Marton Vamoš (©Reuters)
Marton Vamoš (©Reuters)

Mađari preskočili nagaznu minu: Zalanki i Vamoš slomili žilave Japance

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.07.23. | 13:12

Evropski vaterpolo vicešampion se pošteno oznojio, neko drugi će možda i posrnuti

Iznenađenja na FINA Svetskom prvenstvu još nema, najbliži da ga serviraju bili su – Japanci. Domaćin planetarne smotre je bezmalo tri četvrtine davio Mađare kao zmija žabu, umarao ga, jedno vreme čak bio i u vođstvu, ali je na kraju, ipak, posustao i ostao bez bodova.

Evropski vicešampion se pošteno oznojio, morala je da radi teška artiljerija Gerga Zalankija i Martona Vamoša kako bi četa Žolta Varge slomila žilavog suparnika i slomila otpor, međutim, neko drugi će možda i posrnuti. I to u nokaut fazi, jer azijska selekcija je još jednom potvrdila da se između nje i najboljih evropskih smanjio jaz – 16:8.

Izabrane vesti

Japanci su izdržali tri četvrtine, više nisu mogli. Toliko su se nosili sa favorizovanom Mađarskom, jednom od najodlikovanijih vaterpolo nacija. U dva navrata je domaćin Svetskog prvenstva u Fukuoki vodio, nekoliko puta uzdrmao okvir gola, promašio zicer u trećem kvartalu i Mađari su uspeli da se odlepe preko Martona Vamoša i Silarda Janšika.

Levoruki šuteri praktično su bili faktor odluke. Marton Vamoš odbio je nalet azijske reprezentacije predvođene Jusukeom Inabom, dugogodišnjim članom italijanskih klubova koga na otvaranju baš i nije služio šut, a Gergo Zalanki je dokusurio rivala i sprečio senzaciju. As pro Reka je ispalio četiri projektila, imao je i po dve ukradene lopte i bloka, kao i tri asistencije. Kompletna partija.

Načisto su potonuli Japanci u četvrtom periodu, popustili su sa agresivnošću i doživeli ubedljiv poraz. Pomalo i nezasluženo. Jer, do tada su bili i više nego konkurentni. Previše majstora vaterpola ima Mađari, uvek mogu da računaju na pomenutog Gerga Zalankija i Martona Vamoša, ali i Deneša Vargu, Kristijana Maherca, koji se danas ipromašivao, ali će zasigurno ubitačan šut prvotimca Marselja proraditi u nekoj od narednih utakmica.

I Mađarska i Hrvatska u derbi grupne faze u narednom kolu ulaze sa tri boda i ko dobija taj me – izvesno će direktno u četvrtfinale. Osim, ukoliko evropski šampioni ne slome zube protiv japanaca u poslednjem kolu. Ekipa Žolta Varge u trećoj rundi neće imati nikakav problem da upiše trijumf u duelu sa Argentinom.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

05.00: Hrvatska – Mađarska

12.00: Japan – Argentina

Petak (21. jul)

02.00: Hrvatska – Japan

03.30: Mađarska – Argentina



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija MađarskeŽolt VargaDeneš VargaKristijan ManhercSilard JanšikGergo ZalankiMarton Vamoš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara