""
""

Kadžajina „đulijeta“ je šarmirala Gruziju – Borković je bio odličan!

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.04.17. | 09:30

Srpski as je osvojio 14 bodova na trkama u Gruziji, zauzevši deveto, a zatim i maestralno četvrto mesto

Trofejni srpski automobilista, Dušan Borković shodno ne baš povoljne startne pozicije na debiju za volanom Alfa Romeove „đulijete“,ostvario je fantastične rezultate na startu nove TCR sezone. Startni broj 62 je uz podršku gruzijskog GE Forse tima i italijanskog Romeo Ferarisa, osvojio 14 bodova na prve dve trke, zauzevši deveto, a zatim i peto mesto, ali zbog kazne koju je dobio Valente, naš as je zvanično trku završio na četvrtom mestu. Dobra vest je da je Davit Kadžaja koji vozi u istom timu kao i naš automobilista već na prvom sastanku TCR sezone zablistao i pobedio na za njega domaćoj pisti.

Izabrane vesti

Trke u Gruziji bile su istorijske zbog toga što nikada do sada ovakva svetska serija nije vožena u ovoj zemlji. Nakon peha u kvalifikacijama, na kojima su mu pukli diferencijal i letva volana, Borković je startovao sa 13. pozicije u obe trke. Hladno vreme i kiša bili su poseban protivnik našem automobilisti, kome je za razliku od subote auto bio bolje pripremljen.

Fantastičnim startom u prvoj trci Dušan Borković je nadomestio loš plasman iz kvalifikacija, pa je sjajnim manevrima uspeo da prestigne asove poput Morbidelija, Homole i Valentea. Vozeći  u prepoznatljivom, borbenom stilu, Borković je nastavio da grabi ka ostalim konkurentima, ali je brzo potrošio gume, pa nije bilo uputno previše rizikovati. Pametnom vožnjom srpski automobilsta je završio prvu trku kao deveti i već na prvoj trci došao do vredna dva boda.

Koliko je bilo važno dokopati se ovih bodova najbolje svedoči i rasplet iz prošle sezone kada je Dušan Borković upravo za dva boda ostao bez pete pozicije u konačnom plasmanu. Pobedu u prvoj trci ostvario je timski kolega, domaći ljubimac Davit Kadžaja, ispred Mađara Ferenca Fice i aktuelnog svetskog TCR prvaka Stefana Kominija iz Švajcarske.

Pred početak druge trke kiša je prestala da pada, a staza se poprilično prosušila. Koliko je to dobro došlo takmičaru iz naše zemlje, pokazao je start kada je posle svega nekoliko krivina Borković nanizao čak šestoricu konkurenata i probio se na sedmo mesto. Sjajan nalet zaustavilo je vozilo za bezbednost koje je izašao na stazu posle incidenta Homole.

Gruzija zove TCR automobilističke sokolove!

Samo dva kruga Duca je vozio na sedmom mestu, a onda spektakularnim prestizanjem iza sebe ostavlja legendarnog Morbidelija, da bi se par trenutaka kasnije pri izletanju Altoea probio na peto mesto. Tada počinju manji problemi, a na Borkovićevom repu bilo je čak pet vozača. U jednom trenutku pred krivinu su ga obišli Neš i Koćago, ali je neviđenim, ali i rizičnim manevrom on ipak uspeo da im obojici uzvrati u krivini i sačuva plasman. Sledeći je pokušao Fica, međutim, i njegovi pokušaji ostali su uzaludni. Posle kazne koju je dobio Hugo Valente, srpski as je napredovao za još jednu poziciju. Time je Dušan Borković stigao do novih 12 bodova i na najlepši mogući način debitovao u novom automobilu u svojoj drugoj TCR sezoni.  Najbrži u drugoj trci bio je Oriola.

„Mogu reći da sam uspešno završio prvi trkački vikend. Nisam zadovoljan brzinom, ali sam zahvaljujući umeću uspeo da u prvoj trci sa 13. pozicije dođem do devetog, a na drugoj trci i do petog mesta. Posle peha na kvalifikacija ipak se sve dobro završilo, a svaki prikupljeni bod je i te kako važan. Ono što mi sada predstoji jeste priprema za Bahrein jer me sledeća runda takmičenja čeka već za dve nedelje“, zadovoljno je prokomentarisao Borković i čestitao timskom kolegi na izvarendnom rezultatu.
„Želeo bih da čestitam mom timskom kolegi na prvoj pobedi u TCR svetskom šampionatu, i to kod kuće. Ovo je važan dan za Gruziju i Davit je domaćoj publici priredio sajajn šou i pobedu. Takođe je jako velika pobeda Romea Ferrarisa, tima koji je razvio Alfu. Voleo bih da se zahvalim svim mojim sponzorima, timu i mojim fanovima i nadam se da su uživali uz današnje trke“, zaključio je automobilista priču o prvoj seansi TCR serie.

Zoologija TCR trkačkih staza – dolazi “ RS 3 LMS” gospodar prstenova

Sledeći trkački vikend na programu je 15. i 16. aprila na stazi Sakir u Bahreinu.

(Foto: PR Team)


tagovi

Dušan BorkovićTCR

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara