Šarl Lekler i Karlos Sajns (©AFP)
Šarl Lekler i Karlos Sajns (©AFP)

U Ferariju optimistični uprkos rezultatima: Bili smo glupi, ali imamo sve bolju sliku gde smo slabi

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.08.23. | 17:53

"Moramo da se potrudimo da izvučemo maksimum konstruktorskih poena, da prestanemo da očekujemo pobedu ili podijum i samo se fokusiramo na osnove i budemo dosledni", objasnio je vozač Ferarija Karlos Sains

Italijanski tim je posle testova u simulatoru i predsezonskog testiranja, započeo tekuću sezonu dosta optimistično, zatim je pokazao pristojan tempo u Bahreinu i Džedi, ali iz različitih razloga rezultati od tada nisu bili naročito dobri.

Šarl Lekler koji se sa 99 poena nalazi na petom mestu u šampionatu, do ovog dela sezone stajao je na podijumu tri puta (Baku, Austrija, Belgija). U ostalim trkama u kojima je osvajao poene, prosečna pozicija mu je bila šesta, u Španiji je bio tek jedanaesti, dok je trke u Bahreinu i u Australiji završio pre vremena. Sa druge strane garaže, Karlos Sains ima sedam poena manje, a za razliku od Leklera nije se našao nijednom među prvom trojicom vozača. Jednu nezavršenu trku imao je poslednjeg trkačkog vikenda u Belgiji, posle kontakta sa vozačem Meklarena Oskarom Pjastrijem, a poene nije osvojio još u trci u Australiji kada je zaradio vremensku kaznu od pet sekundi.

Izabrane vesti

Borba sa Mercedesom, zajedno sa napretkom Aston Martina i Meklarena, zadala je Ferariju konkurenciju sa razlikom od samo par desetinki između svakog tima. Iz tog razloga, Sains misli da bi Ferari trebalo da prihvati svaki vikend u kojima su tim i vozači dali svoj maksimum, iako rezultati nisu preterano dobri.

"Bio je očigledno frustrirajući start (sezone prim. aut) kada smo shvatili da je Red Bul daleko ispred nas i da će biti teško da im se suprotstavimo", objašnjava Sains, a zatim dodaje:

"Mislim da smo svi očekivali da auto bude konkurentniji, mi lično da budemo konkurentniji, ali su svi blizu. Sada prolazimo kroz velike uspone i padove u kojima se neki vikend boriš za treće mesto, a u nekima završavaš osmi, po performansama to bi moglo da znači da si ispred za 0.1 sekundu ili iza za 0.1 sekundu, što nije mnogo. Ali krajnji rezultat izgleda veoma drugačije za Ferari kada se vratiš kao treći ili osmi. Sada samo moramo da prihvatimo da je to borba u kojoj se nalazimo. Ako jedan vikend moramo da se borimo za peto mesto i to je maksimum koji možemo da uradimo, moramo da proslavimo činjenicu da smo uradili maksimum sa onim čime raspolažemo ove godine. Moramo da se potrudimo da izvučemo maksimum konstruktorskih poena, da prestanemo da očekujemo pobedu ili podijum i samo se fokusiramo na osnove i budemo dosledni."

Glavni problem koji muči tim iz Maranela još od prošle sezone je potrošnja pneumatika, ali od Barselone su se stvari pomalo stabilizovale. Nakon trke u Belgiji u kojoj su ostali timovi imali slične probleme sa gumama, Šarl Lekler koji je trku završio kao trećeplasirani izjavio je da i dalje treba biti oprezan sa donošenjem zaključaka.

"Mislim da je prerano reći, ali bile su dve ili tri trke u kojima bolje upravljamo gumama. Mislim da danas to nije bio razlog zašto smo završili toliko iza Red Bula, mislim da su oni samo bili brži. Ali što se tiče čuvanja guma, nismo imali veliku potrošnju", rekao je mladi vozač Ferarija.

Govoreći o Leklerovoj trećoj poziciji u Belgiji, šef tima Fred Vaser je takođe rekao da ne želi previše da se raduje.

"Ostao bih veoma smiren, jer smo imali isti medijski sastanak pre nedelju dana, i bili smo na kraju sveta. Meklaren je briljirao, a mi smo bili glupi i tako dalje," kazao je Vaser.

"Iz nedelje u nedelju Meklaren je iza, a mi smo ispred. To znači da treba da ostanemo smireni, trku za trkom. I nije kraj sezone, imamo još mnogo toga da uradimo. Ali svakako, dobro je završiti prvi deo sezone na pozitivan način."

Kako se letnja pauza bliži kraju, Vaser i ceo Ferari moraju da nauče iz svojih grešaka sa ovogodišnjim bolidom i fokusiraju se na razvoj za narednu sezonu. Govoreći za italijansku Gazetu, Vaser je bio iskren o planovima za 2024:

"Za ovu sezonu, prestali smo sa razvojem u aero-tunelu krajem jula, ali u planu imamo nove delove koji bi trebalo da stignu u Katar ili Ostin. Počinjemo da imamo mnogo bolju sliku o trenutnoj situaciji, gde smo slabi, a gde smo u boljoj formi. Za bolid za 2024, i dalje smo na filozofskim konceptima. Brojke govore da treba biti agresivan u projektu, ali sa simulacijima i kalkulacijama, već smo stigli do maksimuma."

Upitan koliko je blizu da stvori tim kakav želi, Vaser koji je od ove sezone zadužen za ekipu Ferarija rekao je da se taj zadatak nikada neće završiti.

"Miljama smo daleko, jer kada radite moj posao ne morate da zamišljate da postoji savršena struktura.’’ započeo je Vaser, a onda dodao:

‘’Uvek moraš da usavršavaš, uvek treba da menjaš stvari. Ako ostaješ sa istom strukturom dve godine zaredom onda si mrtav, jer će ostali napredovati. To znači da nemam jasnu sliku da bih rekao ‘Moram da uradim ovo i tačka’ i to će funkcionisati. To bi bilo glupo. Napravićemo neke promene u narednim nedeljama, mesecima, godinama, jer su neke teme malo duže od drugih. Ali to je trajna evolucija i trajno poboljšanje."

Uzimajući u vid trenutni zaostatak u odnosu na Red Bul, Ferari tokom zime čeka ozbiljan posao u nadi da će se u 2024. najtrofejniji tim ponovo boriti za pobede. A već ovog vikenda kada se karavan Formule 1 vraća trkačkim obavezama u Holandiji, Ferari će imati šansu da ponovi uspeh od prošle sezone kada je zahvaljujući Lekleru došao do trećeg mesta.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1FerariŠarl LeklerKarlos Sajnc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara