Vratila se super Tijana, vratila se moćna Srbija! Sad po medalju…

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.10.18. | 14:01

Ubedljiva igra i i pobeda srpskih odbojkašica protiv japana i korak smo od polufinala

To je ono prava Srbija, to je ona ekipa koja je igrala atomsku odbojku u većem delu svetskog prvenstva u Japanu!

Povratkom Tijane Bošković u ekipu, Srbija je opet zaigrala sjajno i u prvom meču F6 faze deklasirala domaćina Japan 3:0 (25:19, 25:18, 25:23). Današnjom maksimalnom pobedom nad Japankama, naše devojke su došle na korak od plasmana u polufinale. Do kraja grupe nas preoksutra ujutro (09.10 časova) očekuje nas duel sa Italijankama, ali suštinski bi ubedljiva pobeda danas trebalo da bude dovoljna za plasman u borbu za medalje. Italijanke su sutra veliki favorit protiv Japana, tako da bi meč sa njima trebalo da odlučuje o prvom mestu i biranju rivala u polufinalu. Što nije beznačajno s obzirom na današnju pobedu Kine nad Amerikankama…

Izabrane vesti

Očigledno da su ona dva poraza od Japana i Holandije bez Tijane Bošković bili benigni i da je Zoran Terzić dobro postupio što je u njima odmorio Tijanu i još neke važne igračice. Da je lakša povreda trbušnog mišića prošlost i da je mali odmor prijao najboljoj evropskoj odbojkašici, videlo se danas protiv Japana pošto je mlada Hercegovka igrala kao u transu i bila nerešiva enigma za domaći tim. Ništa Japankama nije pomogla ni podrška 8.000 domaćih navijača. Tijana, Brankica, Maja i ostale Srpkinje su bile preveliki zalogaj za domaću reprezentaciju…

Ne računajući manja opuštanja u finišima prvog i drugog i nešto slabiji početak trećeg seta, Srbija je odigrala fanastičan meč. Očekivano, Boškovićeva je dominirala u napadu i odmah donosila Srbiji visoku prednost kojom je naša selekcija ulazila u mirnije završnice setova. Standardno dobra u napadu je bila Brankica Mihajlovića, Maja Ognjenović je sjajno dirigovala igrom, ali ono što je bilo posebno impresivno u igri naše reprezentacije je prijem. Nadigrali smo Japan onim što je njegovo najjače – odbranom! Fantastična je bila Silvija Popović u polju, mnogo prijatno je iznenadila Bianka Buša, odlična je u prijemu bila i Brankica, ali i sve ostale devojke su odigrale dobru odbranu. A kada prijem dobro funkcioniše, onda Srbiji ne mogu ništa ni mnogo jače selekcije od Japana.

Nazustavljiva Tijana je sa 10 poena u prvom setu najavila da je ovo njen meč i da je potpuno spremna za završnicu prvenstva posle mini odmora zbog lakše povrede. Tek u finišu seta je napravila prvu grešku, slala je projektile u polje Japanki, pogađala dijagonale, paralele, tukla nemilosrdno po blokovima… Kada bi Japanke sastavile trojni blok, Maja je menjala rešenja u napadu i razigravala Brankicu, Bianku, Milenu… Tek na kraju seta su Japanke malom serijom smanjile deficit, ali su Srpkinje iskoristile prvu set loptu.

Slična priča i u drugom setu. Smečevi Boškovićeve i Mihajlovićeve su rapidno dizale prednost Srbije, Japanke su uspele u finišu seta da donekle istope rezultatski zaostatak, ali nije bilo bojazni za konačan epilog.

U trećem setu su Japanke krenule na sve ili ništa. Imale su prednost na prva dva tehnička tajm-autu, ali je Boškovićeva atomskim napadima održavala priključak. Imao je Japan u finišu seta tri poena prednosti (22:19), a onda je Maja Ognjenović imala neverovatnu odbranu kojom je započela seriju. Naš libero Silvija Popović je osvojila poen (!), potom je Buša iznudila blok-aut, da bi Milena Rašić izjednačila as servisom! Blok Buše je doneo preokret, a tačku je stavila Maja Ognjenović maestralnim kuvanjem.

Tijana Bošković je bila najbolji pojedinac meča sa 26 ovojena poena uz 54 odsto uspešnosti u napadu i čak četiri bloka. Brankica Mihajlović je osvojila 18 poena sa sjajnim učinkom u napadu (17/29). Buša i Rašić su osvojile po šest poena. Kod Japanki je Nagaoka osvojila 10 poena. 

Sutra će posle okršaja Japanki i Italijanki možda sve biti poznato. Ako Italijanke osvoje makar set, Srbija je sigurna u polufinalu. Ali i bez toga su naše jednom nogom u borbi za medalju. Vrlo verovatniji scenario je da će Italija pobedom zakazati duel sa Srbijom prekosutra u kojem će se odlučivati o prvom mestu. A s obzitrom da je Kina favorit za prvo mesto u drugoj grupi, biće bitno izabrati Amerikanke ili Holanđanke kao lakšeg rivala u polufinalu. 

SVETSKO PRVENSTVO (Ž) - TREĆA RUNDA, JOKOHAMA

Nedelja

GRUPA G

Japan - Srbija 0:3 (19:25, 18:25, 23:25)

GRUPA H

Kina - SAD 3:2 (25:22, 19:25, 20:25, 25:23, 15:9)

Ponedeljak

GRUPA G
12.20: Italija - Japan

GRUPA H
09.10: Holandija - SAD

Utorak

GRUPA G
12.20: Holandija - Kina

GRUPA H
09.10: Italija - Srbija

* Kvote su podložne proeenama

(FOTO: japan2018.FIVB.com)


tagovi

Tijana BoškovićSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2018ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara