Gergo Zalanki (©Reuters)
Gergo Zalanki (©Reuters)

Mađarska kaparisala prvo mesto u grupi i plasman u četvrtfinale! Hrvatska potencijalni rival Srbije u nokaut fazi

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.07.23. | 06:04

Rino Burić u završnici derbija dao nadu Barakudama, ugasio ju je Gergo Zalanki…

Fijasko na domaćem terenu i promena selektora su tačno ono što je bilo potrebno Mađarima. Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti shvatili su da nisu pretplaćeni na medalje, da je broj timova koji konkurišu na najviši plasman porastao i da potrebno izvršiti korekcije. Žolt Varga odabran je za naslednika Tamaša Merca i verovatno bolji potez nije mogao da bude povučen. 

Izašla je Mađarska iz stanja anestezije, uzela evropsko srebro i u Fukuoki je možda i glavni izazivač svetskog prvaka Španije. Ponovo plene samopouzdanjem, ne paniče, imaju skup zvezda kojima nisu potrebne dve ili tri lopte i imaju lakši put do medalje. Neće morati kontinentalni viceprvaci na planetarnoj smotri da se dodatno umaraju, trijumfom nad Hrvatskom kaparisali su četvrtfinale i kupili su mir i nekoliko dana odmora više - 12:10.

Izabrane vesti

Još pre no što je počelo Svetsko prvenstvo, znalo se: pobednik velikog derbija između Mađarske i Hrvatske biće i pobednik grupe C. I izbeći će duel u razigravanju sa nekim od tri ljuta rivala - Srbijom, Crnom Gorom ili malo verovatnom Španijom. Ali, ne samo što će četa Žolta Varge kao prva otići u nokaut fazu i minimum biti među osam - preostaje joj da cementira lidersku poziciju protiv Argentine - već je u derbiju grupne faze, do žutih minuta u završnici, ostavila sjajan utisak.

Ni kada su promašivali u nekoliko navrata za četiri gola prednosti, ni kada je Hrvatska prilazila na gol zaostatka, nije se uvlačila panika među mađarske vaterpoliste. Pojačavali bi tada u odbrani, odigravali proverena rešenja. Birali su najsigurniji način da završavaju akcije i nikakvu šansu nisu dali Barakudama. U potpunosti su ugušili evropskog šampiona u napadu u većem delu drugog poluvremena,

Mađarska je bila superiorna u pojedinim momentima, stigla je i do četiri gola plusa preko levorukog bombardera Martona Vamoša. Ali, upravo je as Olimpijakosa u finišu meča napravio nesmotren faul i omogućio Hrvatskoj da uhvati priključak. No i pre toga tog poslednjeg minuta su evropski šampioni napravili niz grešaka, a Hrvati su ih oberučke prihvatali. Koristio ih je startni bek Rino Burić, vratio je kontinentalnog šampiona u igru zajedno sa Antom Vukičevićem i Lukom Bukićem, a onda se ukazao Gergo Zalanki.

Kako je počelo, tako se i završilo - pogotkom strašnog levorukog šutera mađarske reprezentacije i Pro Reka. Dva puta je u poslednjih minut i kusur pocepao mrežu, ponovo bio najbolji strelac svog tima i nije dozvolio Hrvatskoj da stigne do izjednačenja u Marine Mese kompleksu. Bio je centralna figura, pogađao i delio asistencije, a ostatak tima ga pratio. Gotovo svako dao je mali doprinos kroz konkretan učinak u napadu. Silard Janšik, Gergo Fekete, Adam Nađ, Danijel Anđal

Upravo ta širina nedostajala je Hrvatskoj. Rino Burić do završnice nije bio u elementu, Luka Bukić jeste dao dva gola, ali i ispucao četiri lopte. Ni Jerko Marinić Kragić i Marko Žuvela nisu u kontinuitetu nudili dobre poteze. Zakazala je realizacija igrača više Barakuda, nije se Ivica Tucak nagledao uspešnih napada kada je Josip Vrlić na liniji dva metra primoravao nekoga od mađarskih reprezentativaca da naprave faul za isključenje. 

Ako ne bude čuda nad čudima u poslednjem kolu, Hrvatska će kroz osminu finala tražiti put do završnice, a Mađarska će imati koji dan više za predah i pripremu taktike za četvrtfinalni dvoboj.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

10.30: Grčka – Kazahstan

13.30: SAD – Australija

Petak (21. jul)

06.30: SAD – Grčka

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

12.00: Japan – Argentina

Petak (21. jul)

02.00: Mađarska – Argentina

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

06.30: Španija – Crna Gora

09.00: Južna Afrika – Srbija

Petak (21. jul)

03.30: Južna Afrika – Španija

05.00: Srbija – Crna Gora



tagovi

Žolt VargaIvica Tucakvaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluGergo ZalankiMarton VamošLuka BukićRino BurićJosip VrlićMarko ŽuvelaJerko Marinić Kragić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara