Zatalasaće se voda u Barseloni: Hrvatska preti, Srbija brani presto!

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.07.18. | 09:05

U finalu pre finala, olimpijski i trostruki uzastopni šampion Starog kontinenta protiv vladara planete iz Budimpešte. Tucak najavljuje pobedu, kapiten Delfina Filipović kaže da je tabak presavijen

Sudar svetova. Zatalasaće se voda u bazenu Bernar Pikornel u Barseloni – na programu je vaterpolo klasik, dve najbolje svetske selekcije prethodne decenije. Srbija suvereno brani presto Evrope na kojem je već šest godina, Hrvatska posle svetskog trona napada četu Dejana Savića i u Kataloniji. Ajndhoven, Budimpešta, Beograd, zlatni niz traje, da li će i Barselona da biti srećan grad za srpske vaterpoliste?

Put do finala Evropskog prvenstva vodi preko Barakuda. Finale pre finala, tako bi mogao da se okarakteriše ovaj meč. Malo ko sumnja da će pobednik ovog duela ostati bez zlata u borbi za pehar.
"Dve najveće reprezentacije sveta, neka se niko ne uvredi, u proteklih godina osvojili smo sve i jedni i drugi, od svetskih prvenstava, evropskih, Olimpijskih igara. Sastaju se dve fantastične reprezentacije. Ja ih silno poštujem, ali dajte mi za pravo da verujem u svoju ekipu i da verujem da ćemo i njih preskočiti, uz dužno poštovanje prema Srbiji", rekao je hrvatskih selektor Ivica Tucak.

Izabrane vesti

Olimpijski i evropski šampion na vladara planete. Do prošle godine, do 27. jula 2017. godine bila je sedmogodišnja vladavina Srbije. Gde god su Filipović i drugovi naletali na Hrvate, mleli su ih. Govorilo se o kompleksima, o nemoći, klasi... U tom periodu, sedam puta su srpski vaterpolisti izašli kao pobednici, a jednom je meč završen nerešeno, na EP u Budimpešti 2014. godine. Nije to više ona reprezentacija koja je panično gubila na Olimpijskim igrama od autsajdera Francuske u grupi kako ne bi naletela na Srbiju u nokaut fazi u Riju. Tada u Budimpešti, Hrvati su bili bolji, u polufinalu su pobedili Srbiju i u finalu preko domaćina Mađarske stiglo do svetske krune.

Tada je dominirao Sandro Sukno, koga nema u Kataloniji. Sjajni hrvatski bek, MVP šampionata, zbog srčanih problema morao je da završi blistavu karijeru. Međutim, ostali su tu, četa Ivice Tucka puca od optimizma. Ta pobeda dala im je krila, pa su ove godine još dva puta bili bolji od šampiona kontinenta, u Rijeci i Zagrebu na Evropa kupu.
"Tri uzastopne pobede njima daju nadu da mogu ponovo da slave. I mi smo svesni da sve može da se dogodi. Ali kada izgubite od nekoga dva-tri puta, onda presavijete tabak, vidite šta nije valjalo i probate da popravite. Mislim da sada više želimo pobedu, a odgovor stiže večeras", najavio je naš kapiten Filip Filipović borbu do poslednjeg atoma snage.

Nema više kompleksa, da rival pada psihološki na startu, sada je to drugačija Hrvatska, ali i dalje je Srbija favorit, i dalje je sve u rukama moćne čete Dejana Savića, koja je sa pola gasa u četvrtfinalu pobedila Mađare. Rezultat od 8:5 ne govori o odnosu snaga u bazenu. Činilo se da je razlika mogla da bude i dvocifrena, posle početnog "cunamija" od 5:0. S druge strane, Hrvati su se mučili sa Crnogorcima, koji su vodili tri četvrtine, ali onda u poslednjim osam minuta pali pred vladarima planete. Svesni su Barakude da moraju mnogo bolje ako žele da pobede Srbiju.
"Protiv Srba ćemo morati igrati puno, neuporedivo bolje. To će biti fizički najzahtevnija utakmica. Oni su sigurno prvi favoriti prvenstva, a mi smo odmah iza njih. Šansu su 50:50, a nadam se, šta mislite čemu se nadam, kao i svi u Hrvatskoj", rekao je Luka Lončar.

Ukupni skor je 13:10 za našu reprezentaciju.
"Nemamo problem sa psihologijom zbog njihove tri pobede. To je polufinalna utakmica sa jednim jakim protivnikom, imaćemo ogromnu motivaciju da odemo u finale", rekao je Andrija Prlainović, koji je imao prošlog meseca povredu zbog koje je preskočio F8 Lige šampiona, ali se u Barseloni vraća u prepoznatljivu formu i biće jedan od aduta Dejana Savića.

U drugom polufinalu igraće domaćina Španija i Italija, koja je verovatno najviše pokazala u dosadašnjem toku šampiona. Izabranici Alesandra Kampanje igraju sjajno, pregazili su u četvrtfinalu Rusiju – 11:1, Nemačku u grupi 14:1, lako preslišali Mađare. Na golu briljira verovatno najbolji golman sveta Marko del Lungo, koji je statistički prvi čuvar mreže šampionata. Furija je podmladila selekciju, nošena podrškom sa tribina igra odlično, razbila je favorizovanu Grčku u četvrtfinalu. Ove godine, Španci su dva puta slavili protiv Azura, u Evropa kupu i Mediteranskim igrama. Kvalitet je na strani Italijana, kojima dajemo blagu prednost.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Čet 20:30 8583 EP Serbia - Croatia ki 1 1,85
Čet 22:00 8584 EP Spain - Italy ki 2 2,20
Ukupna kvota4,07

EP (BARSELONA) - POLUFINALE

Četvrtak
20.30: (1,85) Srbija (6,50) Hrvatska (2,55)
22.00: (2,15) Španija (6,00) Italija (2,20)

Za plasman od 5. do 8. mesta
16.45: (2,95) Mađarska (8,00) Crna Gora (1,60)
18.15: (1,15) Grčka (10,0) Rusija (8,00)

Za 9. mesto
14.45: (1,70) Holandija (7,50) Nemačka (2,75)

Za 11. mesto
13.15: (2,55) Rumunija (6,50) Franuska (1,85)

*** kvote su podložne promenama

Foto: waterpoloserbia.org


tagovi

vaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara