"Milorad Čavić"
"Milorad Čavić"

Milorad Čavić napustio Kragujevac: Davao sam pare iz svog džepa i sve izgubio

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.07.14. | 12:03

„Ovaj poraz se nije odrazio samo na moje finansijsko, već i na zdravstveno stanje“, kaže proslavljeni as koji je zbog dugova morao da zatvori plivačku akademiju

Milorad ČavićProslavljeni srpski plivač, Milorad Čavić, koji je posle godinu i po dana nedavno zatvorio plivačku akademiju u Kragujevcu, u otvorenom pismu otkrio je zašto je to uradio.

Saopštenje plivačkog asa prenosimo u celini, uz neophodnu redakcijsku obradu teksta.
„Postoji dosta glasina zašto sam otišao iz Kragujevca, ovom prilikom hteo sam da stavim tačku na nagađanja. Želim da naglasim da sam se nadao da razloge odlaska neću morati da iznosim u avnost. Smatram da naša zemlja ima mnogo većih problema na koje bi se trebalo fokusirati, da sport u ovom trenutku ne može da bude prioritet. Uprkos tome, spreman sam da otkrijem činjenice, od kojih ste neke mogli da pretpostavite, ali i neke koje ne želite da čujete. Izbor je na Vama da li ćete verovati u ono što kažem ili u ono u šta sami želite. Jasno mi je da neki ljudi zatvaraju oči pred istinom.

Izabrane vesti

Iako sam u Srbiji, nažalost, imao prilike da doživim brojne neprijatnosti, od nepravednog pravnog sistema do uništavanja privatne svojine, to nije razlog mog odlaska. Istina je da odlazim iz privatnih, ali i iz finansijskih razloga, kao što ste mogli i da očekujete.

Akademija je bila u ozbiljnim dugovima i bez ikakvih šansi da opstane u daljem poslovanju. Početna zamisao je bila da nam grad pomaže finansijski dok ne stanemo na noge; a tada bi se taj iznos i smanjio. Nikada nismo ni bili ni na pozitivnoj nuli. Za to ne možemo da krivimo grad, već nedostatak slobodnog prostora u bazenu i vreme koje je bilo neophodno da se Akademija proširi.

Deset meseci nismo primili novčanu pomoć zbog budžetskog deficita u Kragujevcu. Jedini razlog što je moja akademija potrajala ovoliko je taj što sam sredstva izdvajao iz sopstvenog džepa. Obećao sam da ću plivanje u Kragujevcu učiniti vrhunskim, uspeo sam da pokrenem revoluciju, ali, nažalost, nemam sredstava da je i uspešno završim. Ovaj poraz se nije odrazio samo na moje finansijsko, već i na zdravstveno stanje.

Istina je da sam u projekat u Kragujevcu uložio veliki deo sredstava od osvajanja srebrne medalje u Pekingu, kao i od zlatne medalje na Svetskom prvenstvu, kako bi moj san mogao da bude ispunjen u ovoj meri. Nisam ostvario nikakvu materijalnu dobit u poslednjih 15 meseci. Normalno je da se nadam da ću jednog dana povratiti iznos koji sam do sada izgubio, da ću dobiti nadoknadu od grada za svoj doprinos, a ako ne, to je ipak samo novac. Zaradiću taj iznos u Americi ako sve ostalo propadne.

Za mene je, sada, jedna stvar bitnija od novca, a to je porodica. Znam da je ona svetinja koja bi uvek trebalo da bude na prvom mestu, ali oni koji su upoznati sa mojim životnim putem će razumeti zašto je ovo nešto što moram da uradim“, napisao je Čavić.

Piše: Jovana Mladenović
(jovana.mladenovic@mozzartbet.com)

(FOTO: Star sport)


tagovi

SrbijaplivanjeMilorad Čavić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara