Derbi između Novog Beograda i Radničkog (©Starsport)
Derbi između Novog Beograda i Radničkog (©Starsport)

Dubrovnik najbliži F4 regionalne lige, Novi Beograd prati rasplet derbija u Kragujevcu

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.03.22. | 13:58

Duel Juga i Radničkog mogao bi da bude ključan u borbi za prvu poziciju i dodeljivanje domaćinstva završnog turnira

Situacija na Jadranu još nije kristalno jasna, ali obrisi učesnika Fajnal-fora regionalne lige sevide. Nejasno, a ipak sasvim dovoljno, jer su tri tima pred viziranjem. Po završetku trećeg turnira regionalnog takmičenja, koji će biti zaključen nedeljnim utakmicama u Zagrebu i Kragujevcu, biće poznati svi akteri bitke za jadranski tron, ali i gde će se ona odviti početkom aprila.

Kragujevački Radnički preuzeo je primat u okvirima Srbije, a pozitivne vibracije u Šumadiji počele su da se osećaju pre nešto manje od godinu dana kada je sastav Uroša Stevanovića izborio plasman za završni turnir regionalne lige u Zagrebu, a zatim postao i prvi srpski klub koji je podigao pehar. Titula jadranskog šampiona dala je vetar u leđa Kragujevčanima, objedinili su domaće trofeje posle pokoravanja Zagreba, ušli su u Ligu šampiona i na dobrom su putu da se nađu na spisku učesnika Fajnal-fora Jadranske lige, i tako steknu priliku da brane krunu. A, možda i da dovedu završni turnir u Kragujevac.

Izabrane vesti

Za tri godine pretrpela je Jadranska liga silne promene. Kozmetičke prirode su one vezane za ime - sada nosi naziv Premijer liga - a drastičnije su one u pogledu formata. Tri godine i tri različita sistema. Samo Fajnal-for nije ukinut, ali za razliku od prethodnih godina kada je šampion dobijao organizaciju, ove godine to nije slučaj. Zbog toga vodeći timovi, koji su nadomak overavanja plasmana na završni turnir, spokojni ne dočekuju završne bitne u osnovnom delu takmičenja.

Sa gotovo podjednakim šansama dubrovački Jug, Radnički i Novi Beograd ulaze u tri mala finala. Tri tima u tri boda razlike, a trenutno je Fajnal-for Jadranske lige najbliži Dubrovniku i vaterpolo hramu - “Gružu”. Sastav Vjekoslava Kobešćaka je izvanrednim igrama tokom cele sezone - doživeli poraz samo u obračunu protiv Novog Beograda na prvom turniru - obezbedio dva boda prednosti u odnosu na novobeogradski drim-tim pred početak trećeg turnira, a tri je koraka, tj. jednu pobedu, ispred Radničkog. Upravo bi duel Juga i Radničkog u srcu Šumadije mogao biti ključan u borbi za dobijanje domaćinstva završnog turnira.

Dušan Mandić i Marko Radulović  (©Starsport)Dušan Mandić i Marko Radulović (©Starsport)

Za Jug će sudar sa Radničkim biti utakmica svih utakmica, jer će u preostale dve na turniru u Kragujevcu hrvatski tim biti veliki favorit. Kako je igrao do sada, minimalne su šanse da uprska. Ipak, da bi doveo najbolje timuvoe iz regiona u Dubrovnik, moraće Jug da dobije sve tri utakmice. Prava na grešku neće imati, jer Novom Beogradu odgovara i jedan remi četvorostrukog šampiona Evrope i Jadrana.

Novi Beograd je osvajanje regionalne lige podvukao crvenim markerom, a dobijanje organizacije finalnog turnira kao jedan od primarnih ciljeva. Ali, posle maksimalnog učinka iz prvih šest utakmica počeo je da gubi konce. Remi sa Primorcem i poraz od Radničkog - obe neuspeha u Budvi - odaljili su tim snova od prve pozicije i izazvali su niz potresa na bazenu “11. april”. Novi Beograd više nema kontrolu, zavisi od drugih, a ni raspored ga ne miluje u poslednje tri utakmice, pošto ima dve nagazne mine u vidu Crvene zvezde i splitskog Jadrana. Moraće Novi Beograd da odigra bez greške, dobije pod komandom Igora Milanovića sve tri utakmice i nada se jednom padu Juga u Kragujevcu. Ovoga vikenda postaće Novi Beogard najveći navijač Radničkog.

“Oteo” je Radnički trofej kupa Novom Beogradu, tukao je velikog rivala u regionalnoj ligi i vratio se u igru za prvu poziciju. Od tri tima koja mogu da prvog mesta, kragujevački tim ima najmanje šanse, jer je pobeda u derbiju protiv Juga postala imperativ, a pride mora da čeka kiks Novog Beograda. Računica za Stevanovićev tim je nešto komplikovanija, ali Radnički ima adut koji konkurenti nemaju - prednost domaćeg terena. Pitanje je hoće li uspeti da ga iskoriste i na sve to dočekaju loš dan drim-tima u Zagrebu.

KO SA KIM DO KRAJA?

JUG: Primorac, Radnički, Solaris

NOVI BEOGRAD: Crvena zvezda, Jadran Split, Mornar

RADNIČKI: Partizan, Jug, Šabac

Miloš Ćuk i Bogdan Đurđić (©Starsport)Miloš Ćuk i Bogdan Đurđić (©Starsport)

Tri tima su “već viđena” na završnom turniru, vodiće bitku za prvo mesto, a podjednako zanimljiva trka vodiće se i ulazak na “mala vrata” među četiri. Jadran iz Splita je odskočio na konkurenciju, ali i dalje nije uspeo da se “otarasi” imenjaka iz Herceg Novog i Crvene zvezde, koji imaju meč manje. Direktan duel Novljana i crveno-belih na startu turnira u Zagrebu eliminisaće jednu od dve ekipe koje su se bacile u poteru za Splićanima.

Problem za sve srpske timove mogle bi da predstavljaju reprezentativne obaveze iduće sedmice. Srbija već 8. marta igra odlučujuću utakmicu u Slovačkoj za plasman na Fajnal-ejt Svetske lige i selektor Dejan Savić pozvao je isključivo igrače koji igraju u domaćem šampionatu. Većina njih su nosioci Novog Beograda, Radničkog, Crvene zvezde i Partizana. Hrvatski klubovi nemaju taj problem, pošto su Barakude obezbedile učešće u četvrtfinalu Svetske lige, slobodne su u trećem kolu i reprezentativci mogu da usredsrede misli i fokusiraju se na klupske obaveze.

DEBI IGORA MILANOVIĆA U NOVOM BEOGRADU I PRVI MEČ DEJANA SAVIĆA SA ZVEZDOM U REGIONALNOJ LIGI

Najveće promene u odnosu na prva dva turnira Jadranske lige pretrpeli su Novi Beograd i Crvena zvezda. Na trećem turniru će crveno-bele voditi treći trener. Sezonu je otvorio Aleksandar Filipović, na klupi ga je nasledio Mirko Vičević i potrajao je samo 20 dana zbog žestokog protivljenja dela navijača, a kao spasilac ukazao se Dejan Savić. Uoči početka trećeg Savićevog trenerskog mandata u Zvezdi, dobili su crveno-beli derbi protiv Novog Beograda, a potom su pružili snažan otpor Jugu u Dubrovniku u prvom delu meča. Dejan Savić će ove sezone Crvenu zvezdu prvi put predvoditi u regionalnom takmičenju, a u Zagrebu će kao kormilar Novog Beograda debitovati Igor Milanović.

I drim-tim je poput crveno-belih promenio tri trenera. Vladimir Vujasinović podneo je neopozivu ostavku po povratkz sa turnura u Budvi, u tranzicionom periodu ekipu je vodio Dejan Jovović i ostvario je respektabilne rezultate. Ali, tragao je Novi Beogard za jakim imenom, aktivirao je bombu dovođenjem Igora Milanovića i sada je na novom početku. Prebrodio je Novi Beograd krizu, a da li će Milanović moći sve za kratko vreme da popravi, i u kojoj meri je kliknuo sa timom za svega nekoliko dana, odgovor će dati zagrebačke bitke. 

TREĆI TURNIR REGIONALNE LIGE 

RASPORED ZAGREB 

3. mart

17.00: Crvena zvezda - Jadran HN

18.50: Jadran ST - Budva

20.40: Mladost - Mornar

4. mart

17.00: Jadran HN - Jadran ST

18.50: Novi Beograd - Crvena zvezda

20.40: Mornar - Budva 

5. mart

17.00: Jadran HN - Mornar

18.50: Mladost - Crvena zvezda

20.40: Jadran ST - Novi Beograd 

6. mart

10.00: Budva - Crvena zvezda

11.50: Jadran ST - Mladost

13.40: Mornar - Novi Beograd 

RASPORED KRAGUJEVAC 

4. mart

17.00: Jug - Primorac

18.50: Radnički - Partizan

20.40: Šabac - Solaris 

5. mart

17.00: Šabac - Primorac

18.50: Partizan - Solaris

20.40: Radnički - Jug 

6. mart

17.00: Primorac - Partizan

18.50: Solaris - Jug

20.40: Radnički - Šabac

TABELA REGIONALNE LIGE POSLE DVA TURNIRA



tagovi

Regionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluVK Novi BeogradVK RadničkiVK Crvena zvezdaVK PartizanVK ŠabacVK JugVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK BudvaVK PrimoracVK MornarVK Mladost ZagrebIgor MilanovićDejan SavićSuperliga Srbije u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara