Đoković u istorijskoj poteri za prvim mestom - nikome do sada nije pošlo za rukom

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.10.18. | 12:54

Niko do sada nije uspeo da godinu završi na čelu ATP listi nakon što je prvi titulu u sezoni osvojio tek na Vimbldonu

Nisam isti onaj igrač sa početka sezone. Sada sam blizu svoje najbolje igre”, rekao je Novak Đoković nakon što je u dva seta savladao Žeremija Šardija i zakazao sudar sa Markom Čekinatom, dželatom sa Rolan Garosa. A dobro znamo: kad je Đoković na vrhuncu nemoguće ne postoji, pa bi srpski teniser tako mogao da se još jednom upiše u istorijske almanahe.

Jasan cilj je naime: opet se popeti na vrh ATP liste. Neće to biti nimalo lak zadatak. Štaviše, toliko je težak da nikome do sada nije uspelo za rukom. Ne posle tako lošeg starta sezone.

Izabrane vesti

Nijedan igrač u istoriji tenisa, naime, nije uspeo da završi sezonu na prvom mestu svetske rang liste nakon što pre Vimbldona nije osvojio nijednu titulu. Đoković je baš tamo prigrlio prvi pehar u 2018. godini. Recimo da bi mogli da takav start uporedimo sa onim Džona Mekinroa iz 1982. godine, ali je i legendarni Amerikanac pre travnatog grend slema imao jednu titulu, iz Filadelfije.

Pre Novakovog osvajanja Vimbldona, 21. maja da budemo precizni, pao je na 22. mesto liste što mu je bio najgori renking još otkako mu je bilo 19 godina. Morali bismo da se vratimo u 1999. godinu da bismo pronašli makar sličan veleobrt. Tada je Andre Agasi uspeo da sa 14. pozicije stigne do prve. Ali sa 14. dakle, ne sa 22. mesta.

Đoković je sezonu počeo sa šest pobeda i šest poraza. Opet premotavamo film unazad i sećamo se Gustava Kuertena, koji je 2000. godine godinu otvorio sa šest pobeda i četiri poraza, pa je opet na kraju bio prvi. Ali i Kuerten je bio uspešniji od Đokovića na početku ove godine.

Pride, niko od pomenutih na svom vrhuncu nije igrao tenis nalik Đokovićevom.  A kad je već tako, dobro znamo, ništa nije nemoguće. Rafael Nadal je već sasvim blizu, ako Novak osvoji titulu u Šangaju biće nadohvat ruke.

(FOTO: Action Images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara