Rukometaši Vojvodine (©Starsport)
Rukometaši Vojvodine (©Starsport)

Korak do istorije: Srbija čeka na evropski trofej 22 godine, Novosađani specijalisti za Skandinavce

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.06.23. | 08:00

EHF kup: Rukometaši Vojvodine danas (13.15, Arena Premijum 1) brane sedam golova prednosti (30:23) u Stavangeru protiv norveškog Nerba un revanšu finala

Još 60 minuta do istorije, do prvog međunarodnog trofeja za Vojvodinu. Čekala je Srbija 22 godine na evropski pehar. Početkom ovog milenijuma je Jugović iz Kaća osvojio Čelendž kup, preteču ovog takmičenja.

Četa Borisa Rojevića na pragu je pisanja istorije, najvećeg uspeha na međunarodnom planu. Posle desetogodišnje vladavine u Srbiji, bilo je vreme za iskorak i u Evropi. Pre šest dana na Slanoj bari, u prvom meču finala EHF kupa, Novosađani su pobedili norveški Nerbo sa 30:23, pa s lepom prednošću dočekuju današnji revanš (13.15, Arena Premijum 1) u Norveškoj, u Stavangeru. Nerbo je branilac trofeja u ovom takmičenju, polufinalista norveškog plej-ofa. Prema najavama domaćina, dvorana će biti puna, a imaće i srpski šampion podršku oko 100 naših zemljaka koji rade u blizini u ovom gradu i blizini, četvrtom po veličini u zemlji Vikinga.

Izabrane vesti

Specijalizovala se Voša ove sezone za Skandinavce. Zna se da je rukomet u ovom delu sveta jedan od najpopularnijih sportova (Švedska šampion Evrope, Danska prvak sveta, Norveška vladar u konkurenciji dama), da ekipe sa severa Starog kontinenta igraju brzo, sa mnogo šuteva, kontri, polukontri, ali su se rukometaši Vojvodine ove godine prilagodili na ovaj način igre. U osmini finala je izbačen norveški Arendal, a u polufinalu švedski Alingsos, i to veoma ubedljivo. Sada je na redu Nerbo.

U prvom meču, Voša je dominirala u prvom poluvremenu, stekla sedam golova viška (15:8). U nastavku su gosti uspeli da budu ravnopravan rival. Mobilizacija u redovima Novosađana. Sezona je duga, naporna, ali sve staje u ovih 60 minuta. Meč generacije, ispit zrelosti za sve. Sedam golova je mnogo, ali u današnjem rukometu nedovoljno. Od prvog minuta mora da se „grize“.

Kako se meč približava, tako raste nervoza kod svih, to je sigurno. Video sam da su igrači fokusirani, skoncentrisani, da su spremni da ispišu istoriju i kluba, ali i srpskog rukometa. Vojvodina do ove sezone nije prolazila ni dva kola, a sada smo blizu pehara. Zanima nam samo trofej u Evropi. Čekala je Srbija na ovo 22 godine. Potpisujem da izgubimo sa šest pogodaka razlike, samo da pehar donesemo u Novi Sad“, rekao je trener Voše Boris Rojević za Mozzart Sport iz Norveške.

13.15: (1,65) Nerbo (8,00) Vojvodina (2,70)

Ekspedicija Lala je preko Amsterdama stigla u četvrtak u popodnevnim časovima u Stavanger. U petak su crveno-beli imali trening. I ovog puta neće Vojvodina da bude kompletna. Nedostajaće povređeni Milan Milić, Luka Arsenić i Miloš Grozdanić.

Ostaje žal što nismo kompletni. Da jesmo, verovatno bi ta razlika bila veća i u revanšu bi ušli relaksiranije. Nemam nijednog desnog beka, jedno levo krilo, jednog golmana, uz drugo dete na golu... Sve su to problemi, ali su igrači spremni da ostave poslednji atom snage“.

Trening u Stavangeru (©RK Vojvodina)Trening u Stavangeru (©RK Vojvodina)

Ne zavarava Rojevića rezultat od pre šest dana.

Gledali smo ranije utakmice Nerba u Evropi. Bilo je slučajeva kada je gubio u gostima minimalno, a onda je glatko pobeđivao pred svojima navijačima sa 12, 13 golova razlike. Neće biti lako, pogotovo u prvih 15 minuta, tu moramo da ih zaustavimo, da ne dozvolimo da naprave razliku, da nas pretrče. Ako to uspemo, da odbijemo taj prvi njihov udar, sigurno će i samopouzdanje igrača da raste kako meč bude odmicao. Odbrana je ključ, to je naše najjače oružje u poslednje vreme. Ne dopuštamo veliki broj golova, pa verujem da će tako da bude i u Stavangeru“, optimista je stateg Novosađana kome se smeši 13. trofej na klupi Vojvodine, a prvi evropski.

Ukoliko u revanšu bude sedam golova razlike za Nerbo, o trofeju će odlučivati sedmerci.

EHF KUP – FINALE (REVANŠ)

Subota

13.15: (1,65) Nerbo (8,00) Vojvodina (2,70), prvi meč: 23:30

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK VojvodinaEHF kupBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara