Čudesna sudbina Amelinog Luke Puja

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.01.19. | 13:33

Francuski teniser je krajem prošle godine razmišljao da sa samo 24 godine ostavi reket zauvek, a evo ga sada, samo nekoliko meseci kasnije u polufinalu Australijan opena naspram Novaka Đokovića

Turnir za turnirom, grend slem za grend slemom evo već 11 godina u stopu pratimo Novaka Đokovića i gotovo svakog njegovog protivnika, posebno na važnim mečevima. Preko svojih uspeha momak iz Beograda nas je prosto uvukao u svet belog sporta tako da sada prosečan stanovnik(ca) Srbije zna mnogo više nego što mu zapravo treba. Ali, opustimo se i uživajmo dok traje jer nakon Novaka, ma koliko mi to želeli, naš tenis će se vratiti tamo gde organizacijom i masovnošću na žalost pripada.

A pošto je naš as po 34. put u karijeri uspeo da se probije do grend slem polufinala red je da upoznamo još jednog njegovog rivala, Luku Puja sa kojim će prvi put u karijeri ukrstiti rekete. Nije, pak u pitanju igrač koji ne zaslužuje da se nađe u ovoj borbi, već je tako ispalo. Dok je Francuz krčio svoj put u svetu belog sporta nekako nije ukrstio puteve sa Srbinom.

Izabrane vesti

Ali, za sve postoji prvi put, pa evo i prilike da se dokaže na zaista velikoj sceni. Puj je momak sa samog severa Francuske rođen iz multietničkog braka Francuza i Finkinje. Upravo to genetsko nasleđe ga i čini posebnim, te je, kako i sam kaže dobra mešavina galske strasti i severnjačke razboritosti.

Ovo polufinale mu je i najveći uspeh u karijeri, ako se ne računa pet uglavnom manjih ATP titula, koje usput otkrivaju da se odlično snalazi na svim podlogama. Do ovog Australijan opena nikada nije zabeležio trijumf u Melburnu tako da je sa pet trijumfa u 2019. uspeo da izjednači sa brojem poraza. Pažnju javnosti je skrenuo 2016. kada je na US openu uspeo da savlada Rafela Nadala u drugom kolu, da bi naredne godine podigao čak četiri pehara, ali i čuvenu salataru Dejvis kupa. I kada se očekivalo da potpuno zasija prošle sezone, serija manjih povreda, ali i gubljenje interesovanja za tenis su ga, nakon što je u martu dostigao 10. mesto na ATP listi što mu je renking karijere, umalo izbrisali sa velike scene. Delovalo je kao da će još jedan francuski talenat nepovratno propasti i da će Galski petlovi i dalje ostati na nikada do kraja ostvarenim Žou Vilfredu Congi, Gaelu Monfisu i Rišaru Gaskeu.

Atraktivna podrška sa tribina Melburn Parka

"Već 16 godina držim rekete u rukama i to je bio prvi ptu da sam prestao da uživam u igri, da je igram, treniram... Ne znam šta se tačno dogodilo.", objasnio je 24-godišnjak iz Gran Sinta, "Morao sam malo  da se odvojim od spoljnjeg sveta, da uđem u sebe, u svoje misli da dobro izmeditiran šta mi je činiti. I odlučio sam ipak da nastavim, jer predamnom je još decenija karijere na najvećim turnirima, sa največim igračima, a to se ne sme ispustiti. Pokrenuo sam dupe i evo me".

Pored njegove motivacije, ono što je ovaj diplomac čuvene francuske akademije za vrhunske sportske talente INSEP, koju su završili i Toni Parker, Klint Kapela, Mari Žoze Perek, Žofri Lovernj (...) učini krajem prošle godine se pokazalo ipak kao krucijalno. Odlučio je da promeni stručni štab, ali se nije pokajao kao Đoković. Umesto Emanuela Planka, koji ga je vodio od 2012, potpisao je ugovor sa Ameli Morezmo. Legendarna Francuskinja, koja nije uspela da preokrene sudbinu Endija Marija pre nekoliko godina, odmah je dala otkaz na mesto selektorke Dejvis kup tima i potpuno mu se posvetila. Odlučila se za šok terapiju, te ne samo da je i njen novi štićenik odbio da igra do daljnjeg za reprezentaciju, nego su se gotovo potpuno izolovali na 30 sedmica. Nikada se nije dovodio u pitanje njegov kvalitet i znanje tenisa, i to u svakom pogledu, od udaraca, preko kretanja do same taktike i snage, ali je mentalna komponenta ono što mu je očigledno do sada nedostajalo ne bi li igrao najbolje kada je najpotrebnije i protiv najvećih rivala.

Ameli Morezmo

"Vremena su se promenila i sada je normalno da muškarac ima ženskog trenera. Prvi je to uradio Mari upravo sa Ameli. Nema ovde mesta za mačizam, za rat polova, već samo tenis i rad. A od nje sam upravo to i dobio - veliki profesionalizam, posvećenost i motivaciju. Sve ono što mi je trebalo i za sada ne mogu ni na šta da se žalim. Šta više!", jasan je Puj.

O svom, narednom protivniku nije želeo previše da se izjašnjava, ali je jasno stavio do znanja koliko ga poštuje:

"Mislim da mogu da pobedim svakoga, ali najbolji će nastaviti da budu najbolji. Đoković, Rafa i Rodžer će, nemajte sumnje u to, nastaviti da dominiraju tenisom"

FOTO: Reuters


tagovi

Luka PujAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara