Vaterpolisti Srbije slave zlato u Tokiju (©Reuters)
Vaterpolisti Srbije slave zlato u Tokiju (©Reuters)

Srbija iz Podgorice kreće u napad na 13. krunu: Crna Gora domaćin F8 evropskih kvalifikacija Svetske lige

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.03.22. | 09:43

Turnir će se održati od 28. do 30. aprila

FINA je presekla i Crnoj Gori dodelila je organizaciju Fajnal ejta evropskih kvalifikacija Svetske lige. Podgorica će ugostiti najboljih osam reprezentacija Starog kontinenta – među njima je i Srbija – saopštio je Vaterpolo i plivački savez Crne Gore.

Finalni turnir u Podgorici na bazenu “Morača” održaće se od 28. do 30. aprila, a tri najbolje reprezentacije plasiraće se na Superfinale Svetske lige, čiji će domaćin biti Strazbur. Četvrtfinalne donelo je okršaj olimpijskog šampiona i vicešampiona, Srbija će prvog dana takmičenja udariti na Grčku, a preostale parove čine: Hrvatska – Italija, Mađarska – Španija i Crna Gora – Francuska.

Izabrane vesti

Kako god se turnir završio u Superfinale Svetske lige plasiraće se Francuska, organzitor velikog finala, a plasman su već izborile i Australija, SAD, Brazil i Kanada. Titulu u Svetskoj ligi brani Crna Gora, koja je minulog leta u Tbilisiju savladala SAD u finalu i treći put od osamostaljenja podigla trofej u takmičenju koje se održava od 2002. godine.

Podgorica je 2009. bila domaćin finala, a Crna Gora je tada osvojila prvu titulu.

Ovo je veliko priznanje za naš Savez od strane FINA, jer se radi o jednom od najprestižnijih seniorskih takmičenja, a na bazenu “Morača” boriće se najjače selekcije ovog sporta. Uradićemo sve da ljubitelji vaterpola uživaju tih dana u Podgorici i da pokažemo, po ko zna koji put, da smo odlični domaćini. Ovo je samo početak organizacije velikih takmičenja u Crnoj Gori”, poručio je Đuro Marić, predsednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Dušan Mandić (©Reuters)Dušan Mandić (©Reuters)

Reprezentacija Srbije je 12 puta bila najbolja u Svetskoj ligi – 10 puta samostalno i u dva navrata u zajednici sa Crnom Gorom – i vlasnik je najviše pehara. Dvostrukom uzastopnom olimpijskom šampionu finalni turnir u crnogorskoj prestonici poslužiće kao priprema za Svetsko prvenstvo koje će se odigrati u Budimpešti u drugoj polovini juna.

Od 2005. isključivo su bivše jugoslovenske republike – Srbija, Crna Gora i Hvatska – osvajale trofej u Svetskoj ligi, dve vezane titule ima Mađarska, a prvi pobednik bila je Rusija. Tri dana pre početka Fajnal ejta evropskih kvalifikacija u Podgorici, reprezentacije Srbije i Crne Gore odigraće prijateljsku utakmicu u Trebinju, kojom će biti otvoren bazen.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeSvetska liga vaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara