(©CEV)
(©CEV)

Ništa od medalje, kraj za Orlove u četvrtfinalu! Poljaci dugo strepeli, ali cilj ostvarili

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 20:23

Četa Nikole Grbića slavila posle zanimljive borbe u četiri seta -3:1

Kraj Evropskog prvenstva za odbojkaše Srbije! Večerašnje izdanje Orlova protiv mnogih ekipa bi bilo dovoljno za prolazak među četiri najbolja tima, ali u duelu sa Poljskom donelo im je samo jedan set. Grbićeva ekspedicija nastavlja da se bori za medalju, a Kolakovićeva četa nažalost ide kući - 3:1 (26:28, 25:15, 36:34, 25:17).

Poljska će u polufinalu igrati sa Slovenijom, a u drugom će se Francuzi sastati sa boljim iz duela Italija - Holandija. Na prethodna dva kontinentalna prevenstva Leon i drugari osvojili su dve bronze, a sada žele ipak sjajnije odličje...

Izabrane vesti

Veoma zanimljivu predstavu gledala je publika u Bariju - neizvesno je bilo, kvalitetno, uzbudljivo... Opravdao je ovaj duel sva očekivanja, ostaće upamćen kao jedan od najkvalitetnijih na Evropskom prvenstvu 2023. godine. Srbija je dobila prvi set, posle odigrala veoma dramatičan treći set i čini se da je taj maratonski period bio i odlučujući. Dobili su ga Grbićevi momci rezultatom - 36:34 i tako prelomili utakmicu. U četvrtom Podraščanin i drugari više nisu imali snage za rovovsku borbu.


Osetilo se od starta da su Poljaci pod većim pritiskom, jer se od njih očekuje da odu do samog kraja... Orlovi na neki način nisu imali šta da izgube, jer i pored svega dobrog što su uradili na EP u ovom veku, sada su dočekali četvrtfinale kao autsajderi. Odlično su naši reprezentativci otvorili utakmicu, već pri vođstvu Srbije 5:1, Grbić je morao da traži prvi tajm-aut. Vodili su glavnu reč Kolakovićevi momci tokom celog seta. Poljaci su postajali sve nervozniji, grešili su servis, nisu bili toliko sigurni ni u napadu, pa je Srbija u više navrata dolazila do nekoliko poena prednosti. Odlično je igrao Dražen Luburić, bio je spreman za nadigravanje sa Vilfredom Leonom. Ipak, popuštala je Orlovima koncentracija u nekim trenucima, pa je rival svaki put uspevao da se vrati. Završnica je bila neizvesna, protivnici su se oslonili na Leona - a on je pogrešio dva puta u ključnom momentu. Posle dve njegove greške, Srbija je dobila set - 27:25.

Ljuti su i pomalo šokirani bili vicešampioni sveta posle prvog čina. Morali su da pokažu reakciju, trgao se Kačmarek, koga na početku utakmice nigde nije bilo. Kada se on pridružio Leonu, napad Poljske je bio nezaustavljiv. Obojica su dobila po osam lopti, prošla šest i zajedno sa Kohanovskim napravila ogromnu razliku. U ranoj fazi su se odlepili i više Orlovi nisu mogli da im priđu. Pravio je i izmene Kolaković, ali stanje na terenu i semaforu se nije menjalo. Veoma ubedljivo su pobedili u ovom setu - 25:15.

U trećem setu je bilo veoma zanimljivo - na jednoj strani je bio sjajan Kujundžić, na drugoj Kačmarek. Bilo je sjajnih napada, servisa, odbrana, blokova... Svega što odbojka može da ponudi. Bilo je teško prgnozirati ko bi mogao da ga osvoji, jer su oba tima imala svoje šanse. Šlivka je upisao važne poene, Kačmarek i Huber takođe - pa je nekako set prelomljen na njihovu stranu.

Tada kao da se malo ugasila naša reprezentacija, a protivnička dobila krila. Rasplet četvrtog seta, a i same utakmice, bio je poznat već sredinom tog perioda. Nisu više popuštali Poljaci, već su sigurnim koracima išli ka polufinalu.

Predvodio ih je Lukaš Kačmarek sa 21 poenom, Vilfredo Leon je upisao 19, Aleksander Šlivka 13, Jakub Kohanovski 12, a Norbert Huber 11. U poraženom sastavu najbolji je bio Dražen Luburić sa 19, a jedan manje je zabeležio Miran Kujundžić.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Četvrtfinale

Ponedeljak (Varna)

Slovenija - Ukrajina 3:1 (25:17, 31:29, 21:25, 25:23)

Francuska - Rumunija 3:0 (25:22, 25:14, 27:25)

Utorak (Bari)

Poljska - Srbija 3:1 (26:28, 25:15, 36:34, 25:17)

21.00: (1,12) Italija - Holandija (5,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeIgor KolakovićNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara