Luka Bukić i Bernat Sanauha (©European Water Polo Championship 2024)
Luka Bukić i Bernat Sanauha (©European Water Polo Championship 2024)

Hrvati idu u Dohu bez strelca četiri gola u finalu Evropskog prvenstva i Bijačeve prve zamene

Vreme čitanja: 2min | ned. 21.01.24. | 02:16

Luka Bukić mora na operaciju, kao i rezervni golman Toni Popadić

Uroš Stevanović saopštio je širi spisak igrača na koje računa tokom pripremnog perioda za Svetsko prvenstvo u Dohi, a isto su učinili i selektori reprezentacija iz regiona koje će se, poput Srbije, boriti za olimpijsku vizu u Dohi. Hrvatska je na nedovno održanom Evropskom prvenstvu u Zagrebu zauzela drugo mesto, a za planetarni šampionat Ivica Tucak napravio je dve prinudne promene.

Hrvati su pretrpeli dva udarca: U Dohi definitivno neće biti strelca četiri gola u finalu Evropskog prvenstva protiv Španije. Još i pre no što je kontientalna smotra počela, Ivica Tucak govorio je da Luku Bukića muči preponska kila. Krilo splitskog Jadrana stisnulo je zube, odigralo turnir i sada ga čekaju operacija i period oporavka, kao i rezervnog golmana Tonija Popadića.

Izabrane vesti

Hrvatski selektor je od čuvara mreže uputio pozive Mati Aniću iz splitskog Jadrana, odnosno Jerku Jurlini iz zagrebačke Mladosti. Jedan od njih dvojice biće zamena naprikosnovenom Marku Bijaču, koji je drugi put uzastopce proglašen najkorisnijim golmanom Evropskog prvenstva. U finalu je imao čak 14 odbrana, no i to je bilo malo da bi Barakude treći put na domaćem terenu osvojile zlato.

Drugo mesto izvesno će popuniti Ivan Krapić, koji je bio deo stručnog štaba u Zagrebu. To bi značilo da će Hrvatska sa tri centra u Dohu, jer status Josipa Vrlića i Luke Lončara je neupitan. Hrvatska će na Svetskom prvenstvu loviti vizu, a ukoliko se plasira na Olimpijske igre – što je očekivano – tamo bi državnom timu trebalo da se priključi levoruki majstor Maro Joković.

Na spisku Hrvatske za pripreme uoči puta u Dohu nalaze se: golmani Marko Bijač, Mate Anić i Jerko Jurlina, centri Ivan Krapić, Luka Lončar i Josip Vrlić, bekovi Matijas Biljaka, Rino Burić i Marko Žuvela, te spoljni Konstantin Harkov, Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović, Ante Vukičević, Zvonimir Butić, Franko Lazić i Filip Kržić.

Evropski vicešampion će prvi deo priprema obaviti u domovini, zatim otputovati u Dubai, gde će trenirati sa Italijanima i Grcima, a u Dohu će sleteti 2. februara. Istog dana u Katar će doputovati i crnogorska reprezentacija, koja će biti protivnik Srbiji u grupnoj fazi. I takođe nema obezbeđenu olimpijsku vizu, što ne važi za Ameriku i Japan.

Vladimir Gojković će igrače prvo povesti u Trebinje na pripreme, zatim u Bukurešt, a pred novo okupljanje pozive su dobili: Petar Tešanović, Dejan Lazović, Darko Đurović, Draško Brguljan, Stefan Vidović, Vlado Popadić, Vladan Spaić, Kanstantin Averka, Aleksa Ukropina, Dušan Banićević, Đuro Radović, Dušan Matković, Aljoša Mačić, Martin Gardašević, Miroslav Perković, Vuk Drašković, Vasilije Radović, Jovan Vujović i Marko Mršić.



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija HrvatskeVladimir GojkovićIvica TucakLuka BukićToni Popadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara