Maro Joković (©VK Novi Beograd)
Maro Joković (©VK Novi Beograd)

Evropa pod nogama dubrovačkog diva! Sve što je mogao, Joković je osvojio sa Jugom

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.05.24. | 21:07

Višestruki pobednik Lige šampiona u trofejnu salu Gruža pridodao novi međunarodni trofej

Tamo gde se na Balkanu vaterpolo voli najviše, tamo gde je sport broj jedan, tamo gde je Jug najveći gradski brend – tu je završio novi međunarodni trofej. Evropa je pod nogama dubrovačkog diva!

Sve što je mogao, Jug je osvojio više puta. Čak ne mora da se ide ni u daleku prošlost, dovoljno je da se pogleda do 2000. godine i prelaska iz drugi u treći milenijum. Samo od tada je tri puta podigao pehar u Ligi šampiona, na jadranski tron popeo se u pet navrata, a danas je pridodao pehar od koga je te godine sve i krenulo. Jug je novi šampion Kupa Evrope, deklasirao je Primorje – 12:6.

Izabrane vesti

Medalje su iz Rijeke, sa Kvarnera, otplovile na krajnji jug Hrvatske. Trofejna sala u Gružu moraće još malo da se proširi, uskoro će ponestati mesta da bi se skladištili svi pehari, a i Maro Joković u svojoj sobi da nađe prostora za još jedno odličje.

Kao što nema tog pehara koji Jug nije osvojio, nema ni tog koji nije prošao kroz ruke levorukog bombardera. Olimpijski, svetski i evropski prvak sa Hrvatskom, mali milion medalja na reprezentativnom nivou. Ali, i klupskom. Gde god je igrao, bio je uspešan. Daleko najviše u mestu koje zove dom.

Uklesao je svoje ime Maro Joković u istoriji duborvačkog giganta zlatnim slovima. Ono stoji pored pehara hrvatskog šampionata, kupa i Superkupa, kao i Jadranske lige, pa zatim Lige šampiona, evropskog Superkupa i od danas Kupa Evrope. Impozantna karijera.

Veliko finale jedna od najubojitijih levica svih vremena otvorila je teledirigovanim pasom za Rina Burića, više puta je servirao saigračima loptu na tacni, spakovao je dva gola i dirigovao napadima. Usmeravao je saigrače, a oni povlačili hirurški precizne rezove. Nisu dozvolili Ivanu Mauru Čubraniću da uđe u hobotnica mod, kao protiv Špandaua.

Jug je letos izvršio remont, potpisao je dvojicu zvučnih internacionalaca i, ako se gleda kroz prizmu finala u Rijeci, napravio odličan posao. Pun pogodak. Jer, španski reprezentativac Serhi Kabanjas i američki Hanes Daube su upropastili Neveru s Kvarnera. Obojica su u tri navrata tresla mrežu i još krajem treće deonice bilo je jasno da će umesto u Rijeci, fešta biti u – Dubrovniku.

Čak šest golova dao je Jug u trećem kvartalu, napravio je tada nedostižnu razliku. Primorju je u poslednjoj deonici bilo potrebno da trese mrežu jedanput po minutu i da ne primi gol. Eventualno jedan. Tako nešto ne biva protiv ekipe koju predvodi Vjekoslav Kobešćak.

PRIMORJE – JUG DUBROVNIK 6:12

(1:3, 1:1, 2:6, 2:2)

Rijeka

Bazen: Kantrida

Sudije: Jorgos Stavridis (Grčka), Alesandro Severo (Italija)

PRIMORJE: I. M. Čubranić, L. Babić, Kadivec 2, Tončinić, Brubnjak 2, Brguljan, N. Čubranić 1, K. Babić, Burburan, Te Rile, Kripa, Paparić 1, Jurić. Trener: Igor Hinić.

JUG DUBROVNIK: Popadić, Prkoča, Đerković, Lazić 1, Joković 2, Mozara, Daube 3, Kabanjas 3, Kržić 1, Burić 1, Grgurević, Žuvela 1, Brzica. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

FAJNAL-FOR KUPA EVROPE (RIJEKA):

POLUFINALE

Petak

Sabadelj – Jug Dubrovnik 7:11

Primorje – Špandau 14:12

MEČ ZA BRONZU

Subota

Špandau – Sabadelj 2:9

FINALE

Subota

Primorje – Jug Dubrovnik 6:12



tagovi

Rino BurićToni PopadićMaro JokovićIgor HinićVjekoslav KobešćakVK PrimorjeVK JugLEN Evro kupMarko ŽuvelaFranko LazićSerhi KabanjasHanes DaubeLovro PaparićTin BrubnjakIvan Mauro ČubranićNiko ČubranićDarko BrguljanKas te Rile

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara