Mark Verstapen, Karlos Sainc i Šarl Lekler (©Reuters)
Mark Verstapen, Karlos Sainc i Šarl Lekler (©Reuters)

Holanđanin za istoriju, Verstapen pokorio Majami

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.05.22. | 23:37

Formula 1: Šampion pobedio na prvoj trci na Floridi ispred tandema Ferarija, Šarla Leklera i Karlosa Sainca

Ovog vikenda vožena je prva trka Formule 1 ulicama Majamija, a istoriju je ispisao Maks Verstapen. Vozač Red Bula je prošao prvi kroz cilj ispred tandema Ferarija, Šarla Leklera i Karlosa Sainca. Bila je ovo treća pobeda u petoj trci u 2022. godini i nagoveštaj da će je Lala prvi favorit za novu krunu u najbržem cirkusu, iako trenutno zaostaje za liderom Leklerom.

Verstapenu je ovi 23. pobeda u karijeri. Odlično je startovao Holanđanin. Već na startu branilac tiutule je pretakao drugoplasiranog Karlosa Sainca, a onda krenuo u poteru za drugim vozačem tima iz Maranela Šarlom Leklerom. Već u devetom krugu, šampion je uspeo da ga pretekne i ostvari novi trijumf u Formuli 1. Lekler je u finišu imao šansu da bude prvi, kada je trka prekinuta. Na stazu je ušlo bezbedonosno vozilo posle sudara Landa Norisa i Pjera Gaslija.

Izabrane vesti

Lekler je imao zaostatak oko sekunde za Verstapenom u poslednjih 11 krugova, ali nije uspeo da ga pretekne. Veća borba je bila oko treće pozicije. Meksikanac Serhio Peres je obišao Sainca posle ulaska bezbednosnog automboila, ali je Španac uspeo da mu se revanšira i na kraju osvoji poslednje mesto na podijumu.

Nekadašnji šampion Luis Hamilton bio je tek šesti, a ispred vozača Marcedesa bio je njegov zemljak Džordž Rasel. U prvih 10 našli su se i Valteri Botas, Esteban Okon, Fernando Alonso i Aleks Albon.

I pored drugog mesta u Majamiju, Lekler je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu sa 104 boda, 20 više od Verstapena, dok je na trećem mestu Serhio Peres sa 66. Rasel ima 59, Sains 83, dok je Luis Hamilton na tek 36 bodova i teško će da stigne do nove krune šampiona.

Kod konstruktora najbolji je Ferari sa 157 bodova, šest više od Red Bula, dok je Mercedes na 77.

Sledeća trka je za dve nedelje u Barseloni.



tagovi

Maks VerstapenŠarl LeklerKarlos SajncFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara