Miran Kujundžić (©FIVB)
Miran Kujundžić (©FIVB)

Srbija preživela haos u Roterdamu, spasila dve meč lopte i ostala u igri za Fajnal-ejt

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.06.23. | 18:24

Važnu pobedu zabeležili su Orlovi protiv Holandije posle pet dramatičnih setova

Ostaju Orlovi u igri za završni turnir Lige nacija! Važnu pobedu zabeležili su danas Kolakovićevi momci i to u sred Roterdama protiv Holandije - 3:2 (22:25, 25:21, 21:25, 35:33, 15:9). Spasili su dve meč lopte rivala u dramatičnoj završnici četvrtog seta, a onda u petom zablistali kad je bilo najpotrebnije.

Sa ovom pobedom imaju mnogo veće šanse za plasman na Fajnal-ejt, nego što bi to bio slučaj da su poraženi. Trenutno imaju polovičan skor 4-4, a tokom narednog vikenda igraće sa Argentinom, Kubom, Francuskom i Bugarskom u Americi u Anhajmu.

Izabrane vesti

Iako je domaćin tokom celog meča slao bombe sa servis linije (14 as servisa, naspram pet Srbije), nekako je naša selekcija uspela u drugom delu obračuna da ukroti te servise i napravi preokret.

Ogromnu ulogu u trijumfu imao je Miran Kujundžić koji je zabeležio čak 26 poena i odigrao verovatno najbolji meč otkad nosi dres Srbije. Odličan je bio Dražen Luburić sa 20, a pratio ga je Petar Krsmanović, koji je posebno skrenuo pažnju kada se lomila utakmica. Završio je iskusni srednji bloker duel sa 17 poena. Dvocifren je bio i Marko Ivović sa 12, dok je Aleksandar Nedeljković stao na osam. Pavle Perić je upisao tri, a Vuk Todorović jedan.

U poraženom taboru koji sada ima identičan skor 4-4, najbolji je bio Van Garderen sa 19 poena. Tuinstra se zaustavio na 17, a Nimir Abdel-Aziz koji je odigrao samo prvi deo utakmice zbog povrede, postigao je 14. Jedan manje od njega imao je na svom kontu Ter Mat.

Već u prvom setu Holandija je pokazala koliko može da bude opasna na servisu. Iako su u svim ostalim elementima ekipe bile tu negde, snažni početni udarci su napravili razliku u korist rivala. Najviše se istakao, sasvim očekivano, sjajni Nimir Abdel-Aziz. Bio je najraspoloženiji igrač na terenu, a uspeo je i da stavi tačku servisom za 25:22.

U nastavku su Kolakovićevi izabranici malo popravili prijem, nešto lakše su izlazili na kraj sa bombama koje su slali Holanđani sa osnovne linije. Todorović je sve više lopti slao Luburiću, a on je uglavnom pronalazio rupu u bloku ili u protivničkom polju. Sve uspešniji su bili i primači servisa Kujundžić i Ivović iz zone četiri. Srbija je čuvala nekoliko poena prednosti, sve dok Holandija nije prišla na 18:17. Ipak, zaustavili su taj nalet protivnika, pomogli su odlični servisi Ivovića. Kujundžić je odlično prošao u napadu, Krsmanović postavio sjajan blok, Luburić zakucao loptu - serijom 5:0 Srbija je odlepila na 23:17. Zapretila je Holandija još jednom na servis Abdela-Aziza, ali nije mogla do preokreta.

Treći set je Srbija dobro otvorila, imala je vođstvo 5:2, međutim brzo je stigao odgovor domaćina. Smenjivali su se periodi dobre igre obe ekipe - malo su u prednosti bili naši, malo Holanđani, pa ponovo Orlovi... Kad god je imao priliku posle idealnog prijema Todorović je dizao srednjim blokerima, a oni su uspešno prolazili. Poveli su gosti 19:17, ali su onda dozvolili protivniku da napravi seriju. Pet poena su vezali i tako napravili razliku koja je bila dovoljna za mirnu završnicu. Došli su do vođstva 2:1 u setovima i značajno se približili pobedi.

U trećem setu je igru napustio Nimir zbog problema sa povredom, ali su njegovi saigrači uspeli da odrade posao kako je puna hala i želela. U istom ritmu su nastavili i u četvrtom periodu. Vodila se velika borba u tom činu, bio je to pravi maraton... Završnicu nisu mogli da gledaju oni sa slabim živcima jer je bila veoma dramatična. Holandija je propustila dve meč lopte, a Srbija je iskoristila tek devetu set loptu da izbori taj-brejk.

Drama se nastavila u odlučujućem periodu, Holandija je vodila 8:7, a naša selekcija okrenula na 10:8. Sjajno je u tim trenucima igrao Krsmanović, pa je Srbija bila sve bliža trijumfu. Prednost je rasla, da bi na kraju dostigla maksimalnih plus šest - 15:9.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE - DRUGI VIKEND

Nedelja

Italija - Poljska 1:3 (19:25, 26:28, 25:18, 20:25)

Bugarska - Kuba 2:3 (25:23, 19:25, 20:25, 25:16, 16:18)

Holandija - Srbija 2:3 (25:22, 21:25, 25:21, 33:35, 9:15)

Brazil - Francuska U TOKU



tagovi

Liga nacija za odbojkašeMuška odbojkaška reprezentacija Srbijemuška odbojkaška reprezentacija HolandijeIgor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara