(©CEV)
(©CEV)

SP za odbojkaše: Francuzi u pohodu na prvu krunu, Poljaci žele treću uzastopnu, Srbi vrebaju iz senke

Vreme čitanja: 7min | pet. 26.08.22. | 09:15

Sve je spremno za početak takmičenja u Katovicama, Glivicama i Ljubljani

Iako mnogo toga u životu nije onako kako je planirano, kada je Svetsko prvenstvo za odbojkaše dodeljeno Rusiji, niko nije mogao ni da pretpostavi da takva zamisao neće moći da se sprovede u delo. Međutim, događaji van terena su uticali da prvobitni planovi budu potpuno promenjeni. Zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, Rusiji je oduzeto domaćinstvo i zabranjeno učešće. Organizacija je poverena Poljskoj i Sloveniji.

Nisu imale mnogo vremena da se pobrinu za sve što treba, ali ne sumnja se da će uslovi i ambijent biti na željenom nivou. Sve je spremno za startni pucanj, koji će se opaliti danas u 11 časova. Poslednji dan takmičenja je 11. septembar, kada će se za zlato dve najbolje ekipe boriti u Katovicama.

Izabrane vesti

Naši odbojkaši se potajno nadaju da će moći baš kao na prethodnom SP da doguraju do polufinala, ali ne daju im se prevelike šanse za to. Selektor Igor Kolaković je pred put izjavio da Srbiju mnogi ne svrstavaju među osam najvećih favorita, ali da su očekivanja Orlova bez obzira na to velika. Vrebaće naši iza ugla i čekati eliminacionu fazu, kako bi tamo režirali neko iznenađenje... Prolazak grupe ne sme da se dovede u pitanje.

Pretedenata na visok plasman ima mnogo. Poljaci na domaćem terenu kreću u pohod na treću uzastopnu svetsku krunu, ukupno petu. Biće veliki pritisak na četi koju od ove godine vodi Nikola Grbić. Vrlo dobro je poznato koliko je teško juriti takav rezultat kod kuće. A sa druge strane, jasno je da će za igrače biti čarobno ako još jednom odbrane tron i to na svom tlu, u zemlji odbojke.

Francuzi koji su olimpijski šampioni iz 2021. godine, stižu sa željom da dođu do prvog svetskog zlata. Imaju lepu priliku da to i ostvare. U redu za medalje stoje i Amerikanci, evropski prvaci Italijani, Brazilci... Mesto u završnici sigurno da će tražiti i Slovenija, koja prvi deo igra pred svojom publikom. Koliko mogu da budu opasni Iranci ili Argentinci, videlo se i na Memorijalu Vagner prethodnog vikenda. Teški protivnici biće i Nemci, Holanđani, Bugari, Japanci...

Na listi učesnika su 24 selekcije, koje su podeljene u šest grupa. U narednu fazu takmičenja plasiraće se prva dva tima iz svake grupe i četiri najbolja drugoplasirana. U osmini finala 16 reprezentacija će biti rangirano po učinku, ali će prva dva mesta biti rezervisana za domaće - Sloveniju i Poljsku, ukoliko izbore prolaz. Ukrštaće se prvi sa 16, drugi sa 15, itd... Zbog ovakvog sistema takmičenja sasvim je nemoguće prognozirati ko bi mogao da bude rival Srbije ili bilo koga drugog u eliminacijama, a i gde će koja ekipa nastaviti takmičenje.

Ovog puta neće biti ulaska iz jedne grupne faze u drugu, kako je bilo ranije, već će odmah posle tri uvodne utakmice, uslediti eliminacioni mečevi.

GRUPA A (Srbija, Ukrajina, Portoriko, Tunis) - Katovice

Trebalo je Srbija da bude u grupi sa Rusijom, protiv koje bi joj bilo prilično teško... Ovako, ima na papiru slabije protivnike i glavni je favorit za prvu poziciju. Otvoriće takmičenje u subotu uveče od 20.30 protiv Ukrajine, dva dana kasnije rival je Portoriko (17.30), a u sredu će na megdan Tunisu (17.30).

SRBIJA PRVA U GRUPI A - KVOTA 1,20

Orlovi na takmičenje dolaze sa proverenim snagama, od standardnih nedostaje samo Dražen Luburić, koji nije uspeo da se oporavi od operacionog zahvata. Umesto njega mesto među 14 zauzeo je iskusni i dobro poznati Dušan Petković. Na klupi je posle osam godina ponovo Igor Kolaković, trener uz kog je veći deo ove ekipe stasao.

SRBIJA ŠAMPIONA SVETSKOG PRVENSTVA - KVOTA 10,0

Prvi izazov ovog leta bila je Liga nacija, u kojoj naši odbojkaši nisu uspeli da dođu do završnice. Završili su na 11. poziciji, ali su naglašavali iz nedelje u nedelju da je glavni fokus na SP i da će tada slika biti prava. Spadaju među najstarije reprezentacije, imaju iskustva, znaju kako se osvajaju medalje i trofeji... Nisu među favoritima, deluje na papiru da ima pet u ovom trenutku sigurno jačih timova, ali to ništa ne mora da znači...

I pored toga što su slabiji protivnici u grupi, moraće da budu na oprezu i sasvim fokusirani. Ukrajina je znala Srbiji i na prethodnim prvenstvima da napravi probleme, pa neće našima biti dozvoljeno nikakvo opuštanje. Kad su druga dva tima u pitanju, nije bilo čestih međusobnih duela. Orlovi su protiv Portorika igrali u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu, pobedili su, ali je prošlo više od decenije od tada. Protiv Tunisa su Srbi slavili u grupnoj fazi prethodnog SP, kao i na Olimpijskim igrama 2012.

GRUPA B (Brazil, Japan, Kuba, Katar) - Ljubljana

U Grupi B je Brazil, koji uvek može da se smatra favoritom. Kakva god im bila forma i sastav ekipe, zna se šta Brazilci predstavljaju u odbojci. U Ligi nacija su igrali na krilima Lukarelija i Leala, dogurali su do četvrtfinala, gde ih je zaustavila Amerika.

BRAZIL ŠAMPION SVETSKOG PRVENSTVA - KVOTA 8,0

Jedno od mesta u završnici SP trebalo bi da bude rezervisano i za njih. U ovom veku na planetarnoj smotri imaju tri zlata (2002, 2006, 2010) i dva srebra (2014, 2018), što bi značilo da su na svakom SP igrali finale.

Za prolaz dalje boriće se Japan i Kuba, dok se najmanji izgledi za osminu finala daju Kataru. Japanci su imali dobra izdanja u Ligi nacija, izborili su plasman i na finalni turnir. Mogu da budu izuzetno težak protivnik...

BRAZIL PRVI U GRUPI - KVOTA 1,25

Kuba će čekati neku priliku iz senke. Predvođena novim igračem Peruđe Hesusom Ererom ovog leta je već osvojila tri zlata na regionalnim i međunarodnim takmičenjima, pa sigurno sa velikiim samopouzdanjem stiže na SP.

Detalj sa utakmice SAD - Brazil u Ligi nacija (FIVB)Detalj sa utakmice SAD - Brazil u Ligi nacija (FIVB)

GRUPA C (Bugarska, Poljska, SAD, Meksiko) - Katovice

Već u uvodnoj fazi navijači će u Katovicama gledati veliki derbi Poljska - SAD. Izabranici Nikole Grbića traže put ka trećoj uzastopnoj tituli. Na prvom takmičenju u godini osvojili su bronzanu medalju. Nije sve išlo glatko u njihovoj igri, ali će na SP sigurno biti bolji, jer se ekipa izmenila u odnosu na prethodne godine, pa je bilo potrebno vreme da se uigraju Semenjuk i drugari.

POLJSKA ŠAMPION SVETSKOG PRVENSTVA - KVOTA 3,70

Amerikanci su u Ligi nacija nagovestili koliko su jaki. Rasel, Smit, Defalko... Sjajno su igrali sve do finala, u kome su doživeli poraz od Francuza. Sigurno da žele jednu od medalja, a napašće bez ikakvog ustručavanja i onu najsjajniju. Poslednje zlato na SP osvojili su 1986. godine, posle toga imaju dve bronze. Poslednja je osvojena na prethodnom SP, kada su za treće mesto pobedili upravo našu selekcju.

POLJSKA PRVA U GRUPI - KVOTA 2,0

Bugarska bi u ovoj grupi mogla da se bori za osvajanje trećeg mesta, sa kog može i u drugu fazu... A kada bi Meksiko izborio osminu finala, to bi svakako bilo veliko iznenađenje.

GRUPA D (Francuska, Nemačka, Slovenija, Kamerun) - Ljubljana

Najveći favoriti za osvajanje prve pozicije u Grupi D koja se igra u Ljubljani je Francuska, bez obzira na to što je i domaćin smešten isto tu. Trikolori imaju neverovatnu generaciju, koja je naciji donela olimpijsko zlato prethodne godine. Sada će Ngapet i saigrači pokšati da uzmu i svetsko zlato, koje nikada Francuska nije osvojila. Na prošlom SP se nisu baš proslavili... Sada bi trebalo da su u pravoj formi. Uspešno su započeli leto - najbolji su bili u Ligi nacija, prikazivali su izuzetno dominantne partije i ovde su sigurno jedan od najvećih favorita za trofej.

Slovencima nije baš išlo na terenu tokom Lige nacija, pa su čak pred SP odlučili i da promene selektora. Igraće grupnu fazu na domaćem terenu, ako prođu - onda i osminu finala i četvrtfinale, takođe. Publika će im davati vetar u leđa kako bi napravili što zapaženiji rezultat. Imaju dobar sastav, igrali su u završnicama EP u poslednjoj deceniji, ali su na prethodnom SP bili čak 12.

FRANCUSKA ŠAMPION SVETSKOG PRVENSTVA - KVOTA 4,0

Nemci su spremni da naprave velike probleme Francuzima i Slovencima. Sigurno da su naoštreni da pokvare planove favoritima i prođu dalje. Četvrta ekipa u grupi - Kamerun teško da će moći da izbori nešto više od poslednje pozicije.

GRUPA E (Italija, Turska, Kina, Kanada) - Ljubljana

U Grupi E su evropski šampioni Italijani. Tim čijom igrom diriguje Simone Đaneli ima velika očekivanja pred SP. Igrali su Mikjeleto i drugari odlično tokom ligaškog dela u Ligi nacija, ali su posustali u završnici. Osvojili su četvrto mesto u Bolonji, a i sada ih mnogi vide u polufinalu. Glavni su favoriti za prvu poziciju u grupi.

Simone Đaneli (CEV)Simone Đaneli (CEV)

Tu su još Turska, Kina i Kanada. Kanađani bi trebalo da imaju nešto veće šanse od protivnika da budu na drugoj poziciji na kraju grupne faze. Turska i Kina će čekati priliku i loš dan protivnika, kako bi se ugurali u voz koji ide u eliminacionu rundu.

GRUPA F (Holandija, Argentina, Iran, Egipat) - Ljubljana

Argentina i Iran su učestvovali na Memorijalu Vagner, baš kao i reprezentacija Srbije. Te dve selekcije uz Holandiju, trebalo bi da se bore za prolaz. Lale predvodi Nimir Abdel Aziz i taj tim ima najveće izglede da prođe dalje sa visoke pozicije. Priliku da im ugroze to mesto imaće Argentinci i Iranci, koji nisu samo na pripremnom turniru pokazali da su kvalitetni, već i u Ligi nacija. Gaučosi su uzeli bronzu na OI, pa sigurno da veruju da i ovde mogu do iznenađenja.

Najmanje šanse za prolaz dalje u ovoj grupi ima Egipat.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

1. kolo

Petak

11.00: (1,30) Brazil - Kuba (3,20)

14.00: (1,03) Japan - Katar (9,0)

17.30: (1,15) Francuska - Nemačka (4,70)

17.30: (1,01) SAD - Meksiko (10,9)

20.30: (1,07) Poljska - Bugarska (6,80)

20.30: (1,01) Slovenija - Kamerun (10,9)

Subota

11.00: (1,30) Turska - Kina (3,20)

14.00: (1,10) Holandija - Egipat (5,80)

17.30: (1,60) Argentina - Iran (2,19)

17.30: (1,42) Tunis - Portoriko (2,65)

20.30: (3,55) Ukrajina - Srbija (1,25)

20.30: (1,15) Italija - Kanada (4,70)


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeIgor KolakovićNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara