Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Grčki streljački vod držao čas, Srbija kasno proigrala: Mandić i Rašović jedini imali rešenja u napadu

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.03.23. | 20:42

Delfini će ključnu bitku za odlazak u Los Anđeles voditi sa Crnom Gorom

Ništa bolje Srbiji od Grčke nije moglo da se dogodi u Podgorici. I selektor Uroš Stevanović, i kompletan stručni štab i reprezentativci imali su kristalno jasnu sliku pred sobom, prozirnu kao vodu u bazenu. Mogli su da vide da i dalje ne stoje rame uz rame sa najboljim svetskim ekipama. Kvaliteta i potencijala ima, automatizma i podeljenih uloga – nema.

I nije veliko iznenađenje da slabo šta funkcioniše u pozicionim napadima Srbije protiv timova koji su dug niz na okupu, koji se poznaju u dušu, pa vreme ne troše na razmišljanje kako će se kretati i gde ko uplivati. I, što je još važnije – nemaju blokadu. Ona je kod srpskih vaterpolista u duelima sa renomiranim rivalima bila prisutra posle Tokija i kada je ekipu vodio Dejan Savić, a za sada po tom pitanju ništa drugačije nije ni kod Uroša Stevanovića – 16:14.

Izabrane vesti

Što je važilo tokom proteklog leta, važi i danas: Delfini rasterećenije igraju tek kada nemaju šta da izgube i tako će biti dok konačno ne trijumfuju protiv nekog od članova “velike sedmorke”, kojoj pripada i Grčka. Nadmoćni su bili Heleni u prvom poluvremenu, jedina svetla tačka tada bio je Dušan Mandić. Levoruki bombarder lansirao je tri projektila, smestio ih u mrežu i to su bili jedini golovi koje je srpska reprezentacija postigla do odlaska na odmor.

Svi ostali – tajac. Srpske “puške” su utihnule. Istina, u pojedinim momentima nisu imali ni sreće – češće u fazi odbrane – a ruka je postala labavija onoga momenta kada je na semaforu u Podgorici razlika bila dupla! U nekoliko navrata Grci su imali pet golova prednosti, isuviše vremena i prostora imali su Janis Funtulis, Aleksandros Papanastasiju i Stilijanos Argiropulos, a na drugoj strani jedino je Dušan Mandić uspevao da probije bedem Emanuila Zerdevasa. Do kontre i loba Strahinje Rašovića.

Pokrenuo je taj gol Srbiju i njeno najbolje levo krilo. Uspostavljen je balans na suprotnim stranama bazena, Grci više nisu mogli isključivo da motre na jedinog srpskog levorukog šutera, već su morali da obrate pažnju i na Strahinju Rašovića. Ali, i Nikolu Lukića. Pronašao je Uroš Stevanović postavu koja je u stanju da vrti loptu u napadu i pronađe uglove, ne i da u potpunosti istopi prednost olimpijskog vicešampiona.

Strahinja Rašović je u finišu stigao do petog gola, poneo je zvanje najefikasnijeg aktera derbi susreta u Podgorici. Pretekao je Dušana Mandića, koji je ostao na četiri. Jedan su mu arbitri poništili i izvinjavali se. Kod Grka niko nije odskočio, ali je opasnost pretila sa svih strana. Podjednako. Konstantinos Kakaris je na liniji dva metra razgrtao čuvare i spustio tri lopte u gol, dok su sa distance Janis Funtulis, Stilijanos Argiropulos i Konstantinos Genidunijas spakovali takođe tri.

Srbija ne treba da očajava, vremena za treninge i uigravanje nije ni bilo, ali neće ga previše biti ni u nadolazećem periodu. A, takmičenja će se nizati. Upala je u klopku, moraće reprezentativci međusobno da pomognu jedni drugima i pronađu put i način da prebrode težak period. Dugo, predugo su bez pobede nad vrhunskom selekcijom, a pesak u satu za odlazak na Olimpijske igre u Pariz počeo je da curi.

Ključna bitka Delfine za plasman na finalni turnir Svetske lige u Los Anđelesu očekuje sutra protiv Crne Gore. Ko dobije – biće blizu da ugrabi jednu od tri karte iz grupe Podgorica.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

Srbija - Grčka 14:16

Subota

17.30: Crna Gora - Srbija

19.30: Grčka - Australija

Nedelja

17.30: Crna Gora - Australija

19.30: Španija - Srbija

Ponedeljak

17.30: Grčka - Gruzija

19.30: Australija - Španija

Utorak

17.30: Gruzija - Srbija

19.30: Crna Gora - Grčka

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

Francuska - SAD 9:12

Subota

18.30: Italija - Hrvatska

20.30: Japan - Mađarska

Nedelja

18.30: Hrvatska - Japan

20.30: Francuska - Italija

Ponedeljak

18.30: SAD - Mađarska

20.30: Japan - Francuska

Utorak

18.30: Mađarska - Hrvatska

20.30: Italija - SAD



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GrčkeSvetski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara