Dragan Pešmalbek, Bogdan Radivojević, Momir Ilić i Lazarr Kukić (©Reuters, ©Starsport)
Dragan Pešmalbek, Bogdan Radivojević, Momir Ilić i Lazarr Kukić (©Reuters, ©Starsport)

Sada kreće ono pravo: Bitka za Mađarsku u Segedinu, Remili za jači Vesprem, Kukić izaziva Zebre s Baltika

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.03.23. | 10:33

EHF Liga šampiona: Danas startuje nokaut faza u najjačem klupskom takmičenju. Petorica Srba se bore za plasman u četvrtfinale gde je već Petar Nenadić sa Pari Sen Žermenom

Grupna faza EHF Lige šampiona nije bila tolika zanimljiva, ali sada kreće prava borba za tron Starog kontinenta. Traže se četiri putnika u četvrtfinale, a na korak do završnog turnira u Kelnu u junu su već Barselona, Kjelce, Pari Sen Žermen i Magdeburg, timovi koji su bili na prva dva mesta u Grupama A i B.

Danas počinje baraž za četvrtfinale, a gledaćemo čak dva dvoboja timova iz istih zemlja. U epicentru će biti bitka za Mađarsku, Segeda i Vesprema, ali i danski obračun Olborga i GOG-a iz Gudmea. Kil i Nant su favoriti protiv Dinama iz Bukurešta, odnosno Visle Plock.

Izabrane vesti

U borbu za evropski tron ostao je sigurno Petar Nenadić (Pari Sen Žermen) koji je prošlog meseca prešao u Grad svetlosti iz Vesprema. Za četvrtfinale u konkurenciji su još četvorica Srba na terenu i jedan na klupi - Lazar Kukić koji brani boje rumunskog Dinama, tandem Vesprema, Dragan Pešmalbek i Vladimir Cupara i desno krilo Segeda Bogdan Radivojević, dok je na kormilu mađarskog vicešampiona drugu sezonu Momir Ilić.

18.45: (2,70) Seged (8,00) Vesprem (1,65)

Vesprem i Seged su se sastali 184 puta, ali samo u domaćim okvirima, a sada će odmeriti prvi put snage na međunarodnoj sceni. Oba tima imaju basnoslovne budžete, veliku podršku države, ali su rezultati izostali prethodnih godina. Vesprem nikada nije bio šampion Evrope, dok ekipa iz Segedina nije uspela da se plasira na završni turnir u Kelnu.

Tim Momira Ilića je ostao bez Petra Nenadića, a njegova zamena stigla je iz posrnulog Kjelcea u vidu Nedima Remilija. Francuski as će debitovati za novi klub u Ligi šampiona danas (18.45) u Pik areni koja će bii ispunjena do poslednjeg mesta (više od 8.000 gledalaca). Levoruki bombarder nije mogao da igra za Vepsrem u poslednja tri kola grupne faze, ali je imao pet utakmica u domaćim okvirima. Postigao je 24 gola i najavio da će biti važna karika srpskog stručnjaka.

Ovo mi je prva utakmica u Ligi šampiona sa Vespremom, tako da jedva čekam ovu utakmicu, sigurno će biti teška. Spremni smo i jedva čekamo da počne. Ovo je najbolji deo sezone“, rekao je Remili.

Tim iz gradića u blizini jezera Balaton loše igra u Ligi šampiona ove godine. Nije uspeo da bude bolji od Magdeburga, koji ga je preskočio na drugoj poziciji i direktno se kvalifikovao u četvrtfinale. Seged je imao očajan start, zna se da trener Haun Karlos Pastor napušta tim na kraju sezone posle decenije na klupi mađarskog šampiona.

Došli smo do perioda kada nam predstoje odlučujući mečevi, a motiv je što igramo protiv našeg najvećeg rivala Vesprema. Prva utakmica u takvom meču je od velike važnosti. Arena će biti prepuna, pa će atmosfera biti dobra“, istakao je Pastor.

Što se tiče srpskih reprezentativaca u oba kluba, najbolje igra pivotmen Dragan Pešmalbek koji ima bitnu ulogu u timu Momira Ilića, pre svega u odbrani. Vladimir Cupara je na golu u senci Španca Rodriga Koralesa. Reprezentativac Srbije je početkom meseca polomio prst, operisan je, ali će biti u timu za dvomeč sa Segedom. Bogdan Radivojević takođe ima skromnu sezonu. Prednost na desnom krilu ima novi hrvatski reprezentativac, nekadašnji Slovenac, Mario Šoštarić, koji je najbolji strelac tima u Ligi šampiona sa 45 pogodaka, koliko je dao i Sebastijan Frimel. Krilu Orlova ističe ugovor u junu i izvesno će da promeni sredinu.

Rasmus Lauge je prva zvezda Vesprema. Danac je postigao 66 golova u Ligi šampiona ove sezone. Iskusni organizator igre napušta Vesprem na kraju sezone, vraća se u otadžbinu u redove Silkeborga. Za goste dugo ne može da igra egipatski desni bek Jahija Omar koji se oporavlja od operacije ligamenta kolena i vratiće se tek na startu naredne sezone.

Vesprem je ove sezone u mađarskom šampionatu dobio Seged na svom terenu sa 31:26. Tim Momira Ilića dobro pamti poraz u revanšu finala plej-ofa domaćeg prvenstva polovinom juna, kada su Seged slavio a 30:29 u poslednjoj sekundi i stigao do titule.

Slovenac Dean Bombač je prva zveza Segeda, neko oko koga se sve vrti u igri domaćeg tima. Problem za ekipu iz Segedina je povreda leđa Bencea Banhidija, pa je pitanje koliko će moći da pomogne svom timu. Očekuje se da mađarski reprezentativac bude u timu, ali sa smanjenom minutažom.

Paklena atmsfera se očekuje i u Bukureštu gde danas na noge Dinamu (18.45) stiže četvorostuki šampion Evrope Kil. Za rumunski tim od ove sezone igra Lazar Kukić. Karte su raspodate, biće više od 5.000 gledalaca u prestonici našh komšija. Dinamo je prvi put u nokut fazi Lige šampiona, dok su Zebre redovni učesnici završnice.

18.45: (3,15) Dinamo Bukurešt (8,50) Kil (1,50)

Ukrajinac Andrij Akimenko sa 70 golova je najbolji strelac ekipe iz Bukurešta u grupnoj fazi Lige šampiona, dok Kil predvodi Norvežanin Harald Rejnkind sa 53 pogotka.

Pokušaćemo da igramo naš najbolji rukomet. Znamo da je Kil veoma težak rival, ali trudićemo se da damo 100 odsto. Imaćemo veliku podršku navijača i verujem da možemo da pobedimo“, rekao je trener rumunskog šampiona, trofejni stručnjak Ćavi Paskval, nekadašnji strateg Barselone.

Kil je verovatno najveći favorit u sve četiri meča za plasman u četvrtfinale.

20.45: (2,95) Visla Plock (8,50) Nant (1,55)

Visla je tek u poslednjem kolu uspela da se plasira u Top 12 posle pobede u Portu, pa izaziva Nant. Poljski vicešampion mnogo bolje igra na svom terenu, imaće večeras (20.45) veliku podršku navijača, pa bi tim Ćavija Savatea mogao do trijumfa u prvom meču, ali francuski vicešampion je bliži plasmanu među osam najboljih na Starom kontinentu.

LIGA ŠAMPIONA – BARAŽ ZA ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

18.45: (3,15) Dinamo Bukurešt (8,50) Kil (1,50)

18.45: (2,70) Seged (8,00) Vesprem (1,65)

20.45: (2,95) Visla Plock (8,50) Nant (1,55)

Čertvrtak

18.45: (2,10) Olborg GOG (8,00) Gudme (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

VespremEHF Liga šampionaRK KilRK Dinamo BukureštLazar KukićDragan PešmalbekVladimir Cupara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara