Vaterpolisti Crne Gore (©MN Press)
Vaterpolisti Crne Gore (©MN Press)

Ivović i Brguljan nose Crnu Goru do finala Svetske lige, mešavina Pro Reka i Breše torpeduje Ameriku

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.06.21. | 11:53

Ajkule su dva puta osvajale takmičenje pod pokroviteljstvom FINA, a rekorder je Srbija sa 10 titula

Završni turnir vaterpolo Svetske lige nikada nije privlačio manju pažnju u regionu. Razlog je jednostavan – plasman nisu izborile tri velesile. Srbija, poslednji šampion, Mađarska i Hrvatska nisu se kvalifikovali, a umnogome je tome doprinela i pandemija virusa korona. Naročito je uticala na Srbiju, desetostrukog prvaka Svetske lige.

Španci su dobili Srbiju, nastupio je prekid. Pošto je odigran samo taj meč FINA ga je poništila, pa opet preinačila odluku i priznala rezultat. Delfini su tako ostali bez velikog takmičenja, za Olimpijske igre pripremaju se u Kranju, a po povratku u Srbiju, naši vaterpolisti će učestvovati na mini-turniru u Beogradu. Za to vreme završni turnir Svetske lige uveliko teče, a karte za polufinale izvadile su Crna Gora, Grčka, Italija i Sjedinjene Američke Države.

Izabrane vesti

Od svih pomenutih samo je Crna Gora osvajala Svetsku ligu. Crnogorci su u Budimpešti 2018. godine savladali Mađarsku (13:11), a pre toga su u Podgorici 2009. za zlato tukli Hrvate. Dakle, Svetska liga bi mogla da dobije u Tbilisiju novog šampiona ako Crna Gora ne osvoji treću titulu i pozicionira se iza Srbije. Uz Delfine i Ajkule samo su još Mađari, Hrvati i Rusi okačili zlatne medalje oko vrata.

16.15: (2.95) Grčka (8.00) Crna Gora (1.60)

Grupna faza poslužila je za pozicioniranje i pravljenje kostura, dok u četvrtfinalu nije bilo iznenađenja. Grci su počistili Gruziju (20:8), Crnogorci selekciju Kazahstana (18:6), Italija je bila bolja od Japana (15:12), a najveće poteškoće da se domogne polufinala imala je Amerika protiv Francuske (12:11).

Polufinalne parove Svetske lige čine Crna Gora – Grčka (16.15) i Italija – Sjedinjene Američke Države (18.00).

Italijani ne bi trebalo da imaju ikakvih problema da uđu u četvrto finale Svetske lige. Azuri su na prvenstvo poveli većinu zvezda. Igru grade oko Pjetra Filjolija, Frančeska di Fulvija, Mišela Bodegasa, Jakopa Alesijanija, Matea Aikardija i Gonzala Ečenikea. Tokom cele godine većina reprezentativaca Italije igra zajedno pošto su skoncentrisani u dva najveća italijanska kluba – Pro Reku i Breši. Sa druge strane, Aleks Boven, budući igrač partizana, i Ben Halok, vaterpolista Pro Reka, udarne su napadačke igle Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogo neizvesniji trebalo bi da bude prvi meč dana. Crna Gora će i na Olimpijskim igrama u Tokiju biti jedna od favorita da uzme medalju, a turnir Svetske lige u Gruziji izvanredna je uvertira Ajkulama za Igre. Poslužiće ovaj turnir Vladimiru Gojkoviću da vide gde i šta sve škripi.

Crna Gora se, baš kao i Italija, prošetala kroz grupu do četvrtfinala, gde je pometlala selekciju Kazahstana. Grčka će biti veći izazov, ali daleko od toga da je nepremostiv. Imaju Grci kvalitetne pojedince, godinama su na okupu, prošli su zajedno brojna takmičenja, ali više oni najkvalitetniji ne igraju isključivo u Olimpijakosu i Vuljagmeniju. Raštrkali su se po Evropi, pa za razliku od nekih prethodnih turnira Helenima neće biti uigranost jedna od prednosti u odnosu na rivale.

18.00: (9.00) SAD (13.0) Italija (1.10)

Kapiten Janis Funtulis neko je na koga će motriti sa posebnom pažnjom Crnogorci. U četvrtfinalu je Funtulis postigao šest golova, a Aleksandros Papanastasiju i Stilijanos Argiropulos bi takođe mogli da zadaju probleme Ajkulama. Kod Crne Gore se zna – Aleksandar Ivović i Draško Brguljan glavne su napadačke opcije Vladimira Gojkovića. Vaterpolista kragujevačkog Radničkog, Aleksa Ukropina, propustio je četvrtfinalni duel sa Kazahstanom zbog stomačnog virusa, a njegovo prisustvo u dobroj meri bi rasteretilo prve violine.

SVETSKA LIGA – POLUFINALE

Sreda

16.15: (2.95) Grčka (8.00) Crna Gora (1.60)

18.00: (9.00) SAD (13.0) Italija (1.10)

SVETSKA LIGA – RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA

Sreda

12.45: (1.60) Gruzija (8.00) Kazahstan (2.95)

14.30: (1.40) Francuska (8.00) Japan (4.00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetska liga vaterpolovaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara