(©Starsport)
(©Starsport)

Pomračenje Srbije u Los Anđelesu: Olimpijski šampion ispustio tri gola prednosti i opet ostao bez medalje

Vreme čitanja: 2min | sub. 01.07.23. | 05:06

Amerikanci nadoknadili veliki zaostatak, Hanes Daube ih odveo u polufinale

Vreme protiče, malo šta se menja kod srpskih vaterpolista na polju samopouzdanja. Ni tri gola prednosti pred odlučujuću četvrtinu nisu bila dovoljna olimpijskom šampionu da “zatvori” utakmicu, dobije Ameriku i uđe u borbu za medalje. Zvuči neverovatno, ali je istinito: Delfini od Tokija nijednom nisu igrali u polufinalu! 

U velikom je padu Srbija na mentalnom planu. Jedan promašaj učini da se nervoza uvuče u čitavu ekipu. Imali su Delfini sijaset šansi da dođu do četiri gola prednosti, da uplivaju u mirne vode. Umesto toga - pomračenje. Sve su prosuli u završnici, Amerikanci su nanizali četiri gola, a čovek odluke bio je Hanes Daube - 10:9. 

Izabrane vesti

Dalje od četvrtfinala Delfini nisu makli, a na Evropskom prvenstvu u Splitu do njega nisu ni dogurali. Zbog tog kraha bili su primorani da igraju kvalifikacije za naredni kontinentalni šampionat. Kroz Istanbul su se prošetali, preslišali nedorasle rivale i bili na pola puta da isto učine protiv Amerike. Ali, kada su kola krenula nizbrdo nije bilo osobe koja bi povukla ručnu. 

To je nešto što Srbiju prati od turnira do turnira... 

Olimpijski šampion je završnicu ušao sa tri gola viška, ali i pre početka četvrte deonice nervoza je bila prisutna. Neiskorišćen peterac, nekoliko dobrih šansi i tim Dejana Udovičića uočio je priliku. I strpljivo čekao da napadne. Kada je nastala prva rupa u odbrani srpskog državnog tima, počeo je da puca po šavovima. 

Čitavu četvrtinu srpski vaterpolisti su bili bez postignutog gola. Zaustavljen je Strahinja Rašović, koji je u do tada bio briljantan, nije bilo pogodaka Radomira Drašovića i Nikole Jakšića, utihnuo je i centarski tandem. Izgubljene lopte su se ređale, a Amerikancima raslo samopouzdanje. Maks Irving i Hanes Daube su vratili organizatora završnog turnira u igru, a u heroja je izrastao momak koji je prethodne sezone nosio kapicu Marselja. 

Hanes Daube je minut i 14 sekundi pre kraja postigao gol vredan pobede, a isti igrač je doneo Amerikancima i izjednačenje iz kontre. Ostao je u “ofsajdu”, a golman Vajnberg ga je spojio sa golom. Uroš Stevanović će imati na čemu da poradi, Srbiji predstoji analiza, a Americi polufinalni duel sa Španijom. Drugi par čine Mađarska i Italija. Pobednici duela će osigurati mesto na Svetskom prvenstvu u Dohi.

SVETSKI KUP - ČETVRTFINALE: 

Petak 

Nemačka - Španija 9:18

Subota 

Italija - Rumunija 20:2

Mađarska - Grčka 6:4

Srbija - SAD 9:10



tagovi

Svetski kupVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Državavaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićStrahinja RašovićNikola JakšićRadomir Drašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara