Vaterpolo (konačno) ulazi u 21. vek: Video sistem, gol iz korne, sudije sa mikrofonima i slušalicama, golmani u napadu...

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.12.18. | 18:37

Najtrofejniji srpski sport od predstojećeg leta uvodi nova pravila sa ciljem ubrzanja i povećanja atraktivnosti igre, ali i lakšeg posla arbitrima. Mozzart Sport vam takstativno predstavlja do kakvih je sve promena došlo

Vaterpolo je, čini se konačno prihvatio da živimo već punoletstvo u 21. veku, te su i prilično zastarela pravila nakon mnogo razmatranja i sastančenja promenjena.

Do ove "revolucije" je došlo na vanrednom kogresu FINA-e u kineskom Hangdžou gde je 161 delegat glasao za, uz samo šest protiv novog seta pravila koje imaju za cilj ubrzanje i povećanja atraktivnosti igre, ali i olakšavanja posla arbitrima. Pravila će početi da se primenjuju od aprila na Evropa kupu, a naleto i na Superfinalu Svetske lige i Svetskom šampionatu u Južnoj Koreji.

Izabrane vesti

NAJBITNIJE PROMENE:

*uvodi se VMS (Video Monitoring System) koji će služiti za određivanje da li je lopta prešla gol-liniju i da li je počinjen izuzetno grub prekršaj za koji sleduje isključenje bez prava zamene.
*Sudije dobijaju audio tehnologiju, to jest slušalice i mikrofone radi lakše komunikacije.
*Svaki prekršaj sa leđa nad napadačem unutar šest metara, koji pokušava da šutira kažnjavaće se petercem.
*Slobodni udarci će se izvoditi na mestu gde je lopta, osim kada je igra zaustavljena zbog prekršaja koji je izvršen na dva metra od gola.
*Moguće je postizanje gola iz kornera, direktnim šutem ili uplivavanjem i šutem.
*Dozvoljene su leteće izmene i do linije sredine bazena.
*Posle kornera i isključenja igrača ekipi koja se brani, vreme novog napada je smanjeno za 10 sekundi sa dosadašnjih 30.
*Važi pogodak iz slobodnog udarca direktnim šutem van šest metara
*Ekipe imaju po dva jednominutna tajm-auta tokom utakmice, koje traže zapisničkom stolu pritiskom na posebni taster
*Golmanima je dozvoljeno da preplivaju u drugi deo bazena i krenu u napad
*Pauza između druge i treće četvrtine sada je tri umesto pet minuta

Novi set pravila mora da prođe i test na velikim takmičenjima ne bi li se videlo da li imaju pozitivan uticaj na pomalo zastarelu igru, ali je jasno da će uticati i na rezultate. Nadamo se, ne i na naše reprezentacije...

FOTO: Shutterstock


tagovi

promena pravila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara