Bes selektora rukometaša BIH: Prvenstvo Evrope je već neregularno

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.01.22. | 20:20

Ivica Obrvan o svim problemima

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupiće na predstojećem Evropskom prvenstvu u Slovačkoj i Mađarskoj. Ovo će za Zmajeve biti treći nastup na velikom takmičenju, budući da su po jednom nastupili na prvenstvima sveta (2015.) i Evrope (2020).

Oba puta na klupi je sedeo sada već bivši selektor Bilal Šuman, dok je od februara prošle godine njega nasledio Ivica Obrvan. Proslavljenom hrvatskom stručnjaku će ovo biti prvo takmičenje sa selekcijom BiH. Ako je suditi po pripremnom periodu, pred njim je jako težak posao. Nacionalni tim je dosta kuburio sa povredama, odsustvom igrača, pozitivnim testovima na Kovid, što je rezultiralo otkazivanjem pripremnih utakmica sa Hrvatskom i Rusijom. Sve to, sigurno je ostavilo maha, a na koncu će BiH tim put Bratislave otići bez četvorice rukometaša Elvira Građana, Admira Ahmetaševića, Alena Ovčine i Dina Hamidovića. Ipak, ono što može da raduje jeste činjenica da je prva zvezda tima, Flensburgov golman Benjamin Burić negativan, te će sa gol crte predvoditi svoje saigrače na predstojećem kontinentalnom šampionatu. Ipak, zbog navedene situacije sa korona virusom selektor BiH Ivica Obrvan nije srećan:

Izabrane vesti

 „Ovo zadnje testiranje, s mog ugla gledanja, ludila s kojima smo suočeni zadnjih 20-ak dana, svakodnevnim duplim testiranjima, psihozom iščekivanja rezultata, pozitivno-negativno, može trenirati - ne može trenirati, odlazak u Osijek, otišli smo pozitivni, vratili se s potencijalno dve zaraze. Iskreno kažem, očekivao sam ovako dosta tešku situaciju i bio sam pesimista po pitanju ove zaraze, živeli smo u vremenu kada se epidemiološka briga oko nas nije poštovala, ne samo ovde, nego svuda. Zima je, ljudi koji su se kretali oko nas nisu možda najbolje poštovali epidemiološke mere. Ne možete živeti u staklenom zvonu, igrači hodaju, udišu zrak, bez obzira na to što smo se distancirali, nosili maske i dosta se pazili, dogodilo se da imamo četiri igrača koja su otpala u ovom trenutku, vrlo bitna četiri igrača koji su prošli trenažni proces", rekao je Obrvan uoči puta u Slovačku te dodao:

„Nažalost, to je tako. Ja bih se usudio reći da je ovo prvenstvo Evrope već u ovom trenutku neregularno, ne samo za BiH, već za sve. Ovo što mi prolazimo sada, prolaze i ostali, čak i gore, Crna Gora i Srbija. I Hrvatska ima nekolicinu zaraženih. Prvenstvo će se igrati, ali ja ne smatram da će ono doneti nešto dobro rukometu. Svi ćemo se naravno ponovo testirati pri dolasku tamo, ja se samo mogu nadati da će ostati na ovome“, ističe Obrvan.

Osim problema sa korona virusom, kroz celi pripremni period, BiH su pratili i problemi sa povredama igrača.

„Dva naša prva pivota su non stop vukla povrede. Vladimir Vranješ nije odradio nijedan trening sa nama. On je jedan strahovito bitan igrač ove ekipe. Senjamin Burić je zbog povrede aduktora propustio dve utakmice i sa svojim klubom u Danskoj. Oni će putovati sa nama, ali je to sigurno ostavilo maha. Mi nemamo toliko široki roster kvalitetnih igrača, tako da nam je svaki od njih jako bitan“, kaže Obrvan.

 Ako BiH nema sreće sa igračkim kadrom, koronom i povredama koje su konstantno zastupljene, onda definitivno nije imala ni u žrebu. Igraće u grupi E zajedno sa selekcijama Švedske, Španije i Češke. Skandinavci su aktuelni svetski vicešampioni. Španija je aktuelni evropski prvak, dok je Češka tim koji zna bljesnuti na velikim takmičenjima. Dakle, grupa i više nego kvalitetna.

„Naša grupa je izuzetno moćna. Švedska spada u krug favorita za medalju i suludo je trošiti reči o kvalitetu njihovih igrača. Prema našim saznanjima, poslednja testiranja su im negativna, tako da su kompletni. Iako im neko nedostaje, sigurno da im je to lakše nadomestiti nego nama. Oni su nam prvi protivnik i izraziti su favoriti. Takođe, tu je i Španija koja je još jedan kandidat za najviši plasman, generalno na prvenstvu. Imamo tu i Češku sa kojom objektivno možemo da se nosimo. Naravno, mnogo će zavisiti od nas. Želim da igrači zaborave na ove turbulencije oko testiranja i da se koncentrišu na prvenstvo. Moramo sebe i naciju predstaviti u najboljem svetlu“, jasan je Ivica Obrvan.

Bosna i Hercegovina će prvi duel igrati protiv Švedske (13.januara). Nakon toga, protivnik je Češka (15.januara), te na koncu Španija (17.januara).


tagovi

EP rukomet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara