Odbojkašice Sjedinjenih Američkih Država (©Reuters)
Odbojkašice Sjedinjenih Američkih Država (©Reuters)

Brazilke izazivaju šampionke, Amerikanke jure het-trik

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.06.21. | 11:23

Danas u Riminiju finale Lige nacija za odbojkašice. Očekivana borba za trofej dve dominantne selekcije ove godine

Da li će Liga nacija da dobije drugog osvajača u konkurenciji dama? Odluka pada danas (19.30) u Riminiju. Amerikanke su slavile u prethodna dva izdanja ovog takmičenja pod pokroviteljstvom FIVB-a. Prvi put 2018. godine posle trijumfa u finalu protiv Turske posle pet setova, dok su 2019. izabranice selektora Kirča Kiraljija bile uspešnije upravo od Brazilki, današnjeg rivala u borbi za trofej.

Obe selekcije su u Rimini stigle s najjačom postavom. Amerikanke su blagi favoriti. Branioca krune predvove dva MVP Lige nacija prethodnih sezona - Mišel Barč Hekli i Andrea Drus. Tu su i ostale zvezde svetske odbojke - Kimberli Hil, Džordan Tomson, Džordan Larson, Foluke Akinradevo. Koliko su Amerikanke bile dominantne na Apeninima govori skor u ligaškom delu - 14-1. Jedini poraz je ostvaren u poslednjem kolu od Kineskinja (0:3), kada nije bilo rezultatskog značaja jer su Sjedinjene Američke Države već bile obezbedile pol-poziciju pred rasplet.

Izabrane vesti

19.30: (1,55) SAD - Brazil (2,29)

U četvrtak u polufinalu Amerikanke su dobile lakše nego što se očekivalo Tursku sa 3:0. Samo u drugom setu je četa italijanskog stručnjaka Đovanija Gvidetija bila blizu seta, u ostala dva sigurna igra jedinog osvajača ovog takmičenja.

Brazil je imao dva poraza u prvom delu, a u polufinalu je imao teži posao protiv Japana. Azijska selekcija je uspela da osvoji set, i to treći, ali onda je reprezentacije iz Južne Amerike dodala gas i lako dobila naredni sa 25:16.

Brazilke imaju najstariju ekipu u Riminiju, prosek godna je 30. Posle osam godina u reprezentaciji se vratila srednja blokerka Minasa Karolina Gataz koja uskoro puni 40. U polufinalu protiv Japanki su briljirale Kaiseta Tandara i Gabrijela Braga Gimaraes, popularna Gabi. Njih dve su imale ukupno čak 41 poen.

Krajem maja, Brazil je slavio protiv SAD sa 3:1 u setovima. Amerikanke su dobile četiri od pet poslednjih duela protiv selekcije iz Južne Amerike. U meču za treće mesto sastaju se Turska i Japan. Turkinje su pre tri godine bile druge, igrale finale, a sada imaju novu priliku za podijum. Očekuje se neizvesna utakmica. Japanke su dobile današnjeg rivala pre dve nedelje sa 3:1.

16.00: (1,65) Turska - Japan (2,11)

Podsetimo, za vikend pada odluka i o šampionu Lige nacija za odbojkaše. Rusija ne brani krunu jer nije uspela da se plasira u zavšnicu. U polufinalu sutra se sastaju Brazil - Francuska i Poljska - Slovenija.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE (RIMINI, ITALIJA)

Petak

FINALE

19.30: (1,55) SAD - Brazil (2,29)

ZA 3. MESTO

16.00: (1,65) Turska - Japan (2,11)

***kvote su podložne promenama


tagovi

fivbLiga nacija za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara