Svetski kup u snukeru: U Kini ne može bez štapića, Britanci takovima grade imperiju

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.06.19. | 16:17

Sutrašnji takmičarski dan na Svetskom timskom kupu donosi nova uzbuđenja u trci za prvu nagradu u iznosu od 200.000 dolara

Nekad su Britanci vladali Honkongom, a zahvaljujući snukeru vode jednu od glavnih reči i u kontinentalnom delu najmnogoljudnije države na svetu, pa izuzetak neće predstavljati 3. kolo takmičenja u Vušiju.

U okviru grupe B sledi sveirski duel.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja

Na turniru su 24 selekcije, četiri grupe po šest ekipa. Svaki tim igra pet mečeva protiv ostalih reprezentacija u grupi, a dva najuspešnija po broju bodova izboriće plasman u četvrtfinale. Susreti se igraju po principu teniskog Dejvis kupa koji je bio na snazi do ove godine - četiri singl duela i jedan dubl. Svaki meč se sastoji od pet frejmova (partija), dobijeni frejm donosi poen, što znači da se po meču maksimalno može osvojiti pet bodova, a njihovim sabiranjem se određuje plasman na tabeli svake grupe. Od četvrtfinala se sistem takmičenja menja.

Selekcije dočekuju sudar monarhije i republike u različitom raspoloženju. Dok je Severna Irska rutinski, očekivano dobila Saudijsku Arabiju rezultatom 4:1, zatim Hongkong 3:2, Republika Irska se okliznula na persijskom tepihu i Iranci su trijumfovali minimalnom razlikom, a u drugom kolu su od njih istim rezultatom  bili bolji Englezi, tako da u naredni susret ulaze s tri boda manje od takmaca, koji su upisali 7 poena.

Nekad su zajedničkim snagama dolazili do vrha, kad su nastupali u dve kolone ‘’republikanci’’ su osvojili dve titule tokom osamdesetih godina prošlog veka, dok su njihovi sunarodnici iz Severne Irske dvostruki vicešampioni.

U ovom izdanju Svetskog kupa favoriti dolaze iz severnije irske zemlje, a jedan od dvojice njenih predstavnika je Mark Alen, sedmoplasirani na listi najboljih svetskih snukeraša, gubitnik iz finala  Svetskog kupa 2011. godine.

Popularni Pištolj ciljaće pobednički deo stola zajedno sa 104. igračem planete Džordanom Braunom, koji nema rezultate vredne pažnje u profi konkurenciji, ali zato ima moćan nadimak – Bombarder Braun!

Sinovi pustinje i ‘’mali Kinezi’’ nisu razumeli jezik severnoirskih takova, duet Ken Doerti - Fergal O’Obrajen (56/63. na rang listi) po prirodi stvari treba bolje da se snađe i čupne bar listić sa dateline koja će im doneti prvu pobedu na turniru. Zanimljivo je da su obojica bili u irskom timu koji je poražen u završnoj borbi Svetskog kupa davne 1996. godine.

Škotska predvođena velikanom ovog sporta Džonom Higinsom (5. tak sveta, bivši kralj), kome asistira Stiven Megvajer (16) , uspešno je prošao prva dva kola u C grupi. Suknjice su se pobednički njihale protiv Kipra (4:1) i ‘’sokolova’’ iz Emirata (takođe pobeda 4:1), pa je na redu Izrael, koji na kontu zasad ima 5 poena, zarađenih pobedom od 4:1 nad Malezijom, dok su Belgijanci ekipi s Bliskog istoka prepustili utešni bod. Škoti su, sa Higinsom u sastavu, osvojili trofej na Svetskom kupu pre 23 godine, pre četiri su izgubili u finalu u sadašnjem sastavu, što znači da imaju pedigre ozbiljne snukeraške nacije i u timskoj konkurenciji.

Zanimljivo je da je član izraelske ekipe Eden Šarav, 27-godišnjak koji je do 2018. nastupao pod zastavom Škotske, a drugi čovek u ekipi je Šahar Ruberg.

Velšani, dvostruki pobednici kupa planete, u meč 3. kola D grupe protiv Malte ulaze kao veliki favoriti, ovu tvrdnju dokazuje i tabela (Vels 8, Malta 4 poena), a čak i da nije tako postave sutrašnjih rivala dovoljno govore.

Velški Zmajevi zovu se Mark Vilijams i Rajan Di (Rajan Dej). Prvoimenovani je jedan od najvećih igrača u modernoj istoriji snukera. Trenutno na koti “tri” planetarne rang liste, nekad na njenom čelu, prenosi sa saigračem u 3. kolo dva boda manje od maksimuma, pošto su u prva dva meča identičnim rezultatom (4:1) bili bolji od Indije odnosno Australije. Njegov saigrač je nekad bio u top 10, sad je plasiran na 18. mesto, međutim, Dinamit je spreman da izazove eksploziju i uništi suparničku ekipu.

Vilijams je zabeležio dva trocifrena brejka, njegov drug jedan, pa malteške Vitezove Aleksa Borga i Brajana Cinija (jedan trocifreni brejk) čekaju teški trenuci i, verovatno, treći poraz u nizu, jer su im Švajcarci i ‘’B’’ ekipa Kine već otupeli oštrice, te bi ih još jedan neuspeh izbacio iz borbe za prolaz u eliminacionu fazu takmičenja.

Umesto kineskog zida ruše se kugle. Pa kom obojci, kom bodovi.

SVETSKI KUP - 3. KOLO

Sreda
07.00: (1,10) Kina - Austrija (5,80)
07.00: (1,75) Norveška - Nemačka (1,95)
07.00: (1,25) Tajland - Poljska (3,55)
07.00: (1,25) Engleska - Iran (3,55)
07.00: (1,40) Hongkong - Saudijska Arabija (2,70)

07.00: (1,55) Severna Irska - Irska (2,29)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara