Marko Žuvela (©Reuters)
Marko Žuvela (©Reuters)

Srbija na Japan u osmini finala Svetskog prvenstva, Hrvati odabrali Crnogorce

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.07.23. | 13:09

Azijska selekcija i evropskom vaterpolo prvaku napravila probleme

Ko kalkuliše – to mu se kad-tad obije o glavu. Hrvatska nije želela da izaziva sreću, nije se igrala sa ugledom. Evropski prvak se jeste mučio u prvom poluvremenu protiv Japana, ali je poput Mađarske dodao gas u nastavku, potegao tešku artiljeriju i u osmini finala Svetskog vaterpolo prvenstva poslao azijsku selekciju na Srbiju – 17:12.

Do vaterpolo El Klasika, ipak, neće doći već u osmini finala, ali bi potencijalno mogao da se igra u polufinalu. Jer, hrvatski vaterpolisti se nalaze u delu kostura u kome je i olimpijski šampion, samo što im neće biti nimalo lako da produže kontinuitet fenomenalnih rezultata na planetarnim smotrama i ponovo napadnu medalju. Već na startu nokaut faze očekuje ih sudar sa – Crnom Gorom!

Izabrane vesti

Komšijski derbi ujedno će biti i najatraktivniji meč na startu eliminacione faze Svetskog prvenstva, biće to obračun timova koji kvalitetom zaslužuju da se nađu minimum u četvrtfinalu. Pogotovo to važi za Hrvatsku, koja je aktuelni evropski šampion i ima poprilično dobro se snašla posle smene generacije, pošto je na prethodnom Svetskom prvenstvu bila četvrta. Dva velika rezultata su Barakuda, da bi došao do novog, moraće da prođe paklen put.

Japanci nisu bezazleni. Pokazali su to u duelu sa Mađarima, slomili su ih tek krajem treće četvrtine. Podjednako neugodni bili su i Hrvatima, napravili su im (ozbiljne) probleme u prvom poluvremenu, Jusuke Inaba i Taijo Vatanabe bili su pretnja u šutu sa distance, ali nisu bili u stanju da igraju sve vreme na visokomm broju obrtaja u utakmici jakog intenziteta. Popustila je i odbrana azijske selekcije u nastavku, a nešto je i do klasnih šutera hrvatske reprezentacije.

Ponaviše do ruskog vaterpoliste Konstantina Harkova, kome je ovo prvo učešće na planetarnom šampionatu u kockastoj kapici, te Luke Bukića. Sa oba boka ubojit je bio evropski prvak.

Vršio je domaćin presing, izlazio ispred igrača i pecao greške rivala. Ukradenih lopti je bilo, ali i kardinalnih kikseva Japanaca u fazi odbrane. Izlazili su ispred krila i kada bi lopta stizala do Zvonimira Butića, Konstantina Harkova i Luke Bukića. Zavlačili su u dva metra i imali sve vreme ovoga sveta da odaberu stranu i – pucaju. Japanski golmani su se rotirali, uspeha nisu imali.

Moglo je da bude i dramatičnije da među stativama nije briljirao Marko Bijač. Hrvatski golman je sakupio deset odbrana. Bitnu ulogu na liniji dva metra odigrao je Rino Burić, kao lažno sidro se psuštao i pomagao Josipu Vrliću. Dobio je dve upotrebljive lopte i oba puta zatresao mrežu. Radila je spona splitskih vaterpolista i prošle sezone najboljih igrača Jadrana. Jerko Marinić Kragić nije forsirao, gledao je da podeli pas, a prvi dodavači bili su Ante Vukičević i Konstantin Harkov.

Rus je pored četiri gola – odapeo pet puta – imao i dve asistencije, Luka Bukić dao je tri gola, jedan manje Rino Burić i Zvonimir Butić, dok je kod Japanaca najefikasniji bio Seija Adači sa tri.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

Grčka – Kazahstan 18:2

SAD – Australija 16:8

Petak (21. jul)

SAD – Grčka 14:15

Australija – Kazahstan 22:6


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

Kina – Italija 5:18

Francuska – Kanada 15:11


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

Japan – Argentina 20:9

Petak (21. jul)

Mađarska – Argentina 21:13

Hrvatska – Japan 17:12


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

Španija – Crna Gora 11:7

Južna Afrika – Srbija 5:30

Petak (21. jul)

Južna Afrika – Španija 6:27

Srbija – Crna Gora 13:13, petercima 4:2



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija HrvatskeIvica Tucak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara