nekoliko dana. Znamo im stil igre i sigurna sam da ćemo uspeti da nametnemo svoj ritam da im pre svega ne dozvolimo da se razigraju", rekla je primač servisa Srbije Bianka Buša.

Japanke, kao i naša reprezentacija, imaju dva poraza na šampionatu, s tim da je domaćin oba puta poklekao posle pet setova, u prvoj rundi protiv Holandije i u drugoj fazi protiv Brazila. Tradicija kaže da je sa Japanom naša reprezentacija igrala 14 mečeva poslednjih osam godina i skor je izjednačen 7:7. Na SP ovo će biti peti meč, a prethodna četiri takođe je skor poravnat - 2:2. Osim poraza u Nagoji, Srbija je ove godine igrala u Ligi nacija sa Japankama i tada je bilo 3:0 za Srbiju.

Treću fazu takmičenja otvara duel šampiona i vicešampiona sveta od pre četiri godine iz Italije, SAD i Kine. Amerikanke su u Japan stigle kao prvi favorit posle titule prethodnog leta u premijernoj Ligi nacija, ali ne ide izabranicama Kirča Kiraljija, kojoj su upravo Kineskinje pobedom nad Rusijom trasirale put među šest najboljih selekcija planete. U drugoj rundi, olimpijske šampionke iz Rija očitale su lekciju SAD maksimalnom pobedom. Osim Kine, Amerikanke su poklekle i od Italijanki, koje jedine imaju svih devet pobeda na SP.

Godinama najbolja odbojkašica planete Ting Žu igra maestralno, iz utakmice u utakmicu je sve bolja. Sa 147 poena, igračica turske Vakifbanke je najefikasnija Kineskinja, a sedma na ukupnoj listi posle devet susreta. Amerikanke su bile loše i u prvoj fazi. Nekako su uspele da iščupaju trijumfe u pet setova proti Tajlanda i Rusije, ali su u drugoj rundi razbijene od Kine i Italije. Za razliku od Lige nacija, najbolje igračice SAD - kapiten Džordan Larson, Keli Marfi, Kimberli Hil i Mišel Barč-Hekli nisu u formi. Kina ulazi u meč kao blagi favorit, mada branilac krune nikako ne sme da se potceni.

U Ligi nacija ove godine, SAD su u dva puta slavile protiv Kine i to na terenu olimpijskih šampionki. Prvi put je bilo maksimalnih 3:0, a u polufinalu završnog tunira u Nanđingu SAD su dobile 3:1. U poslednjih 10 mečeva, Amerikanke vode u pobedama 6:4.

SVETSKO PRVENSTVO (Ž) - TREĆA RUNDA, JOKOHAMA

Nedelja

GRUPA G
12.20: (4,00) Japan - Srbija (1,20)

GRUPA H
09.10: (1,65) Kina - SAD (2,11)

Ponedeljak

GRUPA G
12.20: Italija - Japan

GRUPA H
09.10: Holandija - SAD

Utorak

GRUPA G
12.20: Holandija - Kina

GRUPA H
09.10: Italija - Srbija

* Kvote su podložne proeenama

Foto: FIVB


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojci 2018.SP u odbojcisportsko klađenježenska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara