Rukometaši Srbije slave pobede protiv Hrvatske u polufinalu Evropskog prvenstva 2012. (©MN Press)
Rukometaši Srbije slave pobede protiv Hrvatske u polufinalu Evropskog prvenstva 2012. (©MN Press)

Tradicija uz Hrvate, ali se rado sećamo grotla Arene u Beogradu 2012. (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.01.22. | 13:40

Kauboji su poslednjih 11 godina dobili četiri puta našu reprezentaciju, uz dva remija, a jedini trijumf Orlova je izvojevan u polufinalu Evropskog prvenstva pre 10 godina, pred više od 20.000 gledalaca

(od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Balkanski klasik u Segedinu. Temperatura raste pred večerašnji dvoboj (20.30) u Grupi C na Evropskom prvenstvu. Rukometne fanove u Srbiji i Hrvatskoj hvata groznica pred duel koji će izvesno da bude presudan za plasman u drugu rundu šampionata Starog kontinenta u Mađarskoj i Slovačkoj.

Izabrane vesti

Kauboji klize niz liticu. Nekadašnji svetski i olimpijski šampion, aktuelni vicešampion Starog kontinenta mogao bi da završi takmičenje već u prvoj fazi što se ne pamti u „lijepoj njihovoj“. Trend pada je očigledan. Posle srebra pre dve godine i tesnog poraza od Španije u finalu nisu se proslavili Kockasti na Svetskom prvenstvu u Egiptu u januaru prošle godine. Propustili su i Olimpijske igre u Tokiju što je bio bolan udarac kada je trofejni Lino Červar predao kormilo Hrvoju Horvatu. S druge strane, Srbija raste, a videćemo da li i dovoljno da sruši rukometnog džina i da produbi krizu komšija.

Podsetimo se malo novije istorije duela rukometaša Srbije i Hrvatske.

Od 2011. i remija na Svetskom prvenstvu u Malmeu do pobede Hrvatske protiv Srbije u Gracu pre dve godine ove dve selekcije su se sastale sedam puta na velikim takmičenjima (SP, EP i Olimpijske igre). Kauboji su pobedili četiri puta, dva puta je bilo nerešeno, a Orlovi su slavili samo jednom, ali kada je bilo najpotebnije. Obično su ove reprezentacije igrale u grupnoj fazi, a tog 27. januara 2012. godine u grotlu Arene pred više od 20.000 navijača, tada izabranici Veselina Vukovića su u polufinalu EP srušili Ivana Balića i drugove sa 26:22.

U finalu, Srbija nije uspela da osvoji titulu pred svojim navijačima. Isprečili su se Danci sa fantastičnim Mikelom Hansenom i golmanom Niklasom Landinom Jakobsenom, zanimljivo koji su i sada, deceniju posle, okosnica skandinavske selekcije, prvog favorita za zlato i ove godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Posle minus jedan na poluvremenu, u nastavku je usledio cunami Srbije. Atmosfera je bila prava južnoamerička, a briljirao je na golu Darko Stanić, dobivši nadimak „ministar odbrane“.

Momir Ilić sa osam golova i Marko Vujin sa šest bili su najefikasniji u našem timu, a kod rivala Marko Kopljar je postigao sedam pogodaka. U transu zbog pobede, neko iz publike je pogodio Žarka Šešuma u oko. Bačkopalančanin nije mogao da pomogne saigračima u borbi za zlato, a posle finale je selektor Vuković rekao da je izostanak tada odličnog beka bilo presudno da se Srbija ne popne na evropski tron.

20.30: (1,60) Hrvatska (8,00) Srbija (2,85)

Kakav je bila tada atmosfera najbolje je rerao tada reprezentativac Hrvatske Jakov Gojun koji se pre nekoliko dana prisetio pakla u Beogradu.

"Ništa se nije čulo. Sudije se nisu čule. Budimo realni, sudije su ih gurale tokom celog turnira, a kad smo mi dobili Francuze u Novom Sadu, oni su jedva dočekali da im mi dođemo. Teško je reći da nas je čekala utakmica na rubu života i smrti, ali bila je totalno čudna atmosfera. Šest službenih automobila nas je pratilo do dvorane, toliko je bilo policije, da sam se pitao idemo li na utakmicu ili gde? Uvek ima naboja kad mi igramo, to je tako i tako će uvek biti. Drago mi je da smo im u Londonu pokazali da smo ipak bili bolja ekipa“, rekao je Gojun u podkastu Indeksa.

--------------------------------------------------------------

POLUFINALE EP 2012. GODINE U BEOGRADU

SRBIJA – HRVATSKA 26:22 (13:14)

SRBIJA: Marjanac, Šešum, Vujin 6, Nikčević 4, Manojlović 1, ToskiĆ 3, Stanić, Ilić 8, Marković, Prodanović 1, Stojković, Beljanski, Vučković, Čutura, Stanković 3, Nenadić.

HRVATSKA: Balić 2, Duvnjak, Lacković 3, Kopljar 7, Vori 4, Gojun, Losert, Horvat 1, Vuković, Batinović, Bićanić, Buntić 1, Alilović, Čupić 3, Musa, Ninčević 1.

--------------------------------------------------------------

U odnosu na taj duel pre skoro 10 godina sada ne igra nijedan rukometaš za Orlove, dok je na desnom krilu Hrvatske bio Ivan Čupić, sada veteran koji je bio najbolji u redovima svoje selekcije na meču sa Francuzima na startu Evropskog prvenstva. Pre skoro decenije, iskusni as je tri puta zatreso mrežu Darka Stanića. To je ujedno bila i jedina pobeda rukometaša Srbije protiv Hrvatske u prethodnih 11 godina. Iste godine ove dve selekcije su igrale na Olimpijskm igrama u Londonu. Ivano Balić i dugovi su slavili sa 31:23 i naplatii taj poraz u polufinalu EP.

Orlovi si bili blizu pobede protiv Hrvatske, takođe, u Beogradu u aprilu 2019. godine u kvalifikacijama za EP. U Areni se okupilo oko 8.000 gledalaca. Izabranici selektora Nenada Peruničića su odigrali odlično, imali šansu da slave, ali u poslednjem napadu Lazar Kukić nije pogodio. Bilo je nerešeno, a tri dana kasnije u revanšu, naša selekcija je u Zadru glatko poklekla – 23:27.

Današnji meč u Segedinu biće treći uzastopni meč Srbije i Hrvatske na kontinentalnim prvenstvima. Prethodna dva su Kauboji slavili. Poslednji put u Gracu – 24:21 u grupnoj fazi. To je, zanimljivo, i poslednji poraz Srbije. Posle odlaska Nenada Peruničića s kormila selekcije, na Vidovdan 2020. godine, Orlove je preuzeo španski stručnjak Toni Đerona i vezao osam mečeva bez poraza (sedam trijumfa i remi protiv Francuske u Kreteju pre nešto više od godinu dana).

Lazar Kukić na meču protiv Hrvatske na EP u Gracu 2020. godine (©MN Press)Lazar Kukić na meču protiv Hrvatske na EP u Gracu 2020. godine (©MN Press)

Na tom meču za Srbiju igrali su Vladimir Cupara, Vanja Ilić, Tibor Ivanišević, Lazar Kukić, Mijajlo Marsenić, Živan Pešić, Bogdan Radivojević i Stevan Sretenović, koji će i danas da izađu na megdan Hrvatskoj. U redovima Kauboja je sada mnogo manje rukometaša s tog meča. Ostali su Domagoj Duvnjak (neizvestan za deul sa Orlovima u Segedinu), Luka Cindrić i Marin Šipić.

Lazar Kukić i Bogdan Radivojević su bili najefikasniji sa po četiri gola, a u pobedničkom timu po pet puta su mrežu Orlova zatresli Domagoj Duvnjak i Luka Stepančić. Selekciju je pre dve godine do srebra vodio neuništivi Lino Červar.

Pre četiri godine Hrvatska je bila domaćin Evropskog prvenstva. U grupnoj fazi, tada četa Jovice Cvetkovića je razbijena u Splitu. Domaćin je očitao lekciju Srbiji, na kraju je bilo +10 – 32:22.

Drugi remi ovih reprezentacija dogodio se na Svetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine. U Malmeu nije bilo pobednika – 24:24.

Post Srbije protiv Hrvatske traje skoro 10 godina. Da li je vreme za pad čete Hrvoja Horvata?

MEĐUSOBNE UTAKMICE SRBIJE I HRVATSKE U POSLEDNJIH 11 GODINA

2020. Evropsko prvenstvo (Grac), Srbija – Hrvatska 21:24

2019. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (Zadar), Hrvatska - Srbija 27:23

2019. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (Beograd), Srbija - Hrvatska 25:25

2018. Evropsko prvenstvo (Split), Hrvatska – Srbija 32:22

2012. Olimpijske igre (London), Srbija – Hrvatska 23:31

2012. Evropsko prvenstvo (Beograd), Srbija – Hrvatska 26:22

2011. Svetsko prvenstvo (Malme), Srbija – Hrvatska 24:24



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Srbijerukometna reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara