Marko Žuvela (©Reuters)
Marko Žuvela (©Reuters)

Tucak skratio spisak za Svetsko prvenstvo, Hrvatska ima tim za medalju

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.07.23. | 11:56

Na pripreme u Kaliforniju otputovaće 16 igrača, do početka planetarne vaterpolo smotre u Fukuoki otpašće jedan

Reprezentacije koje su igrale na Svetskom kupu u Los Anđelesu moraće da prevale manji put do Japana, neće imati toliko problema da se prilagode na promenu nekoliko vremenskih zona. Mnoge će već danas krenuti ka svojoj bazi – Srbija opet odabrala Kašivazaki, kao i pred Tokio i Guangandžu – a one koje nisu nastupale u Kaliforniji tokom prethodna tri dana, već se pripremale u Evropi, prvo će krenuti ka – Americi.

Hrvatska će imati mini-pripreme u Kaliforniji narednih dana i potom se zaputiti ka Japanu i gradu Fukuoki, gde će se održati Svetsko prvenstvo, a selektor Ivica Tucak je pred polazak na put skratio spisak. Otpali su Jugov bek Matijas Biljaka i Jadranov golman Mate Anić, broj igrača sveden je na 16 i kada se sastav ekipe pogleda, utisak je da Barakude imaju tim za medalju.

Izabrane vesti

Smena generacija nije ostavila traga na Hrvatskoj. Na prethodnom planetarnom šampionatu bila je četvrta, zatim osvojila evropsko zlato u Splitu, ali u odnosu na ta dva turnira nedostajaće joj Loren Fatović. Povredio je šaku, propustio je kraj klupske sezone i odsustvovaće nekoliko meseci, ali se zato u reprezentaciju vratio Ante Vukičević. Manje-više sastav je identičan onom koji je bio na tronu u Spaladium Areni, pa očekivano u susedstvu imaju ogromna očekivanja i pucaju na vrh.

“Kao što možda i znate, mi smo počeli pripreme s ukupno 21 igračem, da bi pre Italije otpali centar Herceg, spoljni Penava i golman Jurlina, da bi sada uoči odlaska u Los Anđeles kod kuće, ipak, ostali golman Mate Anić i bek Matijas Biljaka”, započeo je selektor Ivica Tucak i nastavio:

“Od ovih 16 igrača, na Svetsko prvenstvo će njih 15, koliko je maksimalno i dopušteno. Znate već da je dopušteno da se za svaku utakmicu menja 13 početnih igrača i to 24 sata pre početka svake utakmice”.

Hrvatski selektor posle dva odlična rezultata na velikim takmičenjima puca od optimizma i veruje da će se u domovinu početkom avgusta vratiti sa novom medaljom.

“Mi idemo tamo da osvojimo odličje, prema tome kakav god da nas žreb čeka, sada i ubuduće, kakav god bio raspored, da biste otišli do kraja – morate pobediti sve”, samouveren je Tucak.

Hrvatska će u grupnoj fazi Svetskog prvenstva igrati protiv Argentine, domaćina Japana i Mađarske, sa kojom bi trebalo da vodi bitku za prvo mesto i direktan plasman u finale. U zavisnosti koje mesto zauzme, a i kako se bude odvijala situacija u grupi u kojoj je Srbija, ponovo bi na planetarnoj smotri mogo da dođe do vaterpolo El Klasika.

“Da, možda bi bilo lakše da je bilo drukčije. Ono što je dodatna otežavajuća okolnost je svakako to ‘ukrštanje’ sa grupom u kojoj su Srbija, Crna Gora i Španija. Put je težak i takav kakav je, ali mi idemo s određenim optimizmom, ne skrivajući da imamo kvalitet. U Mađarskoj smo prošle godine osvojili četvrto mesto, a tek smo formirali reprezentaciju. U Splitu smo osvojili evropsko zlato, ali smo i u zagrebačkim utakmicama Svetskog kupa pokazali da smo i te kako kvalitetni”, podvukao je selektor Hrvatske.

SPISAK REPREZENTACIJE HRVATSKE:

Golmani: Marko Bijač (Olimpijakos), Toni Popadić (Jug Dubrovnik).

Centri: Ivan Krapić (Noazi la Sek), Josip Vrlić (Jadran Split), Antonio Dužević (Jadran Split).

Bekovi: Rino Burić (Jug Dubrovnik), Marko Žuvela (Jug Dubrovnik), Marino Čagalj (Jadran Split), Andrija Bašić (Hanover).

Spoljna linija: Konstantin Harkov (Jadran Split), Jerko Marinić Kragić (Jadran Split), Luka Bukić (Jadran Split), Zvonimir Butić (Jadran Split), Franko Lazić (Jug Dubrovnik), Filip Kržić (Jug Dubrovnik), Ante Vukičević (Marselj).


tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeIvica TucakSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara