Rukometaši Vojvodine, Lazar Kukić, Mijajlo Marsenić, Dejan Milosavljev i Rasmus Lauge (©AFP, ©Starsport, ©Reuters)
Rukometaši Vojvodine, Lazar Kukić, Mijajlo Marsenić, Dejan Milosavljev i Rasmus Lauge (©AFP, ©Starsport, ©Reuters)

Skener EHF Lige Evrope: Nemački klubovi vode glavnu reč, Srbi u igri za trofej, Vojvodina juri Top 16

Vreme čitanja: 14min | uto. 17.10.23. | 09:33

Novosađani i čak 16 naših rukometaša i dvojica trenera učestvuju u drugorangiranom evropskom takmičenju koje ove sezone ima 32 kluba. Mijajlo Marsenić i Dejan Milosavljev brane krunu. Osim timova iz Bundeslige daleko mogu i Nant, Dinamo iz Bukurešta i Silkeborg. Tim Borisa Rojevića krupnim koracima ide napred

Vreme je za rukometnu Ligu Evrope. Nije elitna kao Liga šampiona, ali imena timova kao što su Fukse Berlin, Flensburg, Hanover, Rajn Nekar Leven, Silkeborg, Nant, Šamberi, Benfika i Sporting garantuju kvalitet i zanimljivu borbu za tron. Dok je u evro-eliti poredak zakucan, sa uvek istim kandidatima za finalni turnir u Kelnu, u “drugoj evropskoj ligi” pršti od neizvesnosti.

Tako smo prošle godine gledali najveći uspeh portugalskog klupskog rukometa, titula za Benfiku koju su maestralno vodili srpski reprezentativci Lazar Kukić i Petar Đorđić. Prošle sezone nadmoćno je do krune stigao Fukse iz Berlina Mijajla Marsenića i Dejana Milosavljeva, kao i trenera golmana Dejana Perića. Iste aktere, osvajače poslednja dva trofeja i perjanice srpske reprezentacije gledaćemo i ove sezone u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

Dugorangirano takmičenje na Starom kontinentu prošireno je sa 24 na 32 kluba. Posle godina suše konačno ćemo da vidimo i jedan srpski tim, desetostrukog uzastopnog šampiona, Vojvodinu. Lale krpunim koracima idu napred, prošle sezone su nadmoćno osvojile EHF kupa, a uz Novosađane članovi elite su i regionalni šampioni Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Lovćen sa Cetinja i Izviđač iz Ljubuškog, kao i vicešampioni Hrvatske, Slovenije i Makedonije, Nekse, Gorenje i Alkaloid.

Sistem takmičenja je promenjen. Igraće se osam grupa sa po četiri tima, a po najbolje dve ekipe igraće u Top 16, s tim da se prenose bodovi u narednu rundu, odnosno maksimalno četiri boda. Tu se obrazuju četiri grupe sa po četiri ekipe. Pobednici će direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirani klubovi da igraju dvomeč baraža za još četiri mesta u četvrtfinalu.

VEĆINA ORLOVA U LIGI EVROPE, ROJEVIĆ, ĐUKIĆ I CVETKOVIĆ NA KLUPAMA

Osim igrača Vojvodine, ima čak 16 srpskih internacionalaca na terenu, kao i trojice stručnjaka. Osim Borisa Rojevića, trofejnog trenera Novosađana, tu su Dragan Đukić na kormilu AEK-a i Goran Cvetković na klupi švajcarskog Fadi Vintertura. Pomoćnik mu je još jedan mladi srpski stručnjak, nekadašnji pivotmen Crvene zvezde Stevan Kurbalija.

Gro reprezentacije Srbije igraće u Ligi Evrope – Lazar Kukić, Vladimir Cupara, Petar Đorđić, Mijajlo Marsenić, Dejan Milosavljev, Predrag Vejin, Miloš Orbović, juniorski reprezentativac Branko Predović...

---------------------------------

SRBI U LIGI EVROPE

Dejan Milosavljev (Fukse Berlin, Nemačka)

Mijajlo Marsenić (Fukse Berlin, Nemačka)

Petar Đorđić (Benfika, Portugalija)

Nikola Zorić (Benfika, Portugalija)

Vladimir Cupara (Dinamo Bukurešt, Rumunija)

Lazar Kukić (Dinamo Bukurešt, Rumunija)

Zoran Nikolić (Konstanca, Rumunija)

Strahinja Stanković (Konstanca, Rumunija)

Miloš Orbović (Kriens Lucern, Švajcarska)

Nemanja Živković (Povaška Bistrica, Slovačka)

Luka Šević (Izviđač, Bosna i Hercegovina)

Mihailo Radovanović (Nekse, Hrvatska)

Ognjen Cenić (Nekse, Hrvatska)

Predrag Vejin (Nekse, Hrvatska)

Branko Predović (Gorenje Velenje, Slovenija)

Igor Arsić (AEK, Grčka)

Nemanja Obradović (Tatabanja, Mađarska)

Dragan Đukić (trener, AEK, Grčka)

Goran Cvetković (trener, Fadi Vintertur, Švajcarska)

--------------------------------

GRUPA F: SILKEBORG, VOJVODINA, LOGRONJO LA RIOHA, ALKALOID

Najviše nas zanima Grupa F u kojoj ćemo gledati i srpskog šampiona Vojvodinu koja ima realne šanse za Top 16. Na papiru prvi favorit je danski Silkeborg. Veliko pojačanje je stiglo prethodnog leta u vidu sjajnog Rasmusa Laugea iz Vesprema, a pre toga je igrao u Bundesligi za Flensburg i Kil. Radi se o jednom od najboljih srednjih bekova današnjice, koji je rešio finale Svetskog prvenstva početkom godine u Stokholmu, kada je Danska odbranila titulu.

Rene Toft Hansen (©Reuters)Rene Toft Hansen (©Reuters)

Prva violina tima i sigurno najveće ime i magnet za publiku u Grupi F. Silkeborg je godinama u zapećku u Danskoj, u senci Olborga i GOG-a, a doveđenjem kapitena mađarskog velikana prošle sezone jasan je pokazatelj da se želi napad na pre svega danski tron, ali i zapažen rezultat u Ligi Evrope. Gol brani švedski veteran Johan Sjestrand. Svi igrači su iz Skandinavije. Dobro poznato je ime i pivotmen, nekadašnji danski reprezentativac Rene Toft Hansen.

20.45: (3,60) Alkaloid (8,50) Vojvodina (1,40)

Vojvodina ne krije ambicije da se nađe u Top 16, da napravi još jedan iskorak u Evropi posle osvajanja EHF kupa. Novosađani su vezali šest pobeda u Superligi Srbije, velika dela su najavili polovinom avgusta na TV Turniru šampiona u Doboju, kada su srušeni učesnici Lige šampiona Celje, Zagreb i Monpelje. U turskoj Sakariji pao je i Eurofarm Pelister.

Ima Boris Rojević na startu sezone probleme na bekovskim pozicijama. Tu ne štima kako je zamislio pedantni Vrbašanin. Forma varira, ali se očekuje da oni najiskusniji ponesu teret u Ligi Evrope, Belorus Boris Puhovski, Slovenac Gregor Ocvirk, Tunišanin Mohamed Aziz Aidi i desni bek Milan Milić. Krila su položila prijemni. Stefan Sunajko i reprezentativac Srbije Vukašin Vorkapić su se pokazali kao top pojačanja. Na golu je u boljoj formi Andrej Trnavac od Hrvata Frana Lučina, dok je velika snaga tima odbrana sa iskusnim defanzivcima u središnjem delu odbrane, Miljanom Pušicom i kapitenom Miljanom Vukovljakom. Kada rivale ostavi ispod 25 golova, Voša po pravilu nema problema.

18.45: (1,30) Silkeborg (9,00) La Rioha (4,40)

Dugo već nedostaje povređeni srednji bek Branko Tomić, a šansu koristi mladi 19-godišnji Simo Šijan. Na pivotmeni su iskusni Živan Pešić, Tunišanin Maruan Šuiref i reprezentativac Srbije, mladi Luka Rogan. Ima srpski šampion širok roster i u grupi, koja nije među jačima, jedno od prva dva mesta je ostvariv. Imaće Lale i vruć teren na Slanoj bari kao u polufinalu i finalu EHF kupa prošle sezone. Očekuju se krcate tribine kompleksa na Klisi, i to već od narednog utorka kada stiže danski Silkeborg.

Boris Rojević (©AFP)Boris Rojević (©AFP)

Prvi meč protiv debitanta u Evropi, Alkaloida, šansa je za brejk u gostima i korak bliže ka drugoj rundi takmičenja.

Alkaloid je novi makedonski projekat iz koga stoji legendani as svetskog rukometa Kiril Lazarov. Prošle sezone, u debitantskoj na klupi, najbolji stelac Lige šampiona u istoriji je doneo drugo mesto u domaćem šampionatu i grupnu fazu Lige Evrope. Prošle sezone su tim činili Makedonci, većinom reprezentativci naših južnih komšija, a proteklog leta je ekipa pojačana sa iskusnim levim krilom, Francuzom Arnom Bingom i Kubancem na golu Alehandrom Romerom Karerasom. Ekipa je mlada, izuzev dvojice stanaca. Pažnju treba posvetiti desnom beku Martinu Velkovskom, kao i Ivanu Đonovu i Igoru Gjorgijevu… Alkaloid će utakmice da igra u dvorani Vardara Jane Sandanski koja može da primi 6.000 gledalaca. Tim iz Skoplja ima maksimalan učinak u makedonskom šampionatu gde daje veliki broj golova, više od 35 po meču.

Logronjo la Rioha ima tri poraza u Asobal ligi koja je godinama u padu. Osim Barselone ostali su tu negde. Prošle sezone je Granoljers iznenadio u ovom takmičenju. Okosnica su domaći igrači, uz strance, golmane iz Egipata i Mađarske, Mohameda Alija Abdelmotaleba i Mađara Lasla Palašica. Stranci su i brazilski bek Tijago Alves, iskusni levoruki Kubanac Anhel Hesus Rivero i Hrvat Josip Zaja. Nikako ekipa od koje treba Vojvodina da strepi, a isto tako ne sme da se potceni jer dolazi iz rukometne supersile.

---------------------

POBEDNICI LIGE EVROPE

Magdeburg, Gepingen i Kil po 4

Fukse Berlin 3

Granoljers, Gumersbah, Minaur Baja Mare i Lemgo po 2

Flensburg, Zaporožje, Granitas, Metković, Barselona, Grosvalštat, Vašaš, Diseldorf, Krasnodar, Borac Banjaluka, Valau Manshajm, Teka Kantabrija, Alzira, Tusen Esen, Nordhorn, Rajn Nekar Leven, PIK Seged i Benfika po jednom

-----------------------

GRUPA A: NANT, BENFIKA, RAJN NEKAR LEVEN I KRISTIJANŠTAD

Juri Knor (©Reuters)Juri Knor (©Reuters)

Jedna od najjačih grupa u Ligi Evrope. Za dva mesta u narednoj fazi boriće se Nant, Rajn Nekar Leven i Benfika, ali ne treba da se potceni i švedski šampion Kristijanštad. Na papiru najbolji tim imaju Lavovi iz Manhajma, osvajači Kupa Nemačke.

Nije dobro Rajn Nekar ove sezone u Bundesligi. Prva zvezda je nemački reprezentativac, srednji bek Juri Knor. Od njega sve polazi u igri. Radi se o miksu nekadašnjih i sadašnjih reprezentativaca Nemačke i stranaca, pretežno iz Skandinavije. Na levom krilu je bivši Pancer, svojevremeno najbolje levo krilo sveta Uve Genshajmer, kao i sadašnje perjanice selektora Alfreda Gislasona, golman Joel Birlem, desno krilo Patrik Grecki i pivotmen Janik Kolbaher.

18.45: (5,60) Kristijanštad (11,0) Rajn Nekar Leven (1,20)

Nekada najbolji strelac ovog takmičenja u dresu Neksea Halil Jaganjac se opet povredio i neće ga biti duži vremenski period. U timu su i Danci Jon Anderson, Niklas Kirkeleke i Andreas Jensen, Islanđani Imir Gislason i Arnor Oskarson, švedski golman Mikael Apelgren i levi bek Gustav Davidson.

Rajn Nekar je morao da igra kvalifikacije za ovo takmičenje i lako je u dvomeču eliminisao skopski Vardar.

Nant je takođe jedan od favorita za trofej u ovom takmičenju. Prošle sezone su Kanarinci igrali Ligu šampiona, ali u domaćem prvenstvu su bili tek treći, iza Pari Sen Žermena i Monpeljea. Sezona je spasena osvajanjem Kupa Francuske. Dirigent Nanta je lucidni srednji bek Galskih petlova Ajmerik Min. Na levom beku je talentovani Tibo Brit, a uzdanice su i iskusni Španci Horhe Makeda i Valero Rivera. Na golu su Hrvat Ivan Pešić i Islanđanin Viktor Halgrimson.

20.45: (1,15) Nant (12,0) Benfika (6,75)

Benfika je pretprošle sezone osvojila Ligu Evrope, što je najveći uspeh u istoriji portugalskog klupskog rukometa. Tada su najbolji rukometaši Orlova bili srpski reprezentatici Petar Đorđić i Lazar Kukić. Levi bek je ostao u Lisabonu i ove sezone će biti motor Benfike. Dobio je konkurenciju u makedonskom reprezentativcu Filipu Taleskom. Danac Majk Jensen je zamenio Sergeja Ernandeza na golu. Osim Đorđića i Taleskog, najviše se očekuje od pivotmena Aleksisa Boržesa, Španca Migela Sančeza Migaljona i Andera Izguerda.

Ni Kristijnaštad nije bez šansi, pogotovo će biti nezgodan na svom terenu, ali prednost u ovoj grupi imaju Rajn Nekar Leven i Nant.

GRUPA B: HANOVER, KRIENS LUCERN, AEK ATINA, GORNJIK ZABRŽE

Branko Vujović (©Reuters)Branko Vujović (©Reuters)

Hanover je apsolutni favorit za prvo mesto u Grupi B u konkurenciji Krijens Lucerna, AEK iz Atine i Gornjika. Perjanice nemačkog tima je nekadašnji tandem poljskog Kjelcea, Crnogorac Branko Vujović i Belorus Uladislau Kuleš. Bekovsku poziciju proteklog leta je pojačao slovenački srednji bek Tilen Strmljen koji je blistao prošle sezone u Celju. Tu su i odličan tandem na golu, Danac Simon Gade i Nemac Dario Kvensted. Na crti je Hrvat Ilija Brozović, kao i Šveđani Jonaron Edvardson i Adam Nifjol. Ne bi trebalo da bude problema da se ostvari plasman u Top 16.

AEK iz Atine je preuzeo krajem prošlog meseca iskusni srpski stručnjak Dragan Đukić. Grčki šampion je imao problema ovog meseca s dvoranom koja je van funkcije zbog bezbedonosnih razloga. Najpoznatiji rukometaš žuto-crnih je hrvatski desni bek Stipe Mandalinić, nekadašnji igrač Pelistera. Slovenac Igor Žabić je na crti, dok se mnogo očekuje i od beloruskog golmana Ivana Mackeviča.

Kriens Lucern nije uspeo da skine s trona Šafhauzen u Švajcarskoj iako u svojim redovima ima veliko ime, Andrea Šmida koji igra verovatno poslednju sezonu u karijeri. Ima 40 godina. Na pivotmenu je iskusni Željko Musa, koji je i specijalista za odbranu, dok je starosedelac Vrbašanin, prvi desni bek reprezentacije Srbije, Miloš Orbović. Na papiru je švajcarski vicešampion na “koti 2”. Poljski Gornjik je nepoznanica. Zahvaljujući odličnom koeficijentu na EHF rang listi koji su Poljskoj doneli Kjelce i Visla iz Plocka, ovaj tim je u Ligi Evrope. Domaći igrači su većina, a tu su i trojica Ukrajinaca, Taras Minocki, Dmitro Ilčenko i Dmitro Artemeneko, kao i Japanac Renosuke Tokuda.

GRUPA C: KVENKA, GORENJE VELENJE, SAVEHOF, FADI VINTERTUR

I ova grupe je jedna od slabijih, ali i ujednačenijih, bez izrazitog favorita. Švedski Savehof će poslednju sezonu da predvodi Mihael Apelgrin koji naredne sezone dolazi u Segedin. Otišao je sjajni Faranin Elijas Elfesen Skipagetu u Kil, dok je ostao još jedan talentovani rukometaš iz ove male zemlje, Oli Mitun, koji će naredne godine najverovatnije u ambicioznog mađarskog vicešampiona Pik Seged.

Kvenka je izborila grupnu fazu zbog dobrog EHF koeficijenta Španije. Asobal lige je godinama u krizi, mada je prošle sezone u prvi plan iskočio finalista Granoljers koji je pao u kvalifikacijama i neće braniti “srebro”. Osim domaćih igrača, tu su dvojica argentinskih reprezentativaca, braća Ingnasio i Federiko Pizaro, kao i Brazilci Alešandro Pozer, Selisani Teišeira i Rudolf Hakbart.

18.45: (2,05) Gorenje (8,00) Fadi Vintertur (2,05)

Gorenje je iz sezonu u sezonu sve slabije. Pretprošle sezone je igralo četvrtfinale Lige Evrope, a prošle zime je ispalo od Vojvodine u četvrtfinalu EHF kupa. Tim iz Velenje nije mnogo menjao tim. Nema više srednjeg beka Domena Tajnika koji je otišao u Eurofarm Pelister. Nosioci igre su Peter Šiško, Tilen Sokolič, Enej Slatinek Jovičić, a starosedelac je juniorski reprezentativac Srbije, Crvenčanin Branko Predović koji je letos bio na meti Partizana.

Na klupi Vintertura sedi srpski stručnjak Goran Cvetković, nekadašnji rukometaš Crvene zvezde.

GRUPA D: SKJERN, NEKSE, BRAGA, POVAŠKA BISTRICA

Marko Bezjak (©Reuters)Marko Bezjak (©Reuters)

Nekse iz Našica nikako da stigne do prvog trofeja u klupskoj istoriji. Zagreb je i dalje nedodirljiv. Prošle godine, večiti vicešampion Hrvatske je igrao završni turnir Lige Evrope u Lisabonu i zauzeo je četvrto mesto. To je najveći uspeh kluba iz Slavonije.

Ove sezone puca se na trofeje. Stigla su dva velika pojačanje, veterani, Slovenac, srednji bek Marko Bezjak koji dolazi iz šampiona Evrope Magdeburga i hrvatski reprezentativac, levo krilo Manuel Štrlek, dugogodišnji rukometaš mađarskog velikana Vesprema.

20.45: (1,45) Nekse (8,50) Skjern (3,40)

Proteklog leta je stigao i supertalentovani Leskovčanin Ognjen Cenić, koji je na startu sezone pokazao da, iako ima samo 17 godina, već može da bude adut i u seniorskoj konkurenciji. Igrao je za B tim Neksea i davao dvocifreni broj pogodaka. Starodesedeoci u Našicama su srpski golman Mihailo Radovanović i desni bek Orlova Predrag Vejin.

Danski Skjern je proteklh godina redovni učesnik drugorangiranog evropskog takmičenja. Nije kvaliteta Olborga, GOG Gudmea i Silkeborga. Osim Skandinavaca, za ovaj klub igra i pivotmen iz Bosne i Hercegovine Senjamin Burić.

18.45: (2,55) Povaška Bistrica (8,00) Braga (1,70)

Braga je nepoznanica, četvrti klub po kvalitetu u Portugaliji. Stigao je od grupne faze posle kvalifikacija. Povaška Bistrica je autsajder u ovoj grupi. Jedini stranac u timu je nekadašnji kapiten Partizana Nemanje Živković koji je prošle sezone igrao za atinski AEK. Na klupi slovačkog šampiona, koji je skinio krunu do prošle sezone nedodirljivom Tatranu iz Prešova, sedi Lubomir Duriš.

GRUPA E: FLENSBURG, ELVERUM, KADETEN, LOVĆEN

Kaj Smits (©Reuters)Kaj Smits (©Reuters)

Ova grupa će da bude zanimljiva u Srbiji jer bi Vojvodina u drugoj fazi, naravno ako se plasira, mogla da ukrsti koplja sa dve najbolje ekipe. Flensburg je najjači, jedan od kandidata za titulu u ovom takmičenju. Nije dobro tim s Baltika počeo novu Bundesligu, iako je doveo zvučna pojačanja prethodnog leta. Simon Pitlik i Lukas Jorgensen kao i trener Niklas Krikau su stigli iz danskog šampiona GOG-a, dok je iz prvaka Evrope Madeburga sleteo levoruki Holanđanin Kaj Smits.

Uz Šveđanina, dvostrukog MVP Evropskog prvenstva Jima Gotfridsona to bi trebalo da bude tim za napad na titulu u Nemačkoj, ali kriza na startu sezone. Povrede su doživeli Gotfridson i Smits. Na mesto sportskog direktora je stigao Ljubomir Vranješ posle avanture u francuskom Nimu.

20.45: (1,15) Flensburg (12,0) Kadeten Šafhauzen (6,75)

Na papiru, uz lidera Bundeslige, Fukse Berlina, Flensburg je najjači tim u Ligi Evrope. Na golu je sjajan golmanski tandem, Benjamin Burić i Kevin Meler, stub odbrane je gorostasni pivotmen Blaž Blagotinšek, na crti je Johanes Gola, tu je i danski bek Mads Larsen Mensah.

Elverum je slabiji nego prošle sezone kada je igrao Ligu šampiona. Nema više u timu Uroša Borzaša koji je pojačao Eurofarm Pelister. Norvežani bi sa Kadeten Šahfauzenom trebalo da se bori za drugo mesto.

Švajcarski šampion je proteklog leta preuzeo nekadašnji selektor Hrvatske Hrvoje Horvat. I dalje je prva violina tima vremešni Španac Đoan Kaneljas. U timu su dvojica Hrvata, golman Kristijan Pilipović i Sandro Obranović.

Lovćen je autsajder u grupi i šanse za narednu rundu se mere promilima. Crnogorski šampion ne može da igra u svojoj dvorani na Cetinju, pa će domaćin da bude u Podgorici. Na kormilu je opet iskusni stručnjak Pero Milošević. Veliko pojačanje je Vuko Borozan, nekadašnji as Vardara i Vesprema, čija karijera poslednjih godina ide strmoglavim padom. Vraća se u rodni grad s nadom da može oživi karijeru. Prošle sezone se nije mnogo zadržao u Zagrebu.

GRUPA G: FUKSE BERLIN, DINAMO BUKUREŠT, ŠAMBERI, IZVIĐAČ

Grupa smrti je nazvana s pravom. Fukse je branilac titule, Dinamo iz Bukurešta nezasluženo ne igra Ligu šampiona, dok je Šamberi godinama u vrhu kod Galskih petlova, ima jak domaći teren. Šampion Bosne i Hercegovine Izviđač je totalni autsajder i svaki bod tima iz Ljubuškog bilo bi ravno senzaciji.

Gledaćemo u ovoj grupi dva meča u kojima su akteri Srbi. Nezamenjivi u Berlinu su Dejan Banda Milosavljev i Mijajlo Marsenić, dok se starosedeocu u rumunskom Dinamu, Lazaru Kukiću, proteklog leta pridružio Vladimir Cupara, za koja je Dinamo platio obeštećenje (pominje se 125.000 evra) mađarskom Vespremu.

18.45: (1,12) Fukse Berlin (13,0) Šamberi (7,75)

Lisice us prošle sezone poklekle u finišu Bundeslige, ali su sezonu uspešno završili s trofejom Lige Evrope u Flensburgu. Tim iz nemačke prestonice je lider u najjačoj lii na svetu, ima svih devet pobeda. Osim našeg tandema blista Danac Matijas Gidsel, MVP protekog Svetskog prvenstva, neprikosnoveni na mestu desnog beka. I dalje je na desnom krilu sjajan danski veteran Hans Lindberg.

Vladimir Cupara (©Reuters)Vladimir Cupara (©Reuters)

Dinamo iz Bukurešta je izvisio za Ligu šampiona, ali rumunski projekat je još jači. Želi ekspresan povratak u elitu. Stigla su dva zvučna pojačanje, hrvatski as Luka Cindrić iz Barsleone, srednji bek sa tri titule šampiona Evope (dve sa Kataloncima i premijernu sa Vardarom 2017. godine) i Vladimir Cupara. Na kormilu je ostao trofejni Španac Ćavi Paskal, a drugu godinu dres tima iz rumunske prestonice nosiće Lazar Kukić.

Iz Barselone je stigao novopečeni Španac, Leskovčanin Aleksandar Cenić da pojača poziciju desnog beka. Iz Segeda je došao Mađar, pivotmen Mikloš Rosta, uz starosedeoce Anta Kuduza, Stanislava Kašpareka, Andrija Akimenka, Vjačeslaua Bokana, to je tim za napad na trofeje. Prednost u ovoj grupi ipak je na strani Fukse Berlina.

Koliko je jaka grupa govori podatak da je francuski Šamberi kotiran na tek trećem mestu. Daleko od toga da sme da se otpiše tima iz zemlje rukometne supersile. Pogotovo je Šamberi opasan na svom terenu, gde retko gubi. Prava je legija stranaca, sa Hrvatom na golu Filipom Ivićem, Špancima Rodrigezu Kostoji, Josuu Leozu, Injakiju Pesini, Slovencu Sebastijanu Skubeu, Šveđaninu Per Maksimiljanu Jonsonu

Izviđaču je ovde dodeljena uloga autsajdera i svaki bod bio bi kao kuća za tim Tonija Čeline.

GRUPA H: SPORTING LISABON, TATABANJA, KONSTANCA, HROBRI GLOGOV

Lisabonski Lavovi su najbolji tim u ovoj grupi. Videćemo na delu čudesnu braću Kosta, Martima i posebno desnog beka, 18-godišnjeg Franciska koji su lideri tima. Sporting preti ove sezone u Portugaliji da skine Porto s trona.

Od poznatijih igrača najveće ime je argentinski golman Leonel Masijel koji je pre dve sezone branio boje Barsleone i bio rezerva u tada šampionu Evrope standardnom čuvaru mreže Perezu de Vargasu.

18.45: (1,65) Tatabanja (8,00) Konstanca (2,70)

Tatabanja je godinama treći klub u Mađarskoj, ali daleko od pletežno moćnih Vesprema i Pik Segeda. Drugu godinu boje ovog kluba brani nekadašnji reprezentativac Srbije, defanzivni specijalista Nemanja Obradović. U timu je supertalentovani Marko Eklemović, sin nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje, ali i Mađarske, Nikole. U timu je i dalje bivši reprezentativac Srbije Uroš Vilovski koji sada ima mađarski pasoš. Na srednjem beku je Hrvat Josip Perić, a na golu Marton Sekeli, pre dve sezone igrači Eurofarm Pelistera.

Rumunski vicešampon Kostanca je u kvalifikacijama elimnisala Granoljers, prošle sezone finalistu Lige Evrope. U tim iz grada na obali Crnog mora gledaćemo dvojicu iskusnih Srba, pivotmena Zorana Nikolića i desno krilo Strahinju Stankovića, dugogodišnjeg igrača Vojvodine. Domaći rukometaši su gro tima. Poljski Hrobri je autsajder grupe i teško će do mesta u Top 16.

LIGA EVROPE – 1. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.45: (5,60) Kristijanštad (11,0) Rajn Nekar Leven (1,20)

20.45: (1,15) Nant (12,0) Benfika (6,75)

GRUPA B

18.45: (4,40) Kriens Lucern (9,00) Hanover (1,30)

18.45: (2,05) Gornjik Zabrže (8,00) AEK (2,05)

GRUPA C

18.45: (2,05) Gorenje (8,00) Fadi Vintertur (2,05)

20.45: (1,95) Kvenka (8,00) Savehof (2,15)

GRUPA D

18.45: (2,55) Povaška Bistrica (8,00) Braga (1,70)

20.45: (1,45) Nekse (8,50) Skjern (3,40)

GRUPA E

18.45: (1,01) Elverum (25,0) Lovćen (22,0)

20.45: (1,15) Flensburg (12,0) Kadeten Šafhauzen (6,75)

GRUPA F

18.45: (1,30) Silkeborg (9,00) La Rioha (4,40)

20.45: (3,60) Alkaloid (8,50) Vojvodina (1,40)

GRUPA G

18.45: (1,12) Fukse Berlin (13,0) Šamberi (7,75)

20.45: (1,01) Dinamo Bukurešt (25,0) Izviđač (22,0)

GRUPA H

18.45: (1,65) Tatabanja (8,00) Konstanca (2,70)

20.45: (1,05) Sporting Lisabon (18,0) Hrobri Glogov (13,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna Liga EvropeRK VojvodinaBoris RojevićLazar KukićMijajlo MarsenićDejan MilosavljevFukse BerlinRK Flensburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara