Zna se - napad na zlato! Sa Taša se vidi Tokio

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.06.19. | 09:35

Od utorka do nedelje u Beogradu se igra finalni turnir Svetske lige u vaterpolu. Šampion će izboriti vizu za Olimpijske igre. Srbija favorit, prete Hrvati, Mađari i Španci. Naša reprezentacija osvojila čak 11 titula za 17 godina postojanja ovog takmičenja

Kalendarski, leto još nije počelo, ali temperatura dostiže tačku ključanja u bazenu. Počinje reprezentativna sezona u vaterpolu, sportu kojim se Srbija diči. Od utorka do nedelje Beograd i otvoreni bazen Tašmajdan biće poprište bitke osam reprezentacija za titulu u Svetskoj ligi.

Osim zlata i 350.000 dolara koliko dobija prvak, ovo će biti i kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine. Samo pobednik ide na najvažnije sportske igre. Zna se, favorit je četa Dejana Savića, evropski i olimpijski šampion, reprezentacija koja dominira u bazenu u ovoj deceniji.

Izabrane vesti

Svetska liga je takmičenje koje postoji od 2002. godine, a čak 11 puta Srbija je bila pobednik ovog takmičenja. Selektor Dejan Savić računa skoro na najjači sastav. Zbog povrede Viktora Rašovića neće biti u timu, a pred sam početak takmičenje – peh za Delfine. Vaterpolista nemačkog Špandaua Nikola Dedović je oboleo od boginja. Umesto njega u timu će biti vaterpolista Miškolca Ognjen Stojanović.

Zlatni selektor Srbije Dejan Savić veruje u cilj, a to je prvo mesto i plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.
„Pripreme za Svetsku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo Svetsku ligu. Očekujemo veliku podršku navijača“, poručio je Savić.

Prvi rival u grupi je Australija danas od 21 čas. Tradicija je apsolutno na strani naše selekcije. U dosadašnjih 19 susreta Oziji su izborili samo jedan remi i to 2009. godine.
To je ozbiljna ekipa što su pokazali kroz ove zajedničke trennge koje smo imali. Pokriveni su na svim pozicijama, imaju svoj ritam, a njihova prednost mogla bi da bude činjenica da se u njihovoj ligi već tri meseca primenjuju nova pravila pa su imali više vremena da se na sve to naviknu. Možda su u tom aspektu spremniji, ali  to ne mora da bude neka velika prednost“, istakao je naš kormilar.

SASTAV SRBIJE NA TAŠU
Na spisku Dejana Savića za Svetsku ligu su: Gojko Pijetlović (Šabac), Branislav Mitrović (OSC), Dušan Mandić (Pro Reko), Ognjen Stojanović (Miškolac), Sava Ranđelović (OSC), Miloš Ćuk (Mladost), Duško Pijetlović (Dinamo), Nemanja Vico (Trst), Milan Aleksić (trenutno bez kluba), Nikola Jakšić (Ferencvaroš), Filip Filipović (Pro Reko), Andrija Prlainović (OSC), Stefan Mitrović (trenutno bez kluba), Radomir Drašović (Solnok), Strahinja Rašović (Eger).

Australijance predvodi sa klupe nekadašnji hrvatski as Elvis Fatović. Poslednji put ove dve selekcije su igrale pre dve godine i Delfini su bili ubedljivi – 15:5.Ž
Prva utakmica uvek ima svoju težinu i moramo da budemo pažljivi. I na sparinzima su Australijanci pokazali da su dobar rival, igraju agresivno sa dosta plivanja. Jako je važno da sa pobedom uđemo u turnir, da na pravi način osetimo atmosferu i igranje na Tašu“, rekao je Sava Ranđelović.

Srbija će najvećeg konkurenta imati u svetskom šampionu Hrvatskoj. Barakude su u Beograd stigle oslabljene, bez povređenog Marka Macana i Luke Bukića koji ima upalu slepog creva.
Oslabljeni smo, ali nema kukanja. Idemo na turnir sa najvećim mogućim ambicijama. Tako je uvek s nama. Naravno, meni je teško da ocenim u kakvom su stanju momci posle iscrpljujuće i dugačke sezone, a imao sam ih sve na okupu samo 2-3 dana. Zato neću obećavati neke velike stvari, ali da će nam volja, želja i motivacija biti na najvišoj tački, to svakako stoji“, rekao je selektor Hrvatske Ivica Tucak za zvanični sajt Hrvatskog vaterpolo saveza.

Iz Grupe A favoriti su Španija i Mađarska. Ako ne bude iznenađenja u subotu trebalo bismo da gledamo evropske dvoboje u polufinalu. Kanada, Japan i Kazahstan su autsajderi, dok Australijanci umeju da iznenade.

Otvoreni bazen Tašmajdan je u potpunosti adaptiran za potrebe ovako značajnog takmičenja, a montažne tribine već su postavljene i moći će da prime 4.000 posetilaca.

Za ovaj turnir važiće i nova pravila. Od prošle godine, posle faula, igrač će imati pravo direktno da šutira sa šest metara (ranije sa pet), a unutar te zone, svaki prekršaj s leđa biće kažnjavan petercem. Vaterpolista posle kornera ne mora da doda, već ima pravo da upliva i da šutira ka golu.

Sistem takmičenja je malo čudan. Naime, posle tri kola u grupi nema ispadanja. Sve reprezentacije u petak nastavljaju bitisanje u četvrtfinalu.

 

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 21:00 11704 SL Australia - Serbia h 2 (+5.5) 1,85
Uto 14:00 11701 SL Croatia - Kazakhstan h 1 (-9.5) 1,85
Ukupna kvota3,42

SVETSKA LIGA – 1. KOLO

Utorak

GRUPA A
15.45: (1,10) Mađarska (13,0) Kanada (9,00)
19.15: (8,00) Japan (10,0) Španija (1,15)

GRUPA B
14.00: (1,85) Hrvatska (hendikep -9,5) Kazahstan (1,85)
21.00: (12,0) Australija (16,0) Srbija (1,05)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara