Vanja Bukilić (©FIVB)
Vanja Bukilić (©FIVB)

Ima Srbija i Vanju Bukilić! Ponovo problemi iz zone četiri, ali slavi se prvenac

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.05.24. | 20:30

Srpkinje upisale prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Lige nacija protiv Tajlanda

Prošle godine odbojkašice Srbije su tek na drugom turniru Lige nacija osetile ukus pobede, a sada je prvenac stigao znatno ranije!

U drugom kolu uvodne nedelje komercijalnog takmičenja izabranice Đovanije Gvidetija bile su bolje od Tajlanda - 3:0 (25:13, 29:27, 25:19). Možda deluje da se trijumf protiv 13. selekcije na FIVB rang listi podrazumevao unapred, ali nije baš tako. Desilo se da je Srbija pre dve godine izgubila od istog rivala i pored uloge velikog favorita.

Izabrane vesti

Ovaj trijumf je veoma značajan za kombinovani tim zbog daljeg takmičenja - baš prošle godine se pokazalo koliko je mučno igrati dok se ne dođe do neke pobede. Važan je zbog samopouzdanja, a i zbog partija koje su pružile pojedine devojke.

Definitivno je danas pravi potez povukao Gvideti kada je u startnu postavu uvrstio Vanju Bukilić. Odlično izdanje pokazala je igračica koja klupsku karijeru gradi u Koreji, a dobro je pratila i mlada nada Minja Osmajić. Ponovo je bilo problema sa realizacijom napada iz zone četiri, ali uspele su to devojke da nadomeste dobrim prolazom na drugim stranama mreže, kao i odličnim blokom. Taj element čini se u prva dva kola najbolje polazi za rukom Srpkinjama - osvojile su danas čak 19 poena, a protivnice nijedan na mreži! Sara Lozo je bila sigurna kad god je trebalo da se preuzme odgovornost - a posle nešto slabijeg drugog seta, blistala je u trećem. Ovaj trio može da se izdvoji kao najzaslužniji za trijumf...

Kad se podvuče crta, bilo je sjajnih poteza svih devojaka - svaka je dala doprinos za osvajanje prva tri boda. Iskusna Silvija Popović je bila odlična u odbrani i na prijemu, davala je veliku sigurnost ekipi. Slađana Mirković je lepo razigravala, a pokazala je da dobro kuva kad protivnik ne očekuje. Menjala je Marija Miljević, koja je posebnu pažnju skrenula kada je u trećem setu istrčala i spasila jednu loptu i tako zaradila aplauze. Bojana Milenković i Sara Lozo su radile u terenu sve što je bilo potrebno, a i osvajale su poene u ključnim trenucima. Hena i Minja su dominirale u bloku. Ana Bjelica je ulazila i prošla nekoliko važnih lopti.

U prvom setu je sve tečno išlo u igri Srbije - počev od servisa i prijema, pa do bloka, odbrane i napada. Vanja Bukilić je odličnim servisom dovela ekipu u vođstvo 19:11, a posle toga je bilo lako privesti set kraju. U drugom je Tajland zaigrao bolje, čak je imao i set lopte, ali odlično se Gvidetijeva četa izvukla u završnici. Nisu dozvoljavale svetske šampionke u finišu lopta da padne - igrale su veoma dobro u polju, a odlučujući napad je prošla Bojana Milenković. Skuvala je po paraleli u prazan deo terena i postavila konačnih - 29:27.

Velika borba se vodila i do 16:16 u trećem činu, Tajland je pokušavao da produži meč i nadu, ali su u drugom delu naše devojke bile veoma koncentrisane, pa su bez većih problema završile meč.

Najefikasnija u pobedi bila je Vanja Bukilić sa 17 poena (27-12, 44 odsto, četiri asa, jedan blok), Sara Lozo je osvojila 14 (22-10, 45 odsto, tri bloka, jedan as), a Minja Osmajić 12 (10-7 napad, pet blokova). Hena Kurtagić je stala na devet (napad 10-2, sedam blokova), Bojana Milenković na šest (napad 17-5, 29 odsto), Slađana Mirković na četiri (napad 3-2, jedna blok, jedan as), kao i Ana Bjelica (7-3 napad, jedan blok).

Posle dva kola Srbija ima polovičan skor 1-1. Izgubila je od Dominikanske Republike, pa dobila Tajland. Naredni rival u subotu od 19.00 časova je Kina, a u nedelju od 15.00 časova je protivnik domaćin Brazil.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - PRVI VIKEND (Rio de Žaneiro)

Četvrtak

Srbija - Dominikanska Republika 1:3

Petak

Srbija - Tajland 3:0

Subota

19.00: Srbija - Kina

Nedelja

15.00: Brazil - Srbija



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara