Istorija se piše levicom: Rafin Pariz XII put

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.06.19. | 18:06

Španac u četiri seta i nakon tačno tri sata i minut igre bolji u finalu Rolan Garosa od izazivača iz Austrije koji jednostavno nije imao dovoljno svežine nakon dvodnevnog mučenja sa Đokovićem

Malo ko je očekivao drugačiji scenirao - i navijači i stručnjaci, pa i kladioci. Jer kada Rafa Nadal stigne do borbe za titulu na Rolan Garosu, niko ga ne može zaustaviti. Istorija nas je to naučila, a ona se danas ponovo pisala velikim slovima. I to čuvenom i ubitačnom Rafinom levicom.

Drugu godinu zaredom Dominik Tim je zaustavljen u finalu drugog grend slema sezone, ali to nije glavna vest, već da je Nadal nastavio neverovatnu dominaciju u Gradu svetlosti.

Izabrane vesti

Bez sumnje najbolji teniser koji je ikada zaigrao na šljaci slavio je u finalu i podigao rekordni 12. put legendarni pehar koji dobija pobednik pariskog grend slema, "Kup musketara". Matador sa Majorke je trijumfovao sa 3:1, po setovima 6:3, 5:7, 6:1 i 6:1 za tačno tri sata i minut igre.

Zanimljivo je da meč nije počeo po planu Španca koji uvek jako otvara finale, pošto je prvi do brejka došao Tim u petom gemu, da bi mu Rafa odmah uzvratio svom snagom. Dodao je ubrzo Španac još jedan protivnikov gem na svoj konto za 1:0.

Deluje da Tim nije imao dovoljno snage da se suprotstavi najboljem na šljaci svih vremena. Dvodnevni i petosetni maraton sa Novakom Đokovićem previše ga je "iscedio" i mentalni i fizički. I to je onaj fakat koji ponavljamo s vremena na vreme - pobediti jednog iz "velike trojke" pa potom i drugog je najteži posao u modernom tenisu, skoro neizvodljiv. Što se videlo i danas pred prepunim gledalištem na glavnom stadionu pariskog kompleksa "Filip Šatrijea".

Shvatio je to Domi još kada je izgubio prvi set te je počeo da udara iz sve snage krenuvši bukvalno na sve ili ništa pošto nije mogao da se prebacuje do besvesti sa daleko svežijim protivnikom. Tada je Rafin cilj bio da odbije uragan sa druge strane i sačeka da se stiša, ali nije uspeo. Stigao je Tim do dve vezane brejk lopte u 12. gemu iskoristivši prvu za izjednačenje.

Razbesnelo je očigledno to Matadora sa Majorke koji je odmah na startu trećeg seta vezao dva brejka za vođstvo 4:0, te je tu "priču" brzo završio. Do kraja tog dela finala prepustio je protivniku samo jedan gem. Ušao je Rafa zagrejan u četvrti set i takođe odmah uzeo servis gem momku iz Viner Nojštada koji se nije hteo lako da se preda već je davao sve od sebe da preživi taj period i izbori se za peti set. I jedan i drugi su odbranili poened osvojene prošle godine, s tim što je Nadal ovog puta odlazi iz Pariza sa čekom od 2,3 miliona evra, dok Tim mora da se zadovolji sa 1.180.000 miliona.

Ovim susretom je i zvanično završen deo sezone na šljaci koja se odmah pretapa u deo sezone na travi. Kulminacija nje je, naravno najveći teniski turnir na svetu, Vimbldon koji počinje već prvog jula. Titulu brani Novak Đoković.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara