Hena Kurtagić i Minja Osmajić (©FIVB)
Hena Kurtagić i Minja Osmajić (©FIVB)

Od Vesne do Hene: Srbija nikad nije morala da brine za srednje blokere

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.05.24. | 12:33

Kurtagićeva posle prve nedelje najbolji bloker Lige nacija, odlično je pratila i Minja Osmajić

Redovno od trenera može da se čuje koliko je težak element blok. Igračima često na treninzima najteže pada uvežbavanje na mreži, intenzivno je, naporno, ume da bude i dosadno... Ali jasno je koliko znači i bez toga se ne može.

Srećom, Srbija je u ženskoj konkurenciji uvek mogla da se pohvali odličnim srednjim blokerima. Gotovo da se ni u jednom trenutku nije osetila smena generacija, jer su uvek bile spremne zamene. I to kakve.

Izabrane vesti

Ako uzmemo u obzir vreme od Vesne Čitaković Đurišić (1979) i izdvojimo imena sa najznačajnijim ulogama - uz legendarnog kapitena je bila, a posle i ostala Nataša Krsmanović (1985), a onda su samo nastavile da se ređaju zvezde - Stefana Veljković Lisinac (1990), Milena Rašić (1990), Jovana Stevanović (1992), Mina Popović (1994). U poslednje vreme je zasijala Maja Aleksić (1997), koja je u ovom trenutku bez dileme naš najbolji igrač na toj poziciji. Potpisala je za Novaru i još bolje stvari je čekaju u budućnosti.

Ovogodišnje izdanje Lige nacija dalo je priliku i novim nadama da pokažu sa čim raspolažu. Posle prve nedelje Srbija ima najboljeg blokera u komercijalnom takmičenju - to je Hena Kurtagić (2004), koja je osvojila 19 poena iz tog elementa. Šansu da se pokaže je dobila i Minja Osmajić (2003) i njeno izdanje je bilo prilično dobro. Među odabranima su i talentovane Ana Malešević (2002) i Maša Kirov (2005). Od njih se u narednom periodu očekuje da pokažu šta znaju i zašto ih smatraju velikim nadama srpske odbojke.

Kad se podvuče crta, zaključak je da posle prvog turnira za srednje blokere definitivno ne treba da brinemo.

Hena Kurtagić (FIVB)Hena Kurtagić (FIVB)

Zna se da tri iskusnije igračice trenutno pauziraju i biće tu samo za Olimpijske igre. Reč je o Jovani Stevanović, Mini Popović i Maji Aleksić. Sa njihovim kvalitetima svi su već upoznati i njihova mesta može da se kaže da su u timu zagarantovana.

U narednih mesec dana javnost će još bolje moći da se uveri u kvalitete mlađe garde, koja bi trebalo polako da se priključuje i bori se za mesto pod suncem.

Kurtagićeva je i prošle godine bila sa najboljim timom reprezentacije, uzela je evropsko srebro, ali je minutaža bila minimalna. Posle toga je imala prvu inostranu klupsku epizodu - sjajna je bila u Nantu i znalo se da će doći spremnija za izazove u nacionalnom timu.

Još kad se prvi put pojavila na domaćoj sceni pričalo se o neverovatnom osećaju za blok. Taj element joj je i dalje glavna snaga, a na ostalima mora još da radi. Napad je bio problematičan u Riju, mada to ne može samo na nju da se prebaci, jer je i pitanje koliko je ekipa uigrana sa dizačem, da li je bilo vremena da se "nađu" i slično... Svakako da je svesna na šta posebno treba da obrati pažnju.

Slađana Mirković i Minja Osmajić (FIVB)Slađana Mirković i Minja Osmajić (FIVB)

Minja Osmajić se na pripremama nametnula selektoru Gvidetiju. Izborila se za mesto u postavi i samo nastavila tamo gde je stala u dresu Jedinstva. Sa Pazovčankama je prošle godine bila šampion, a ove je uspela da uzme triplu krunu. Donosila je veliki kvalitet na mreži, a i na servisu, i sigurno da će i u budućnosti biti deo nacionalnog tima. Ukoliko nastavi da radi i napreduje, čekaju je velike stvari.

Ana Malešević je u TENT-u bila jedna od najzapaženijih igračica u poslednjoj sezoni - u kojoj su Obrenovčanke igrale dva finala. Držala je konstantno formu na istom nivou, a pored suvih igračkih kvaliteta pokazala je sigurnost i smirenost. Osvajala je medalje i u mlađim kategorijama, tako da kao i ostale mlade saigračice, dobro zna šta znači igrati za Srbiju. Ona je 2002. godište, godinu dana je starija od Minje, dve od Hene, a tri od Maše Kirov.

Ana Malešević (FIVB)Ana Malešević (FIVB)

Poslednje navedena je u nacionalni tim stigla iz francuskog Volera. Njena priča je defnitivno filmska... Prošlog leta je iz OK Beograd koji u Srbiji igra Prvu ligu - rang ispod elitnog, otišla u Francusku. Tamo nije imala epizodnu ulogu, već je "naterala" trenera da joj da ozbiljnu minutažu. Kao nagrada je stigao i produžetak saradnje, a i poziv selektora Gvidetija. I dalje nije debitovala, ali sigurno da će i za to biti prilike. Svakako da je devojci rođenoj 2005. godine svaki trenutak na treningu sa reprezentacijom dragocen.



tagovi

Minja OsmajićHena KurtagićLiga nacija za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara