Đordi Ribera (©Reuters)
Đordi Ribera (©Reuters)

Ribera se ne odriče veterana: Vraćeni četrdesetogodišnjaci Moros i Gvardiola

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.02.24. | 09:44

Rival Srbije u majskom baražu za Svetsko prvenstvo 2025. godine priprema se za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu

Dok se u srpskoj rukometnoj javnosti govori o podmlađivanju reprezentacije (iako je naša selekcija daleko od proseka kada su godine u pitanju), svetska velesila Španija, rival Orlova u majskom baražu za Svetsko prvenstvo 2025. godine, oslanja se na veterane, igrače koji su u poznim igračkim godinama (neki su i stigli do 40, a neki blizu isteka četvrte decenije).

Za kvalifikacionii turnir za Olimpijske igre u Granoljersu, selektor Đordi Ribera ne samo da nije podmladio reprezentaciju koja je doživela krah na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (nije prošla prvu fazu kao i Srbija), nego je dopunio sa vremešnim igračima. Iskusni strateg se drži parole da u reprezentaciji igraju najbolji, a ne da se dele na mlađe i starije.

Izabrane vesti

Vraćeni su u reprezentaciju defanzivni specijalista Viran Moros, igrač švajcarskog Pfadi Vintertura koga trenira mladi srpski stručnjak Goran Cvetković, kao i iskusni pivotmen Gedeon Gvardiola koji brani boje nemačkog Erlangena, a ove godine puni 40.

U selekciji su i dalje prekaljeni bekovi, Đoan Kaneljas (37) iz Kadeten Šafhauzena i Horhe Makeda (35) iz Nanta. Nema na spisku talentovane braće iz Barselone, srpsko-hrvatskog porekla, Đorđa i Petra Cikuše, dok se u reprezentaciju vratio golman Vesprema Rodrigo Korales koji dolazi na mesto čuvara mreže šampiona Evrope Magdeburga Serhija Ernandeza.

Perjanice Furije su i dalje tandem Barselone, golman Gonzalo Perez de Vargas i desno krilo Aleiks Gomez Abeljo, kao i braća Dujšebajev, Aleks i Dani iz poljskog Kjelcea. Španija će narednog meseca da igra sa Brazilom, Slovenijom i Bahreinom u Granoljersu, a po dve najbolje selekcije izboriće plasmam na Olimpijske igre u Parizu narednog leta.

Ovaj sastav bi mogao da napadne i Srbiju u maju. Orlovi sutra zvanično dobijaju novog selektora Borisa Rojevića, stratega Vojvodine, dok će direktor reprezentacije da bude Marko Vujin, potpredsednik šampiona Srbije.

Na spisku Đordija Ribere se nalaze sledećih 19 rukometaša:

GOLMANI: Gonzalo Perez de Vargas (Barselona), Rodrigo Korales (Vesprem)

LEVI BEKOVI: Đoan Kaneljas (Kadeten), Viran Moros (Pfadi Vintertur), Augustin Kasado (Vesprem), Antonio Garsija (Granoljers), Danijel Dujšebajev (Kjelce)

SREDNJI BEK: Jan Tarafeta (Eks)

DESNI BEKOVI: Horhe Makeda (Nant), Aleks Dujšebajev (Kjelce), Imanol Garsijandija (PIK Seged)

LEVA KRILA: Anhel Fernandez (Limož), Danijel Fernandez (Štutgart)

PIVOTMENI: Adrija Figueras (Šartr), Abel Serdio (Visla Plock), Gedeon Gvardiola (Erlangen), Havijer Rodrigez (Barselona)

DESNI BEKOVI: Feran Sole (PSŽ), Aleiks Gomez Abeljo (Barselona)


tagovi

Rukometna reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara