""
""

Zoologija TCR trkačkih staza – dolazi “ RS 3 LMS” gospodar prstenova

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.03.17. | 11:59

Dominacija Seata, odnosno Folksvagena u TCR Internacionalnoj seriji mogla bi biti presečena uvođenjem novog vozila iz Ingolštata koga će voziti i naši takmičari

Mnoge karte će se pomešati na ovogotišnjim seansama TCR šampionata u automobilizmu. Gledaćemo Dušana Borkovića u “đulijeti”, a stiže nam Mikica Vesnić i Rudi Pešović u Audijevom “RS 3 LMS” automobilu koji kuća iz Ingolštata ne izrađuje u civilnoj, već isključivo u sportskoj verziji po TCR homologizacijskim pravilima!

Izabrane vesti

Naravno, ovi redovi ne bi imali smisla, da većinski zastupljen Seatov “leon TCR”, Folksvagenov “golf GTI TCR” ili Hondin “sivik tajp R” nisu dobili zabrinjavajuće izbalansiranu konkurenciju u ingolštatskom TCR projektu. Pomenuti, “RS 3 LMS” po TCR konceptu najavljen je u oktobru 2016, pa je zaključno sa ovim trenutkom sertifikovano njegovo prisustvo u 14 automobilističkih takmičenja. Naravno, Audi ga nije štancovao kao kokice, pa će se priča o ovom automobilu završiti na cifri od 90 takmičarskih jedinica. Tako bar tvrde u Ingolštatu, pa ih neće biti ni manje ni više…

Inače, setimo se dalekih osamdesetih, kada su Nemci harali sa čuvenim “kvatrom”. Ne znamo kakva sudbina čeka “RS 3 LMS”, ali smo sigurni da se vozilo koje je već debitovalo u 2017. u TCR serijama, Bliski Istok, Azija, ali i u trkama izdržljivosti neće obrukati.

U TCR Internacionalnoj seriji voziće ga Stefano Komini, vozač belgijskog Kamtuju rejsinga, a biće ga i pod srpskom zastavom u bojama AMSK Vesnić/GM rejsing tima. Inače, zvanična premijera programa TCR serije,  odigraće se narednog vikenda na autodromu Rustava.

Važno je reći da je sportsko odeljenje pod okriljem Folksvagenove grupacije iz Ingolštata, odnosno Audi AG bez konkurencije lider ADAK TCR serije u Nemačkoj. Target kompetišn će imati četiri “RS 3 LMS” vozila, a koliko je ovaj podatak važan za neupućene, govori i činjenica da je pomenuti tim osvojio takmičarsku i timsku titulu u najprestižnijem TCR šampionatu. Pre toga, 2015. Target kompetišn je trijumfovao u istim tim vidovima takmičenja u TCR Internacionalnoj seriji, odnosno globalno najvažnijem prvenstvu po konceptu Marčela Lotija.

Inače, “RS 3 LMS” od 350 konja izlazne snage će učestvovati  učestvovaće i na 24 sata Nirburgringa, koja se održava od 25. do 28. maja. Očekuje se da ovaj automobil bude najozbiljniji kandidat za pobedu na svetkovini svih svetkovina u trkama izdržljivosti. Inače, vredno je spomenuti da je “RS 3 LMS” konstruisan tako da trpi sve modalitete podešavanja za TCR takmičenja od dugoprugaških do “kratkopoteznih” trkačkih varijanti. Koliko je to istina govore suvi podatci. Model iz Ingolštata je od januara pobeđivao na 24 sata Dubaija in a 12 sati Muđela u okviru TCR klasnih granica.

(Foto: Audi media)


tagovi

AudiDušan BrkovićFolksvagenMikica VesnićRudolf PešovićTCR

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara