King Kong tenis

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.01.19. | 15:38

I ručak pod znakom pitanja

Svi se sećate tog januara 2012. godine. (Da li je moguće da je to bilo pre čak sedam godina?!)

Sećate se i koliko kafa ste popili, i šta se doručkovali, (potom i ručali!), i šta ste grickali pored noktiju… I koliko puta ste ustali i rekli da ne možete više da gledate. Pa se vratili pred TV iskolačenih očiju, škrgućući zubima. I šta ste psovali i kako vas je na kraju makar malo bilo sramota jer ste psovali Nadljude.

Izabrane vesti

Bilo je to najbolje Grend slem finale u istoriji tenisa! Da, da. Najduže svakako. Jedan od kultnih mečeva u istoriji ovog sporta. Nadal je na mišiće osvojio prvi, Novak uzrvatio u sledeća dva seta. Imao je i prednost u tajbrejku četvrtog, ali je izgubio. Kada je Nadal došao do brejka prednosti u petom, izgledalo je da je gotovo i da je Novak mentalno poražen. Ali Srbin je tog dana crpeo neku nadljudsku snagu. Izjednačio je na 4:4, slomio Nadalov servis na 5:5 i pobedio 7:5 u petom setu. Pocepao je majicu u stilu King Konga i ispustio urlik olakšanja.

Posle pet sati i 53 minuta ste mogli da odahnete. Ne i oni. Iako nisu mogli da stoje na nogama… Onaj neki Kinez sponzor se raspričao i rešio da ih dotuče kad ih već tenis nije ubio. Klecale su im noge, umalo nisu pali u nesvest. Neko priseban se setio da im donese stolice dok tipovi u odelima istrtljaju ono svoje dosadno. Novak je sportski prvu stolicu prosledio Nadalu, potom mu dao i flašu vode. Roki Balboa posle svih svojih preokreta je bolje izgledao od njih dvojice…

Novak Đoković je pobedio Rafaela Nadala u sedmom finalu zaredom. Trećem Grend slem finalu zaredom! Spustio je razliku na 14:16 u međusobnim duelima i već tada je bilo jasno da će Nadal u budućnosti van šljake najčešće biti lovina, a ne lovac za Novaka Đokovića. Kao i da će to biti najveće rivalstvo u istoriji tenisa…

Imali su Novak i Federer kultne mečeve, imali su pogotovo Rafa i Rodžer, ali najspektakularnije duele su ipak igrali Srbin i Španac. Do danas su odigrali 52 meča. Đoković danas vodi sa 27:25 i najverovatnije je da će taj derbi jednog dana biti rešen u njegovu korist. A nekada je Nadal vodio 14:4! Tada nije delovalo da bi mršavi Srbin, večito opterećen nekim zdravstvenim problemima i povredama uspeti da preokrene tu razliku protiv našpanovanog Bika sa Majorke. Ali uspeo je! I postepeno povećava razliku…

Sutra ujutro (09.30 časova) će prvi put posle te šestočasovne australijske makljaže, Melburn opet biti poprište 53. epizode najvećeg rivalstva u istoriji tenisa.

Naravno da se mnogi pitaju: Može li opet onakav spektakl?

Zašto da ne… Uz dodatak da ima pobednika ostane isto.

Istina, stariji su osam godina od tog kultnog finala u Melburnu. To bi za normalne sportiste trebalo da bude argument da ne treba opet očekivati neku takvu dramu. Neki će reći da nije realno da izdrže šest sati atomskog tenisa. Ali oni nisu “normalni”. Oni su King Kongovi ovog sporta.  

Premotajte film na samo šest meseci ranije. Na Vimbldonu su proveli pet sati i 14 minuta na terenu u kultnom polufinalu u pet setova. Dakle, aposlutno ništa ne treba otpisati kada su ova dvojica gladijatora u pitanju. Oni i dalje mogu sve.

Novak i Rafa su već prošli onaj put otpisanih kada su mnogi jedva dočekali da im stave etikete “bivših” i kada je izgledalo da su prošli vrhunce. Požurili su mnogi da sa ponekom mršavom titulom Zvereva, Cicipasa, Hačanova, Ćorića i ostalih najave smenu generacija.

Ali Tate su demonstrirale silu i zavele red i kada su zagazile u četvrtu deceniju života. Đoković je prošle godine osvojio Vimbldon i Njujork, Federer Melburn, a Rafa Pariz. Suštinski se ništa bitno nije promenilo. Tate su još tate. Od poslednja 62 grend Slem turnira, Novak, Rafa i Rodžer su osvojili 51. Sutra će biti 52 od 63! Kakve nove generacije? Kakva smena?

Ni početak ove godine ne daje naznake da će tu nešto bitno promeniti. Osim možda Rodžera. Mada… Polako i sa tim monstrumom. Može on još koji.

Đoković i Nadal su se našpanovali za Melburn i počistili sve pred sobom tako dominantno, da su protivnici bili set, dva zaostatka čim ih vide na mreži. Španac je do finala došao do finala kao da je u svetu mladosti i formi života. Nije izgubio set, rivalima je propustio ukupno 10 gemova?! Novak je propustio protivnicima dva seta, ali suštinski ni u jednom trenutku nije strahovao od poraza. Na terenu je proveo 12 sati. Nadal 11 minuta manje. Nesrećni Luka Puj je u polufinalu protiv Đokovića izgledao kao da jedva čeka da se agonija završi i da se skloni sa terena pred finale koje je majka svih derbija u tenisu.

Nisu samo pobede ono što ih čini velikima i zbog čega nemaju adekvatne protivnika. Već baš taj način na koji dolaze do njih. Kada dominiraju, rade to brutalno. Kada gube - preokreću neverovatno i ostavljaju traume u glavama rivala. Tako su Novak, Rafa i Rodžer psihički uništili generaciju Berdiha, Conge, Ferera. Tako polako prolazi i uništena generacija Čilića, Dimitrova, Nišikorija, Raonića… A čini se da ništa veći otpor ne mogu da pruže ni aktuelni izazivači Zverev, Ćorić, Kirjos, Ćorić, Edmund, Hačanov… Provuče se tu poneka pobeda na Mastersima, ali kada je bitno, Tate ostaju tate.

Ovogodišnji Melburn je još jedan čvrsto potpisan dokaz da danas u tenisu nema ničeg jačeg od Novaka Đokoviča i Rafaela Nadala. Što su stariji, to su bolji. Njih ništa drugo ne može da inspiriše osim međusobnih nadmetanja i brisanja nekih granica u istoriji tenisa. Sutra je nova prilika za to…

Jer, oni to mogu i dalje. Uz našu želju da ishod bude isti…

Zašto? Zato što je od poslednjih 10 mečeva protiv Nadala pobedio na osam. Rafine jedine dve pobede su bile na šljaci. Zato što je u karijeri odigrao šest finala Australijen Open i što je pobedio u svih šest. Zato što sutra može da postane najuspešniji teniser u istoriji australijskog Grend slema. Zato može da osvoji 15. Grend slem titulu. Da prestigne idola Pita Samprasa. Da se približi Rafi na dva razlike, a Rodžeru na pet. Da trojica najvećih i na toj večnoj listi konačno budu jedan pored drugog. I da tu bude početak nove etape u Đokovićevoj poteri za titulom najvećeg u istoriji.

Skuvajte kafu, prelistajte вesti na brzinu, spremite doručak, batalite telefone i uživajte. A nije isključeno da ćete morati malo da pomerite i ručak.

Novak Đoković protiv Rafaela Nadala u finalu Australijen Opena. Privilegija je živeti u njihovoj eri i gledati ovakve klasike. King Kong tenis. 

(FOTO: Reuters)


tagovi

Rafael NadalATPAustralijen open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara