Ognjen Stojanović (©MN Press)
Ognjen Stojanović (©MN Press)

Delfini se u Strazburu proveli kao u Budimpešti: Damonte i Di Soma lansirali Italijane u polufinale

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.07.22. | 15:02

Srbija opet ide u razigravanje...

Ovoga leta Srbija od razigravanja ne može da pobegne. Drastično mlađi tim poveo je Dejan Savić u Strazbur, a rezultat je istovetan onom sa Svetskog prvenstva u Budimpešti - Delfini su zaustavljeni u četvrtfinalu. Borba za medalje još jednom ih zaobilazi, u polufinale idu Italijani - 14:7 (3:2, 3:2, 4:2, 4:1).

Italijani, a posebno Španci, su u mađarskoj prestonici, kada su svi nastupili u kompletnim sastavima, demonstrirali da su klasa iznad ostatka sveta. Barem za sada. Ni najkvalitetniji tim Srbije brzinom i stilom igre nije bio na toj razini, pa je teško bilo očekivati da će se Delfini bez gotovo čitave prve postave - izostala većina nosilaca igre - umešati u bitku za odličja. Svetski vicešampioni su ogolili mane Srbije i dobili olimpijskog vicešampiona njegovim oružjem - uplivavanjima bekova, spuštanjem na centarsku poziciju i dizanjem iz vode kod stative. 

Izabrane vesti

I kada je Delfinima slabo šta polazilo za rukom, funkcionisalo je spuštanje lopte na bekove, koji uplivaju na liniju dva metra i oponašaju drugog centra. Đorđe Vučinić prednjačio je protiv Španaca, koristili su takve situacije tokom turnira i Gavril Subotić, Marko Radulović i Luka Pljevančić, ali su svaki pokušaj Italijani osujetili. Zatvorili su dodavanja sa desne strane na kojoj posle dosta vremena Srbija nije imala levorukog šutera i guranjem Edoarda di Some kod stative totalno poremetili odbranu Srbije.

Izrastao je Di Soma iz klasičnog defanzivca u izuzetno produktivnog napadača kada upliva na liniju od dva metra, čekao je dodavanja Andree Fondelija i sa lakoćom matirao Dimitrija Rističevića u prvom, kao i Lazara Dobožanova u drugom poluvremenu. Posao mu je olakšao levoruki Luka Damonte na koga je bila fokusirana srpska odbrana. Igrača Ferencvaroša pokrivala je prva linija na startu meča, otvorilo je to prostor centrima i Edoardu di Somu, da bi posle pomeranja odbrane svaku sekundu kašnjenja Damonte pretvarao u gol.

Srbija se držala u prvom delu igre, glavu iznad vode održavao joj je Gavril Subotić. Ali, igrač više nije funkcionisao. Ponajviše jer su Italijani bili usredsređeni na zgodnu stranu i Marka Radulovića, kao i dodavanja sa desnog krila. U nedostatku levorukog šutera srpski napad je trpeo protiv iskusne odbrane i jedino je Subotić bio konstatnta pretnja sa distance. Dok je Alesandro Kampanja, pored Luke Damontea, imao i raspoložene Vinčenca Rencuta i Andreu Fondelija.

Ni blizu nisu bili Delfini u četvrtfinalu...

SVETSKA LIGA - ČETVRTFINALE

Ponedeljak

Srbija - Italija 7:14 (2:3, 2:3, 2:4, 1:4)

16.00: Španija - Kanada

18.00: Australija - SAD

20.00: Crna Gora - Francuska


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija ItalijeSvetska liga vaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara