Sudar svetova u Kelnu

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.01.19. | 09:10

Počinje druga faza na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj. Veliki derbi igra se u Kelnu, duel svetskog i evropskog šampiona

Najbolje selekcije su se zagrevale u prvoj rundi, sada kreće rasplet. Dve grupe sa po šest reprezentacija, samo dve najbolje idu u polufinale, u bitku za raspodelu medalja na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj.

Grupa E u Kelnu je mnogo jača od takozvane skandinavske grupe u Herningu, gde za dva mesta konkurišu Danska, Švedska i Norveška. U Lankses areni, poznatoj kao domaćina završnog turnira Lige šampiona, osim Francuske i Španije konkurišu Hrvatska i domaćin Nemačka. Prvi dan druge faze donosi sudar svetova - Galski petlovi na Furiju. Radi se o najboljim svetskim selekcijama u proteklih 15 godina. Francuzi su dvostruki uzastopni šampioni sveta, dok su Španci prvaci Evrope. Na putu do krova Starog kontinenta Špancima je prošle godine stajala imperija Francuske, ali je četa Žordija Ribere uspela u polufinalu da pobedi Trikolore u Zagrebu sa 27:23.

Izabrane vesti

Izabranici selektora Didijea Dinara su naoštreni, spremni za osvetu, za poraz pre tačno godinu dana na EP u Hrvatskoj. Podstrek za branioca svetske krune je povratak velikog Nikole Karabatića. Posle tri meseca pauze zbog operacije stopala, najbolji rukometaš u ovom milenijumu se vratio na teren protiv Rusije u četvrtak. Doduše, povratak nije bio baš blistav, imao je šut iz igre 0/3, ali samo njegovo prisustvo ledi krv u venama rivala i daje dodatnu snagu podmlađenoj selekciji šampiona sveta. Francuzi će u nastavku šampionata da igraju bez važnog šrafa u odbrani, pivotmena Barselona Sedrika Soraindo. On je pokidao mišić na meču sa Nemačkom.

Španci ne blistaju, nisu ni bleda senka one reprezentacije koja je gazila sve prošle godine na EP. Selektor Žordi Ribera ima skup prekaljenih rukometaša koje predvodi Raul Entrerios i Žulen Aginagalde, a tu su i mlađe snage Aleks Dujšebaev i Feran Sole. Za Furiju je ovaj meč biti ili ne biti ako želi u polufinale u Hamburg. Posle poraza od Hrvatske, novi neuspeh značio bi oproštaj od borbe za medalju. Ni Francuzi nisu bili impresivni u prvoj fazi. Jedva su izbegli poraz od Nemaca, na mišiće dobili Brazil i Rusiju, mučili se sa Srbijom u prvom poluvremenu, ali zna se da igraju najbolje kada je najvažnije. Sada će biti pojačani sa Nikolom Karabatićem, uz glavnu snagu granitnu odbranu, mladi talas Diku Mema, Timotija N'Guesana, Ludovika Fabregasa, Melvina Ričardsona, Trikolori imaju ulogu favorita protiv vladara Evrope.

U drugom meču u Kelnu, domaćin Nemačka je apsolutni favorit za pobedu protiv Islanda. Skandinavci su tek u poslednjem kolu prve runde pobedom nad Makedonijom izborili Top 12. Nemci imaju drugog strelca šampionata, levo krilo Uvea Genshajmera, koji je postigao 31 gol. Uz njega raspucan je Robert Veber sa 27. Uz odlične golmane Andreasa Volfa i Silvija Hajnevetera, uz huk 19.250 navijača koliko je kapacitet Lankses arene, Ribari nemaju šta da traže.

U Grupi F u Herningu, očekivano skandinavske selekcije kolo vode. Zasad, navjviše su pokazali Danci, koji uz Šveđane imaju maksimalan učinak. Danska ima olimpijsko i evropsko zlato, ali nema još svetsko pa je ovo šansa generacije. Zlatne iz Rija 2016. godine maestralno predvodi najskuplji rukometaš sveta Mikel Hansen. On je Norveškoj u poslednjoj meču prve runde dao čak 14 golova. Sa 35 pogodaka je prvi strelac šampionata, ispred klupskog druga iz Pari Sen Žermena Genshajmera. Mađarska je razočarala u prvoj fazi, prenela je samo bod, pa je jasno da naši severni susedi teško mogu da očekuju bodove protiv razigranog domaćina.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 20:30 7463 SP Denmark - Hungary h 1 (-5.5) 1,75
Sub 18:00 7469 SP France - Spain ki 1 1,50
Sub 20:30 7470 SP Germany - Iceland h 1 (-4.5) 1,75
Ukupna kvota4,59

GRUPA E

Subota
20.30: (1,15) Nemačka (12,0) Island (6,75)
18.00: (1,50) Francuska (8,50) Španija (3,15)

Nedelja
18.00: (6,25) Brazil (12,0) Hrvatska (1,17)

GRUPA F

Subota
18.00: (9,00) Tunis (14,0) Švedska (1,10)
20.30: (1,10) Danska (14,0) Mađarska (9,00)

Nedelja
18.00: (1,12) Norveška (13,0) Egipat (7,75)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

SP u rukometusportsko klađenjeSvetsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara