Sastav reprezentacije Srbije za Ligu nacija (©OSS)
Sastav reprezentacije Srbije za Ligu nacija (©OSS)

Viza već uzeta, pritiska nema: Liga nacija poligon za dokazivanje, svaka igračica bi na OI

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 10:52

U noći između srede i četvrtka Srbija započinje reprezentativnu sezonu protiv Dominikanske Republike

Sve je ove godine usmereno ka Olimpijskim igrama. To je jedino takmičenje na kome odbojkašice još nisu uzele zlatnu medalju i s razlogom će biti u centru pažnje. Liga nacija poslužiće kao dobar poligon da se neke igračice pokažu i dokažu da treba da budu u olimpijskom timu. Komercijalno takmičenje u kome će Srbija igrati bez većeg pritiska jer je vizu uzela u kvalifikacijama, počinje u noći između srede i četvrtka duelom sa Dominikanskom Republikom (2.00, Sport klub).

Viza jeste uzeta, ali pojedinačne karte nisu podeljene. Svaka igračice bi želela da dobije ulaznicu i bude sigurna da će ići u Pariz. Sedam odbojkašica koje preskaču Ligu nacija fokusiraće se samo na pripremu za OI (Bošković, Ognjenović, Aleksić, Stevanović, M. Popović, Buša, Drča), a preostale će u Riju, Arlingtonu i Fukuoki pokušati da se nametnu i zasluže mesto - prvo na pripremama, a onda i u ekipi koja će brojati 12 devojaka (plus 13. kao medicinska izmena).

Izabrane vesti

Jasno je da je mesta veoma malo - tako da će borba biti žestoka. Konkurencija je velika pre svega na pozicijama primača servisa i libera. Svaka igračica u Ligi nacija će morati da pokaže nabolji mogući repertoar, a ukoliko bude tako - onda Srbija može da se nada i povoljnom rezultatu.

Srbija osvaja prvi set protiv Dominikanske Republike - kvota 2,29

Nikada komercijalno takmičenje nije bilo za našu selekciju prioritet - osvojena je samo jedna medalja - bronza sa Santarelijem 2022. godine. Prošlog leta Srpkinje su bile na devetom mestu, 2021. su bile 13, baš kao i 2019. Godinu ranije bile su pete... Nikada i nije igrao najjači sastav, pa tako neće ni sada.

Neke reprezentacije će juriti olimpijske vize kroz Ligu nacija, kao što je to slučaj sa našim odbojkašima. Ženska reprezentacija Srbija će pokušati što bolje da se predstavi, ali neće nositi teško breme na leđima. Za prva dva vikenda konkurisaće 16 igračica, koje će moći da se menjaju od meča do meča. Đovani Gvideti će isprobati na poziciji dizača Slađanu Mirković i Mariju Miljević, korektore Anu Bjelicu i Vanju Bukilić, primače servisa Saru Lozo, Aleksandru Uzelac, Katarinu Lazović, Bojanu Milenković i Vanju Ivanović, srednje blokere Henu Kurtagić, Minju Osmajić, Anu Malešević i Mašu Kirov, libera Silviju Popović, Teodoru Pušić i Aleksandru Jegdić.

Uzelac ima problema sa povredom pa neće odmah moći da pomogne ekipi, a Katarina Lazović će se naknadno priključiti - nije otputovala u nedelju sa timom zbog problema sa američkom vizom. S obzirom na to - Gvideti neće morati mnogo da razmišlja ko će večeras na teren jer mu na raspolaganju ostaje 14 devojaka - koliko i broji sastav u Ligi nacija.

Prvi protivnik je Dominikanska Republika - selekcija koja je čak i najjačem timu Srbije pravila probleme u prošlosti. Prošle godine nam je nanela dva poraza - jedan u Ligi nacija, drugi u kvalifikacijama za Olimpijske igre. To je ekipa sa izuzetnim napadom iz zone četiri - često treneri znaju da kažu da imaju možda i najmoćnije napadače na svetu na pozicijama primača servisa.

Svakako da Srpkinje očekuje težak meč - ne samo zbog protivnika, već i zbog činjenice da je premijerni. Prvi u godini, prvi u ovom takmičenju, prvi za neke igračice u reprezentaciji... Kad se probije led - biće lakše.

Drugi protivnik je Tajland u petak od 19.00 časova, treći Kina u istom terminu u subotu, a poslednji za ovu nedelju ostaje Brazil. Biće to poslastica u Riju u nedelju od 15.00 časova.

Posle toga će Srbija put Amerike - u Arlingtonu će imati još četiri meča, pa onda i u Fukuoki. Na završni turnir će otići sedam najboljih selekcija plus Tajland, kao domaćin Fajnal-ejta, koji se igra od 20. do 23. juna.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - PRVI VIKEND (Rio de Žaneiro)

Četvrtak

2.00: Srbija - Dominikanska Republika

Petak

19.00: Srbija - Tajland

Subota

19.00: Srbija - Kina

Nedelja

15.00: Brazil - Srbija


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašiceĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara