Franko Lazić (©Reuters)
Franko Lazić (©Reuters)

Mađarska zlatna rezerva se osvetila Hrvatima: Zalanki naknadno došao u Zagreb i ispalio sedam harpuna

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.23. | 21:49

Barakude ostale bez plasmana na superfinale Svetskog kupa u Los Anđelesu...

Letos je Mađarska doživela debakl na Svetskom prvenstvu kao domaćin, Žolt Varga je zamenio Tamaša Marca i izvršio niz korekcija. Urodile su plodom, Mađarska je na Evropskom prvenstvu igrala finale – progutala ju je “Spaladium arena”. Hrvatska se u gradu pod Marjanom okitila zlatom, vaterpolo je “oživeo” širom države i na turniru Svetskog kupa u Zagrebu vladala je euforična atmosfera.

Barakude su ponovo u modi, karte nisu mogle da se kupe, planule su u rekordnom roku za derbije. Igla nije imala gde da padne, a Mađarska je dočekala svojih “pet minuta”. Servirala je hladnu osvetu evropskom prvaku, zatvorila joj je vrata ispred nosa, u njenom domu. A, na sve to učinio je to čovek koji nije ni trebalo da bude tu, Gergo Zalanki se naknadno priključio reprezentaciji i Hrvatima isporučio sedam komada – 13:10.

Izabrane vesti

Bombardera Pro Reka je mučila povreda, u dogovoru sa selektorom je imao plan koga se pridržavao. Ako zagusti – doći će. Do tada – treniraće solo u Mađarskoj i oštriti se za odlučujuću bitku. Glancao je harpune Gergo Zalanki, legao sa mišlju da je letos u Splitu mogao da postane kontinentalni šampion i u Zagrebu se predstavio u najboljem izdanju. I podsetio Hrvate šta je u stanju Mađarska da im uradi, i šta je radila u prošlosti.

Nemaju hrvatski vaterpolisti lepa iskustva u poslednje vreme sa Mađarima, jedna generacija neslavno je penzionisana…

Pre dva leta su se brojne hrvatske ikone u Tokiju opraštale od kockaste kapice – Maro Joković, Paulo Obradović, Andro Bušlje, Luka Lončar, Ćavi Garsija – a u četvrtfinalu Olimpijskih igara “poludeo” je Kristijan Peter Manherc. Kao i Gergo Zalanki danas, isporučio je Barakudama sedam golova! Generacija koja je bila sastavljena mahom od igrača koji su rasli u Dubrovniku i koja je u Londonu osvojila zlato, nije imala srećan kraj.

Gergo Zalanki je po uzoru na Kristijana Petera Manherca “ubio” Hrvate, a ogroman doprinos novoj pobedi dao je upravo i prvotimac OSC Budimpešte. Zalanki i Manherc su zbirno dali deset od 13 golova! Kao njih dvojica dao je ceo hrvatski tim.

Hrvatska nije bila na nivou sa Evropskog prvenstva, Ivici Tucku ni rotiranje golmana nije pomoglo da zaustavi levorukog Gerga Zalankija. Rešetao je igrač Pro Reka bez milosti. U visokom procentu su izabranici Žolta Varge koristili igrača više (54 odsto), dok su Barakude bile upola slabije (27 odsto).Takvim brojkama kumovao je mađarski golman Marton Levaj, imao je čak 12 odbrana i nikome iz suparničkog tima nije dozvolio da se raspuca. Marko Žuvela i Franko Lazić najviše su dobacili, postigli su dva gola. Utihnuo je top splitske nemani Jerka Marinića Kragića, podjednako (ne)efikasan bio je i prvi strelac Jadranske lige Loren Fatović – obojica dali gol – a najviše je podbacio Konstantin Harkov. Naturalizovani ruski vaterpolista u potpunosti je uštopovan.

Mađarska je u Zagrebu naplatila deo duga iz Splita i, uz Italiju i Ameriku, izvadila vizu za Los Anđeles.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

Srbija - Grčka 14:16

Subota

Crna Gora - Srbija 9:11

Grčka - Australija 20:5

Nedelja

Crna Gora - Australija 12:11

Španija - Srbija 9:9, petercima 13:14

Ponedeljak

Grčka - Gruzija 17:7

Australija - Španija 8:18

Utorak

Gruzija - Srbija 11:11, petercima 23:22

Crna Gora - Grčka 8:7

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

Francuska - SAD 9:12

Subota

Italija - Hrvatska 14:13

Japan - Mađarska 7:17

Nedelja

Hrvatska - Japan 14:8

Francuska - Italija 8:11

Ponedeljak

SAD - Mađarska 15:9

Japan - Francuska 18:15

Utorak

Mađarska - Hrvatska 13:10

Italija - SAD 16:10



tagovi

vaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija MađarskeSvetski kupIvica TucakŽolt VargaGergo ZalankiKristijan ManhercFranko LazićMarko Žuvela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara