(©IHF/Kolektiff)
(©IHF/Kolektiff)

Ko su, bre, sad ti Farani? Rađa se nova sila svetskog rukometa, ali Orlići imaju adute za polufinale

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.06.23. | 08:48

Svetsko juniorsko prvenstvo za rukometaše: Četa Đorđa Teodorovića danas (13.15) igra četvrtfinale u Berlinu protiv selekcije koja je najviše pokazala na ovom šampionatu

Prošle godine juniori Srbije su osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu u Portugaliji, prvu za našu zemlju od samostalnosti. Da imamo novu sjajnu generaciju, najbolju posle one Nenadićeve i Šešumove (1986. godište), dokaz je i Svetsko prvenstvo. Četa Đorđa Teodorovića je stigla do četvrtfinala.

Četiri pobede u Atini i poraz od Islanda, bio je dovoljan za drugo mesto u Grupi 2 i dvoboj sa “čudom” sa severa Evrope, selekcijom Farskih Ostrva koja je najviše pokazala na ovom šampionatu. Zemlja sa nekoliko stotina rukometaša, sa samo 54.000 stanovnika, iznedrila je generaciju koja igra “totalno drugačije od drugih” i preti da razbije poredak koji vlada u svetskom rukometu.

Izabrane vesti

Do četvrtfinala su Farani pobedili finaliste Evropskog prvenstva, Španiju i Portugaliju, i to veoma ubedljivo, niko im ništa ne može, pa su s pravom favoriti i za zlato. Predvodi ih novi biser svetskog rukometa, buduća zvezda Elijas Elefsen a Skipagetu, koji je poslednjih godina branio boje švedskog Savehofa, a od septembra je u moćnom Kilu, gigantu sa Baltika, šampionu Nemačke.

On je trenutno najefikasniji igrač šampionata sa 39 golova. Opasno je i desno krilo Hakun Vest av Teigum, od naredne sezone saigrač Mijajla Marsenića i Dejana Milosavljeva u Fukse Berlinu. Podatak da su dva od tri najboje kluba najjače lige na svetu doveli Farane govore o snazi ove reprezentacije koja ulazi kao favoriti u meč sa Srbijom (kvota u Mozzartu na Farska Ostrva su 1,35, a na Srbiju čak 4,00).

Zna Đorđe Teodorović kakav posao očekuje njegove izabranike, ali vera da je moguća ne samo medalja nego i svetski tron ne napušta našeg selektora.

Ubeđen da ne treba da se bira put ako imate velike ambicije. Izvuki smo pouke i u pobedama i u porazu. Meč sa Islandom nam je otvorio oči i pokazao kako ekipa ne treba da se ponaša. Značiće nam to u ovoj završnici. U četvrtfinalu nas čeka najjači rival, ali je Srbija nešto posebno, to znaju svi poznavaoci rukometa koji su pratili ovo takmičenje. Biće ovo sudar dva sveta. Farani igraju jedan inovativan rukomet. Niko nije uspeo da im parira taktički na ovom prvenstvu. Mislim da je Srbija daleko najbolja reprezentacija individualno i taktički. Verujem u sjajnu predstavu, na pravom mestu u Berlinu. Nemci to organizuju na visokom nivou i biće prava poslastica”, rekao je Teodorović.

PRENOS UTAKMICE FARSKA OSTRVA - SRBIJA GLEDAJTE NA YOUTUBE.COM KANALU IHF-A.

Odbrana bi trebalo da bude ključ pobede.

Farani imaju neverovatan napad, istaknute pojedince, srednjeg beka Elefsena i desno krilo Teiguma. To koriste do maksimuma. Ako ih rešimo na pravi način, daleko ćemo da doguramo. Biće to sudar i dva mentaliteta. Srpski bi sada morao da dođe do izražaja. Vreme je za nas, da se rukomet vrati na mesto koje nam pripada”, zaključio je selektor Orlića.

Mnogo se očekuje od Luke Rogana, pivotmena Vojvodine.

Farska Ostrva, iako mala zemlja, igra sjajan rukomet. Malo je to čudno. Ima sjajnu reprezentaciju, ali verujemo da možemo da pariramo. Na skandinavsku školu moramo da odgovorimo našom, a to je čvrsta odbrana”, istakao je kružni napadač srpskog šampiona.

JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO (BERLIN) – ČETVRTFINALE

Četvrtak

13.15: (1,35) Farska Ostrva (8,50) Srbija (4,00)

15.45: (2,85) Island (8,00) Portugalija (1,60)

18.30: (1,40) Mađarska (8,50) Hrvatska (3,80)

21.00: (1,30) Nemačka (9,00) Danska (4,75)

***kvote su podložne promenama


tagovi

muška juniorska rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko rukometno prvenstvo za junioreĐorđe Teodorović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara