(© Reuters)
(© Reuters)

Ferariju prvi startni red u Meksiku: Lekleru pol-pozicija

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.10.23. | 08:59

Sains drugi u kvalifikacijama

Šarl Lekler je vremenom 1:17.166 došao do 22. pol pozicije u karijeri na stazi Braća Rodriges u Meksiko Sitiju. Timski kolega Karlos Sains će današnju trku započeti sa drugog mesta, dok će treći biti Maks Verstapen.

Prvi brzi krug tokom Q1 dela kvalifikacija postavio je vozač Hasa Kevin Magnusen, a zatim i vozač Alpine Pjer Gasli, međutim, ovi rezultati nisu bili preterano impresivni. Sledeći se na stazi Braća Rodriges u Meksiko Sitiju našao domaći predstavnik Serhio Peres. Popularni Čeko na trenutak je izbio na prvo mesto, sve dok ga timski kolega Maks Verstapen nije obišao sa krugom bržim za skoro pola sekunde.

Izabrane vesti

Vozači Ferarija i Mercedesa odabrali su za Q1 pneumatike srednje tvrdoće, kao i ekipa Meklarena, ali za razliku od prva dva tima, Lando Noris i Oskar Pjastri mučili su se sa beleženjem krugova na ovom setu pneumatika. Dok je mladi Australijanac u svom prvom merenom krugu na mekim pneumaticima zabeležio odlično vreme, Noris se posle manje greške pripremao za sledeći mereni krug. Međutim, nekoliko trenutaka pred istek vremena istaknute su žute zastave u prvom sektoru zbog okretanja Fernanda Alonsa, čime su svi koji su se u tom trenutku nalazili iza Španca, uključujući Norisa, morali da odustanu od svog brzog kruga. Vozač Meklarena je tako završio na 19. poziciji, ali će se posle starta sa začelja za Jukija Cunodu (promena komponenti) naći na 18. mestu na startu trke.

Osim ispadanja Norisa, prvi deo kvalifikacija obeležilo je nekoliko incidenata koji bi svoj epilog mogli da dobiju u satima pred nama. Zbog ometanja vozača na izlasku iz pit lejna, pod istragom su Maks Verstapen, Džordž Rasel i Fernando Alonso. Takođe, posle Alonsovog okretanja Logan Sardžent i Juki Cunoda viđeni su kako pretiču pod žutim zastavama, dok Luis Hamilton nije dovoljno usporio.

Iz Q1 dela ispali su: 16. Esteban Okon, 17. Kevin Magnusen, 18. Lens Strol, 19. Lando Noris, 20. Logan Sardžent.

Peres je bio prvi vozač koji je izašao pred svoju publiku u drugom delu kvalifikacija, a zatim je to učinio i Verstapen. Danijel Rikardo (Alfa Tauri) pokazao je da poseduje odličan tempo na stazi u Meksiku, pošto se konstantno nalazio nadomak vodećih. Karlos Sains je posle greške u četvrtoj krivini rizikovao da se ne plasira u dalji tok kvalifikacija, ali se Španac ipak provukao.

(© Reuters)(© Reuters)

Aleks Albon je tokom sva tri treninga održana ovog vikenda pokazao svoju neverovatnu formu, ali je tokom kvalifikacija imao osećaj da nešto nije u redu sa bolidom. Iako je Tajlanđanin uspeo da prođe dalje, poništeno mu je vreme zbog silaska van granice staze u drugoj krivini, zbog čega je završio tek na 14. poziciji. Gvanju Džou promovisan je na 10. mesto.

Iz Q2 dela ispali su: 11. Pjer Gasli, 12. Niko Hulkenberg, 13. Fernando Alonso, 14. Aleks Albon, 15. Juki Cunoda.

Ponovo su vozači Red Bula bili prvi na stazi, ali se prvom i drugom pozicijom granici od minut i 17 sekundi prvi približio dvojac Ferarija. Sa nešto više od tri minuta do isteka vremena svi vozači izašli su na stazu za poslednji pokušaj u borbi za pol poziciju.

Sains i Lekler beležili su odlično vreme u prvom sektoru, ali su do kraja svojih krugova izgubili izvesno vreme zbog čega nisu popravili prethodni rezultat. Ipak, niko nije uspeo da ih ugrozi. Na putu ka boljem rezultatu bio je Peres koji je na kraju završio na petom mestu, a aktuelni šampion Verstapen mogao je samo do trećeg mesta sa zaostatkom od samo 97 hiljaditih delova sekunde u odnosu na prvoplasiranog.

Šarl Lekler je tako nakon prošlonedeljne trke u Ostinu drugi put zaredom došao do pol pozicije, a timski kolega iz Ferarija Karlos Sains pridružiće mu se u prvom startnom redu.

Velika nagrada Meksika na programu je sutra od 21.00.

Prvih deset na startu trke za Veliku nagradu Meksika: Šarl Lekler, Karlos Sains, Maks Verstapen, Danijel Rikardo, Serhio Peres, Luis Hamilton, Oskar Pjastri, Džordž Rasel, Valteri Botas, Gvanju Džou.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Šarl LeklerKarlos SajncMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara