Lando Noris (©AFP)
Lando Noris (©AFP)

Lando Noris u Majamiju do prve pobede u karijeri

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.05.24. | 00:48

Vozač Meklarena prvi kroz cilj na Floridi ispred šampiona Maksa Verstapena i Šarla Leklera

Vozač Meklarena Lando Noris uspeo je da odbrani vodeću poziciju od Maksa Verstapena i zabeležio prvu pobedu u karijeri još otkad se pridružio Formuli 1 2019. godine. Aktuelni šampion Verstapen je tako drugi put ove sezone ispustio pobedu i završio kao drugoplasirani ispred Ferarijevog Šarla Leklera.

Posle trijumfa u subotnjem Sprintu i osvajanja pol-pozicije za glavnu trku, Verstapen je u trku u Majamiju ušao kao glavni favorit za pobedu. Međutim, izlazak vozila bezbednosti i odlična strategija ekipe Meklarena dozvolili su Norisu da zabeleži svoju dugo očekivanu prvu pobedu u karijeri.

Izabrane vesti

Aktuelni šampion i vodeći u generalnom plasmanu je sa pol-pozicije krenuo odlično u start trke u Majamiju, dok je Šarl Lekler pored njega bio nešto lošiji. Uprkos tome, Lekler je zadržao drugu poziciju, dok je manja greška Serhija Peresa u prvoj krivini uticala i na Karlosa Sainsa zbog čega ih je obojicu obišao Oskar Pjastri za treće mesto. 

Od kada je Verstapen poveo i napravio značajnu prednost nad drugoplasiranim Leklerom, sve je izgledalo kao da ćemo u Majamiju gledati bitku za drugo i treće mesto između Ferarija i Meklarena.

Lekler je prvi povukao potez i promenio gume u 20, a u tom trenutku vodeći Verstapen otišao je na promenu guma u 24. krugu nakon što je završen period pod virtuelnim vozilom bezbednosti kako bi se sa staze uklonio čunj koji je prethodno upravo on oborio u šikani pred 18. krivinu.

Kada je Verstapen bio u garaži na promeni pneumatika, vođstvo u trci preuzeo je Pjastri, pre nego što je i on otišao na promenu u 28. krugu. Tada je vodeću poziciju preuzeo Noris i na njoj, ispostavilo se, ostao do kraja trke.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Vozilo bezbednosti izašlo je na stazu u 29. krugu kada se dogodio incident između Logana Sardženta i Kevina Magnusena, a danski vozač zaradio je vremensku kaznu od deset sekundi za izazivanje incidenta.

Noris je tako iskoristio priliku da tokom perioda iza vozila bezbednosti ode na svoju promenu pneumatika i time uspe da zadrži vodeću poziciju daleko ispred drugoplasiranog Verstapena.

Lando je imao zadatak da prevede ostale vozače preko startne linije kada je usledio restart trke, a u prvoj krivini se odbranio od napada Verstapena. Vrlo brzo je britanski vozač uspeo da odmakne na više od sekunde u odnosu na Maksa koga je sve više pritiskao Lekler u Ferariju. Međutim, sve do kraja trke se vodeće pozicije nisu menjale, a Maks je kroz cilj prošao sedam i po sekundi nakon pobednika.

Ozbiljna bitka između Sainsa i Pjastrija za četvrto mesto trajala je gotovo pola trke, ali nakon što ga je Sains posle manjeg kontakta obišao u 39. krugu, Pjastri je izgubio pozicije i od Peresa i Hamiltona, a zatim je zbog slomljenog krila bio primoran da napravi stajanje u boksu. Tako je drugi vozač Meklarena iz Majamija otišao bez poena, a Sains je pod istragom zbog kontakta.

Prilično nevidljivi Peres u drugom delu trke nalazio se nadomak Sainsa, ali očigledan nedostatak tempa mu nije dozvolio da se bori za bolje pozicije, te je trku završio na petom mestu.

Luis Hamilton se na početku trke ponovo našao u duelu sa vozačem Hasa, ovog puta sa Nikom Hulkenbergom, a obojica su napravili nekoliko grešaka. Uspeo je Hamilton da se probije ispred Hulkenberga, a zatim je Nemac zadržavao iza sebe i drugog vozača Mercedesa - Džordža Rasela. Do kraja trke vozači Mercedesa nisu bili previše raspoloženi za obilaženje, a završili su na šestom (Hamilton) i osmom mestu (Rasel).

Između dvojca Mercedesa našao se vozač RB-a Juki Cunoda, koji sada već redovno donosi poene svom timu. Poslednja dva mesta u bodovima pripala su Fernandu Alonsu koji je trku započeo sa daleke 15. pozicije, dok je Esteban Okon timu Alpine obezbedio prvi poen ove sezone.

Pobeda Norisa označava i Meklarenov prvi trijumf još od Velike nagrade Italije 2021. godine, kada je to učinio Danijel Rikardo.

Prvih deset na Velikoj nagradi Majamija: Lando Noris, Maks Verstapen, Šarl Lekler, Karlos Sains, Serhio Peres, Luis Hamilton, Juki Cunoda, Džordž Rasel, Fernando Alonso, Esteban Okon.

Verstapen na čelu generalnog plasmana ima 136 bodova, prati ga Peres sa 101, dok je Lekler treći sa 98.

Šampionat Formule 1 nastavlja se za dve nedelje u Imoli.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Lando NorisMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara