Fjuri i Usik na merenju (Foto: AFP)
Fjuri i Usik na merenju (Foto: AFP)

Ovo se čekalo skoro četvrt veka: Fjuri i Usik u meču za titulu neprikosnovenog šampiona

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.05.24. | 09:17

Britanac i Ukrajinac negde oko ponoći ukrštaju rukavice u "Kingdom areni" u Rijadu u najvećem bokserskom duelu 21. veka

Konačno je došao i taj trenutak, iako je delovalo da nikad neće. Dva najbolja teškaša današnjice, Tajson Fjuri i Oleksandar Usik će se večeras sa početkom negde oko ponoći po našem vremenu (nema podataka o televizijskom prenosu u Srbiji) u "Kingdom areni" u saudijskom Rijadu boriti za titulu neprikosnovenog bokserskog šampiona sveta, prvi put još od 2000. godine i legendarnog Lenoksa Luisa.

Pored četiri pojasa (WBA, WBC, WBO, IBF) koji će pobednik dobiti, specijalno za ovu borbu je napravljen i poseban komemorativni pojas koji je blagoslovio papa Franja, vođa rimokatoličke vere.

Izabrane vesti

Meč koji je od promotera nazvan "Vatreni ring" slobodno je mogao da ima i prefiks "najveće borbe 21. veka" s obzirom da su u pitanju dva najubitačnija i bez pogovora najkvalitetnija udarača koji su u plemenitu borilačku veštinu uneli živost i novu popularnost kakva nije viđena od ere Majka Tajsona.

I Britanac i Ukrajinac je svako na svoj način autentičan, a tu autentičnost unose i u ring.

Fjurijeva priča je filmska sama po sebi. Prevremeno je rođen zbog čega mu se nije ni davalo mnogo šansi da preživi. Pogotovo jer je njegova majka od ukupno 14 trudnoća, samo četiri uspela da održi. Otac, inače bivši amaterski bokser irskog porekla mu je nadenuo ime Tajson upravo zbog Majka želeći da i njegov sin bude borac. Uspeo je da preživi, čime je već u prvim životnim sekundama upisao prvu pobedu. Onu nad smrću.

Boks je počeo da trenira od desete godine, a školu je napustio sa 11 i pridružio se ocu i još trojici braće na poslu asfaltiranja puteva. Njegov otac Džon ga je trenirao do 2011. godine, kada je otišao u zatvor jer je iskopao oko čoveku. Fjurijev ujak Hjui ga je trenirao sve dok nije umro 2014. godine, nakon čega ga je drugi ujak Piter trenirao za pripremu za borbu protiv Klička koja je bila prekretnica za njega. Piter Fjuri je takođe bivši bokser, a prethodno je bio u zatvoru deset godina zbog trgovine amfetaminom u severnozapadnoj Engleskoj.

U profesionalce je ušao 2008. godine i polako se uspinjao u ranku. Meč koji mu je otvorio velika vrata bio je onaj protiv Dejvida Čisore, tada najboljeg britanskog borca i jednog od pretendenata za svetsku titulu. Porazio ga je dva puta u razmaku od tri godine čime je osvojio titule evropskog šampiona, kao i prvaka Komonvelta.

Tako je dobio šansu da bude izazivač Vladimiru Kličku, čoveku koji je zajedno sa bratom Vitalijem celu deceniju gospodario bokserskim svetom, učinivši ga nezanimljivim i po nekima ga potpuno upropastivši. Stao je na crtu moćnom Ukrajincu u novembru 2015. u Dizeldorfu i posle 12 rundi čiste dominacije upisao pobedu sudijskom odlukom i time ga praktično poslao u penziju.

Ipak, enormna količina slave koja je usledila nije dobro došla momku iz Mančestera koji je potom upao u velike mentalne probleme. Dijagnostikovan mu je bipolarni poremećaj i manična depresija, napustio je boks, izgubio sve titule (to iskoristio zemljak Entoni Džošua) i bio na rubu da sebi oduzme život. Nije samo iz razloga što je Hrišćanin, kako je kasnije tvrdio.

I onda, tri godine kasnije usledio je "rokijevski" povratak. Izgubio je 56 kilograma, vratio se u formu i u čuvenoj trilogiji sa Diontejom Vajlderom uzeo šampionski pojas u WBC verziji (jedini koji nije dobio u okršaju sa Kličkom). Od tada, nema mu ravnog, sveukupno je upisao 34 pobede i samo jedan remi, od toga 24 nokauta.

Šampion je kakav nikad nije viđen, ne zbog svog prostačkog rečnika i omaložavanja protivnika - to je sve marketinški potez - već zbog toga što izgledom nimalo ne liči na profesionalnog sportistu. A kamoli najboljeg boksera na planeti. Nijedan mu mišić nije isklesan niti ima bilo kakve osobine atlete, ali je jak kao stena, udara kao da ima malj u ruci, a za svoju visinu i težinu, okretan je i gibak kao puma. Nekonvencionalan i nesvakidašnji, ima neke sličnosti sa našim Nikolom Jokićem za kojeg se ne bi reklo da može da uradi sklek, ali zato radi šta hoće u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

Ima veliki raspon ruku, neprobojnu odbranu i besprekornu taktiku. Pritom, ume da održi isti intezitet sa čitavih 12 rundi što govori u kakvoj se besprekornoj kondiciji nalazi.

Sada ima priliku da još jednog ukrajinskog boksera pošalje u prošlost i objedini sve najveće titule čime bi svoje ime ugravirao na posebno mesto u istoriji. Tamo gde samo divovi hodaju.

"Spreman sam, nemam šta više da dodam. Spreman sam za borbu, bilo laku ili tešku. Kako god, biću spreman", rekao je "kralj Cigana" pred meč u saudijskoj prestonici koji na zvaničnom merenju nije ni želeo da pogleda protivnika u oči.

Ipak, sada će pred sobom svakako imati najveći izazov u karijeri. Momka koji iz 21 meča ima isto toliko pobeda uz 14 nokautova. Usik je inače bivši evropski, svetski i olimpijski šampion iz Londona 2012. Ušao je u profesionalnce 2013. godine, a promovisali su ga upravo braća Kličko. U početku je trenirao fudbal, ali se sa 15 godina prebacio na boks.

Od 2018. do 2019. je bio svetski šampion u kruzer kategoriji i jedini koji je držao titule u sve četiri divizije, da bi potom odlučio da se prebaci u kategoriju iznad gde u septembru 2021. pobedom nad Entonijom Džošuom osvaja šampionske pojaseve u WBA, WBO i IBF koje je Fjuri izgubio u periodu kada je bio neaktivan. Odbranio ih je dvaput, u revanšu protiv Britanca i potom protiv Danijela Duboe. Smatra se jednim od najvećih ukrajinskih boksera svih vremena i jednim od najvećih kruzeraša svih vremena, pored Evandera Holifilda. Pobedom nad Džošuom 2021. godine, Usik je postao jedan od samo tri boksera koji su ujedinili svetske titule u kruzer i teškoj kategoriji, pridruživši se tako Holifildu i Dejvidu Heju.

U 2018. Usik je postao četvrti muški bokser u istoriji koji je istovremeno držao titule WBA, WBC, IBF i WBO, posle Džermejna Tejlora, Bernarda Hopkinsa i Terensa Kroforda. Prvi je ukrajinski neprikosnoveni šampion. Posebno je zapažen po brzini svojih dostignuća, osvajanjem prve svetske titule u svojoj desetoj borbi, a do petnaeste borbe postaje neprikosnoveni šampion svoje težinske kategorije. Neverovatno je vešt, snalažljiv i inteligentan u ringu gde zna da se izvuče iz neprilika o čemu svedoči i njegov nadimak "mačka" jer ima "devet života".

Posle 24 godine, bokserski svet će dobiti šampiona koji će objediniti sve najveće titule. Najbliži tome bili su braća

Kličko, koji su na svom vrhuncu istovremeno držali pojaseve, ali iz očiglednih razloga nisu želeli da se bore međusobno.

"Hajde da napišemo istoriju", kratak je bio uvek staloženi Usik.

Inače, ovaj meč je trebao da se održi još u februaru, ali je otkazan nakon što se Fjuri povredio na sparingu. Tada su mnogi posumnjali da će ikada do njega doći, međutim konačno je sve spremno za antologiju.

Pre ove borbe, održaće se još osam preliminarnih u kojima se sastaju: Ajzak Lo - Hasibula Ahmadi, Dejvid Njika - Mihael Sejc, Mozes Itauma - Ilja Mezencev, Mark Čemberlejn - Džošua Vahab, Sergej Kovalev - Robin Safar, Agit Kabajel - Frenk Sančez, Džo Kordina - Entoni Kasaće i Džej Opetaija - Mairis Bridis.


tagovi

boksTajson FjuriOleksandr Usik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara