Odbojkaši Ukrajine (©FIVB)
Odbojkaši Ukrajine (©FIVB)

Prvo iznenađenje u osmini finala SP: Ukrajina zamenila Rusiju u grupi, pa ispisala istoriju

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.09.22. | 18:47

Nikada do sada ova selekcija nije uspela da se plasira u četvrtfinale planetarnog odbojkaškog šampionata

Na Svetsko odbojkaško prvenstvo su došli malo čudnijim putem, jer su dobili poziv da budu zamena u grupi kada je Rusiji zbog ratnih dešavanja zabranjeno učešće. Sada su tu pozivnicu Ukrajinci i opravdali, jer su napravili istorijski rezultat. Nikada do sada ta selekcija nije uspela da uđe među osam najboljih na planeti... Danas joj je to pošlo za rukom. Njihova žrtva je bila reprezentacija Holandije, koja je kao favorit dočekala osminu finala, a onda se veoma loše provela na terenu u Stožicama - 3:0 (25:16, 25:19, 25:18).

Poslednji put Ukrajina je na planetarnoj smotri učestvovala 1998. godine u Japanu. Tada je zauzela desetu poziciju. Posle toga je čak pet prvenstava preskočila, a onda na tekućem uspela da uskoči u četvrtfinale. Na sledećem stepeniku sastaće se u Ljubljani sa domaćom Slovenijom u sredu.

Izabrane vesti

Pokazali su na prethodnim EP, kao i na prijateljskim utakmicama, da mogu da budu veoma opasni po favorite. Izgubili su na pripremama 3:2 od Poljske... I Srbija je znala da mogu lako da joj poremete planove, ali ih je u prvom kolu dobila maksimalnim rezultatom.

Holandija na prvom eliminacionom koraku nije uspela da uradi isto. Saplela se i to prilično lako. U svakom elementu su potpuno dominirali Ukrajinci. Posebno su skrenuli pažnju sa odličnim blokovima - osvojili su čak 12 poena, a protivnik samo jedan. Bili su sigurniji u napadu, na servisu, manje su grešili... Sve im je polazilo za rukom.

Najviše poena kod pobednika postigao je Vasil Tupči - 14. Ilja Kovalov je doprineo sa 12, dok je Oleh Plotnicki zabeležio 11. Dvocifren je bio i Juri Semenjuk sa deset. U poraženom sastavu je Tejs ter Horst postigao 11, a Nimir Abdel-Aziz je neuobičajeno stao na deset.

Holanđani su do osmine finala došli sa prvog mesta grupe sa sve tri ostvarene pobede. Bili su bolji od Argentine, Irana i Egipta, ali su na najvažnijem ispitu pali. Ukrajina je bila autsajder u osmini finala, a to je nije sprečilo da zablista baš kad je bilo najpotrebnije.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

Slovenija - Nemačka 3:1

Italija - Kuba 3:1

4. septembar - Gljivice

SAD - Turska 3:2

Poljska - Tunis 3:0

5. septembar - Ljubljana

Holandija - Ukrajina 0:3

21.00: (1,15) Francuska - Japan (4,70)

6. septembar - Gljivice

17.30: (1,30) Srbija - Argentina (3,20)

21.00: (1,15) Brazil - Iran (4,70)

ČETVRTFINALE

7. septembar - Ljubljana

(A) Slovenija - Ukrajina

(C) Italija - Francuska/Japan

8. septembar - Gljivice

(B) Poljska - SAD

(D) Srbija/Argentina - Brazil/Iran

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

A - C, B - D

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara