PET NA PET – DUŠAN BORKOVIĆ: Moji idoli Šumi, Sena, Leb i Džordan

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.08.18. | 12:45

Naš najbolji automobilista gost MOZZART Sporta

Karijera Dušana Borkovića počela je 1994, sa nepunih deset godina, vožnjom kartinga. Na jednom od narednih treninga prevrnuo se i polomio obe podlaktice. Ljubav i upornost su bili jači, ubrzo je ponovo bio za volanom. Uledila je šestogodišnja dominacija u karting vožnjama. Toliko puta je bio šampion Jugoslavije. Najmlađi je dobitnik “Zlatne kacige”. Dvaput.

Karting je 2001. zamenio “jugom”. Ubrzo je ostvario prvi trijumf na stazi “Ušće”. Dve godine kasnije je prešao u najpopularniju klasu kod nas - “Nacionalnu klasu”.  Do 2008. ostvario je najviše pobeda u klasi “Hibrid”, zaradio je i treću “Zlatnu kacigu”, automatski “Dijamantsku”.

Izabrane vesti

Tačno pre jedne decenije srpski vozač je učestvovao na svim brdskim, kružnim i reli trkama u zemlji.

U Evropi se okušao 2011. godine i već na prvoj trci u Austriji bio je prvi postavivši i rekord staze. Godinu dana kasnije postao je evropski šampion na brdskim trkama.

Već 2013. godine imao je sjajnu debitantsku sezonu u Evropskom kupu turing automobila. Na planetarnom nivou osvojio je drugu poziciju na čuvenoj stazi “Suzuka” u Japanu.

Interesantno, pre dve godine Duća se vratio broju 62 pod kojim je vozio karting kao desetogodišnji dečak. Te sezone, kao i uvek, bio je zapažen, a vozio je TCR svetski šampionat u Seat Leonu. Naredne godine završio je kao osmi, nakon 20 trka, i prikupljenih 118 bodova. Ostaće upamćeno da je trijumfovao na dve trke, u Bahreinu i Austriji, i da je intonirana himna “Bože pravde”.

Ove godine Borković nastupa u TCR Evropa šampionatu. Trenutno je drugi sa bodom zaostatka u generalnom plasmanu.

U kratkim trenucima predaha uspeo je da nam odgovori na pitanja za rubriku MOZZART Sporta “Pet na pet”.

Da li ste svojevremeno trenirali još  neki sport i koji?
Trenirao sam više sportova. Prvo odbojku, tenis i karate, ali automobilizam je za mene oduvek bio broj jedan” .   

Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
Od automobilista bih izdvojio Mihaela  Šumahera, Airtona Senu i Sebastjena Leba. Izuzetno volim da gledam NBA utakmice i kada god sam u SAD koristim priliku da prisustvujem meču i u to ime Majkl Džordan kao još jedan sportski uzor i idol iz mladosti”.

Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?
“Tim Borković jedini u srcu”.

Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Događaj za pamćenje je svakako  kad sam se 2014. popeo na pobedničko postolje na čuvenoj stazi “Suzuka” u Japanu u okviru WTCC šampionata koji sam tada vozio. Bio je to istorijski uspeh i nešto što će meni ostati za ceo život”.

Životni i sportski moto?
Samo pun gas”! 

Bonus pitanje za našeg gosta Dušana Borkovića: Šta u MOZZARTU odigrati na duel sa Iberijskog poluostrva, Betis – Levante. Klub iz Sevilje bio je sjajan tokom priprema. Na sedam uzastopnih mečeva nije osetio gorčinu poraza. Bilo je i golova, najčešće preko tri. Levante je nanizao četiri meča bez poraza, takođe uz golove…Međusobni skor je na strani Real Betisa 10:4:6.
Predlažem da pokušate sa igrom GG”.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Dušan BorkovićautomobilizamAuto motopet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara